Clienţii în CHF reclamă noi clauze abuzive, în actele adiţionale de conversie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 iunie 2017

Clienţii în CHF reclamă noi clauze abuzive, în actele adiţionale de conversie

Împrumutat: "În actul adiţional mi se impune să renunţ la orice litigii cu banca, prezente sau viitoare, directe sau indirecte"

Banca: "Diferendele care se nasc din derularea unui contract de credit şi care se soluţionează amiabil prin renegocierea de către părţi a condiţiilor contractuale sunt considerate rezolvate şi rămase fără obiect pentru viitor"

Piperea: "Clienţii pot semna liniştiţi, pentru că orice instanţă va desfiinţa această clauză"

Clienţii cu credite în franci elveţieni (CHF) vin cu noi reclamaţii referitoare la discuţiile lor cu băncile. Potrivit unora dintre împrumutaţii în moneda elveţiană, instituţiile lor de credit au introdus o clauză în actele adiţionale prin care li se propune conversia creditelor ce presupune că, odată cu adoptarea procedurii de conversie, clientul renunţă la "orice litigii" cu banca, "prezente sau viitoare, directe sau indirecte".

Unul dintre clienţi, împrumutat în CHF la Bancpost, întreabă: "În actul adiţional pe care ar trebui să-l semnez, este prevăzut: «Prin acceptarea ofertei, împrumutatul înţelege să stingă orice litigii, prezente sau viitoare, directe sau indirecte». Întrebarea este: dacă semnez aşa ceva, înseamnă că, indiferent ce vor face băncile pe viitor, eu nu am nicio şansă să le dau în judecată? Instanţa va respinge orice acţiune a mea împotriva lor din cauză că am acceptat aceste condiţii?"

Contactat de ziarul BURSA, avocatul Gheorghe Piperea răspunde acestor întrebări, explicând: "Aşa au fost toate convenţiile de conversie. Există două posibilităţi - clientul acceptă condiţia şi face tranzacţia sau clientul nu acceptă să semneze. În orice caz, dacă prima parte a clauzei este în regulă, întrucât reprezintă o tranzacţie, cea de-a doua parte - care vizează procesele viitoare - este abuzivă. Clienţii pot semna, însă, liniştiţi actul adiţional, pentru că orice instanţă va desfiinţa această prevedere, pe motiv de clauze abuzive".

Reprezentanţii Bancpost ne-au precizat, răspunzând întrebărilor noastre pe subiect: "Accesul liber la justiţie este un drept constituţional. Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.

Menţionăm că orice modificare a clauzelor contractuale se efectuează cu acordul părţilor, prin semnarea unui act adiţional, în termenii şi condiţiile negociate de părţile contractante.

În ceea ce priveşte diferenţele care se nasc din derularea unui contract de credit şi care se soluţionează amiabil prin renegocierea de către părţi - client şi bancă - a condiţiilor contractuale, acestea sunt considerate rezolvate şi rămase fără obiect pentru viitor".

Unii dintre clienţii Bancpost cu credite în franci elveţieni au scris au primit diverse oferte de conversie în lei a împrumuturilor, cu discount la sold.

Deşi unii se declară în continuare nemulţumiţi şi neîncrezători, ei au precizat că, potrivit informaţiilor pe care le deţin, Bancpost ar lucra la o nouă ofertă pentru cei cu împrumuturi în moneda elveţiană.

Debitorii au menţionat, recent, pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în CHF:

"- Oferta telefonică de la Bancpost pentru conversia creditului: 20% reducere la credit şi conversia la cursul zilei când se semnează «marea ofertă»;

- Am primit oferta individualizată cu 20% reducere din sold şi marja de 3,25% plus robor;

- Şi eu am primit oferta asta. În primii trei ani plătesc 800 lei de la 1.300, apoi încă 12 ani - 1.000 de lei. Conversia - la cursul zilei, cu 8% discount.

- Am mers în sucursală şi ne-au spus că vom avea reducere de 25% şi am reuşit să negociem procentul de marjă fixă la 2,9%, de la 3,25%, cât era la început.

- Da...şi noi am fost surprinşi! Dar, cum am mai spus în postările mai vechi, cică au început să lucreze la oferte şi ei".

Reprezentanţii băncii ne-au precizat că instituţia de credit oferă soluţii personalizate clienţilor cu probleme, în funcţie de situaţia fiecăruia.

