Practica Pieţe de Capital de la Bucureşti a firmei globale de avocatură Clifford Chance, coordonată de Partener Mădălina Rachieru-Postolache, a asistat pe patru tranzacţii cu acţiuni şi obligaţiuni încheiate cu succes în noiembrie-decembrie 2023, cu o valoare cumulată de aproape 1 miliard de euro, conform unui comunicat de presă al companiei.
"Piaţa de Capital din România traversează o perioadă de efervescenţă şi entuziasm, datorită fundamentului solid care s-a construit în ultimii ani şi a proiectelor de referinţă care au pus România pe harta marilor investitori internaţionali. Suntem mândri că, după ce în vară am fost implicaţi în IPO-ul de referinţă lansat de Hidroelectrica, asistând cele 14 bănci intermediare, în noiembrie-decembrie anul acesta echipa noastră a arătat încă o dată că poate asista simultan pe mai multe tranzacţii de piaţă de capital locale şi internationale (emisiunea de obligaţiuni în valoare de 480 milioane RON lansată de UniCredit Bank Romania, prima emisiune ESG de obligaţiuni în valoare de 500 milioane Euro lansată de Banca Transilvania, o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 162,6 milioane Euro a CEC Bank şi cea mai recentă ofertă de răscumpărare de acţiuni si GDR-uri a Fondului Proprietatea), după ce în octombrie am încheiat cu succes procesul de delistare a GDR-urilor OMV Petrom de pe Bursa de la Londra. Anticipăm un an dinamic pentru Piaţa de Capital din România, cu proiecte tot mai interesante", spune Mădălina Rachieru-Postolache, Partener şi coordonator al practicii Pieţe de Capital de la Bucureşti.
Nucleul echipei de avocaţi implicate pe aceste proiecte este format din Mădălina Rachieru-Postolache (Partener), Gabriel Toma (Senior Associate), Dorin Giurgi şi Nicolae Grasu (Associates).
La începutul lunii decembrie, o echipă multijurisdicţională formată din birourile Clifford Chance de la Bucureşti şi Londra a asistat aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost şi consultant unic pentru sustenabilitate) şi BT Capital Partners, în calitate de co-manager, în prima emisiune ESG lansată de Banca Transilvania, care a atras 500 milioane Euro. Obligaţiunile de tip MREL vor fi listate la bursa din Dublin. Emisiunea face parte din noul program multi-anual de eurobonduri al Băncii Transilvania lansat luna decembrie, cu un plafon total de un 1,5 miliarde de Euro.
În paralel, biroul local al firmei de avocatură - Clifford Chance Badea - a asistat Fondul Proprietatea în legătură cu cea mai recentă ofertă de răscumpărare de acţiuni şi certificate globale de depozit (GDR-uri) listate la Bursa de Valori Bucureşti şi, respectiv, Bursa de la Londra. Oferta a fost suprasubcrisă de 2 ori, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit 1 miliard RON (peste 211 milioane Euro).
La finalul lunii noiembrie, Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank în legătură cu lansarea unei noi emisiuni de obligaţiuni corporative în valoare de 480 milioane RON. Oferta, suprasubscrisă de investitori instituţionali locali şi instituţii financiare internaţionale, face parte din programul multi-anual de obligaţiuni lansat la finalul anului 2022, cu un plafon total de 200 milioane Euro. Clifford Chance Badea a asistat UniCredit Bank la implementarea acestui program, precum şi la lansarea primei emisiuni de obligaţiuni de 488,5 milioane RON, în decembrie 2022.
În linie cu strategia One Europe a reţelei globale Clifford Chance, o echipă multijurisdicţională din birourile de la Bucureşti şi Frankfurt a asistat Citigroup, Erste Group şi Raiffeisen Bank International în calitate de Joint Bookrunners în tranzacţia prin care CEC Bank a atras 162,6 milioane Euro de pe băncile internaţionale, la finalul lunii noiembrie. Obligaţiunile de tip MREL vor fi listate la Bursa de Valori din Luxemburg şi la Bursa de Valori Bucureşti. Emisiunea face parte din programul multianual de obligaţiuni al CEC Bank, cu un plafon total de 600 milioane Euro, lansat în luna februarie. Clifford Chance a acordat asistenţă Citigroup şi Raiffeisen Bank în legătură cu implementarea acestui program, precum şi în legătură cu oferta publică inaugurală în valoare de 119,3 milioane Euro.
Biroul local al firmei globale de avocatură Clifford Chance este implicat în majoritatea tranzacţiilor importante din România, portofoliul din acest an depăşind 18 miliarde Euro (reprezentând tranzacţii cu acţiuni în valoare de peste 5 miliarde Euro şi proiecte de finanţare de peste 13 miliarde Euro).
Printre tranzacţiile de Pieţe de Capital asistate cu succes de echipa Clifford Chance Badea în 2023 se numără:
Listarea Hidroelectrica - Asistenţă acordată băncilor intermediare în legătură cu listarea istorică a companiei Hidroelectrica, cu o valoare totală de 9,3 miliarde RON/ 1,6 miliarde Euro, cel mai mare IPO din istoria României;
Delistarea GDR-urilor OMV Petrom - Asistenţă acordată OMV Petrom în legătură cu delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) de pe Bursa din Londra;
Programul de eurobonduri al Băncii Transilvania - Asistenţă acordată Morgan Stanley şi BT Capital Partners în legătură cu lansarea programului de eurobonduri al Băncii Transilvania, precum şi în legătură cu oferta inaugurală de 500 milioane Euro;
Programul de eurobonduri al CEC Bank - Asistenţă acordată Citigroup şi Raiffeisen Bank în legătură cu lansarea programului multi-anual de obligaţiuni al CEC Bank, cu un plafon total de 600 milioane Euro, precum şi în legătură cu ofertele lansate în cadrul programului (oferta inaugurală în valoare de 119,3 milioane Euro, respectiv oferta suplimentară de 162,6 milioane Euro);
Programul de eurobonduri al UniCredit Bank - Asistenţă acordată UniCredit Bank în legătură cu lansarea programului multi-anual de obligaţiuni cu un plafon total de 200 milioane Euro, precum şi la lansarea emisiunilor din cadrul programului (prima emisiune în valoare de 488,5 milioane RON, respectiv a doua emisiune cu o valoare de 480 milioane RON);
Oferta de răscumpărare de acţiuni şi GDR-uri lansată de Fondul Proprietatea - Asistenţă acordată Fondului Proprietatea în legătură cu oferta de răscumpărare de acţiuni şi GDR-uri, finalizată cu succes cu tranzacţii de peste un miliard RON;
Programul de eurobonduri suverane al României - Clifford Chance Badea a fost implicată în toate emisiunile de obligaţiuni suverane pe pieţe externe în ultimii 20 de ani şi a asistat băncile intermediare în toate emisiunile de eurobonduri din 2023, în valoare de aproximativ 9 miliarde Euro.