Aceştia ne-au declarat, la vremea respectivă: "Bancpost continuă să-şi susţină clienţii cu credite în CHF care întâmpină dificultăţi la plata ratelor. În funcţie de situaţia şi specificul fiecărui client, venim în întâmpinarea acestora cu soluţii personalizate, în acord cu angajamentul băncii de a oferi soluţii eficiente care să le asigure şi protecţie extinsă, în sensul eliminarii riscului valutar".

Bancpost a lansat pe piaţă, în luna septembrie 2015, o ofertă de conversie care a constat în aplicarea unei dobânzi fixe de 1,5% pe an, în primii trei ani, ceea ce se reflectă într-o reducere medie a ratei lunare de 30%, după cum ne-au spus, atunci, sursele citate. Acestea ne-au precizat că, ulterior, banca aplică o dobândă individualizată variabilă, compusă din indicele de referinţă ROBOR la 3 luni şi marja fixă. "Oferta de conversie în lei conduce la diminuarea costului total al creditului în medie cu 15%", au spus reprezentanţii băncii, adăugând că procedura de conversie s-a realizat la un curs de schimb redus faţă de cel standard al băncii, fără să presupună vreun comision de administrare credit şi analiză.

Oficialii băncii ne-au mai declarat, la data respectivă: "Iniţial, oferta de conversie a băncii a fost lansată pe o perioadă determinată, însă având în vedere interesul crescut manifestat de către clienţi, aceasta a fost extinsă până la data de 15 mai 2016. În funcţie de analiza individuală şi specificul fiecărei situaţii şi solicitări, propunem soluţii personalizate care răspund nevoilor clienţilor la un anumit moment. Fiecare solicitare este analizată individual, în funcţie de situaţia specifică a fiecărui client, iar soluţiile propuse au în vedere sprijinirea clientului în depăşirea situaţiilor dificile cu care se confruntă".

Bancpost este una dintre băncile din ţara noastră care au acordat credite în franci elveţieni în perioada 2007-2008, când un franc elveţian valora 1,8-2 lei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Da am oferta cu 1,5% trei ani apoi 2,5+robor 3m,asta inseamna o reducere a ratei de 12 respectiv 8% in urmatorii ani.Dar asta doar daca roborul ramane pe loc daca creste cu un singur punct procentual s-a dus naibi tot.Cei care au discount la sold au si marja umflata de 3-4%.Fara iesire.

    Pt cativa clienti se face reducere la sold dar marja este de 4%. Iar pt marea majoritate care nu primeste niciun discount marja este 3%. Adica ori ca ai o reducere la sold sau o marja mai mica tot acolo ajungi. Din lac in put - pentru acum Roborul este inca la minime dar de la anul o sa creasca. O bataie de joc!

    Nu exista nicio negociere te suna iti spun niste procente si sume fara acoperire, iar cand le ceri ceva scris, un scadentar....uita sa iti mai raspunda...isi bad joc se noi si trag de timp

    Vine acum postacul lgbt-ist si ne spune el cum e cu bancile si democratia. Stati ca n-a primit inca mail de la stapanire, a avut netu taiat, ca au uitat sa i-l plateasca.

    1. 😁😁😁

      sau poate se joaca de-a mama si de-a tata lgbt-isti pe la bnr, cu oanta

      Au trcut prea multe ore si postacul nu s a bagat in aeama pe aci. Cred ca mierlit de foame ca la 0.15 lei/mag sau injuratura nu poate supravietuii prea muly timp.

      Forever 1,99lei/chf....sa moara Moise de oftica !!!!

      PS. Moiseeee, Gabi a trecut pe la mine ai a atat in genunchi o ora. Verifica i genunchii cind ajunge acasa :-))))))))))) 

      O fi pierdut dosarul pt camata?

      O fi intrat la bulau. Ca era cercetat pentru cămătărie! Adevărul este ca in felul acesta va cel putin un obiectiv rezolvat :))))))

      Dupa ce s-a declarat fan lgbt, cu siguranta va fi ales miss bulau! Iese in maini de acolo, intrucat nu va mai putea sa mearga...

      Salutari de pe malul marii Cracea :)))) Unii mai intra si in vacanta, astia ca tine care fug de oamenii la care au de dat bani nu isi permit. Salutari si tie si mustaciosului protestant de pe faleza de la Eforie Nord. Omul care munceste cinstit isi permite o vacanta, doua, trei. Hotii ca voi trebuie sa stea cu ochii pe prada ca sa nu va prinda careva in lipsa :))))

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb