CLOTILDE ARMAND, CANDIDATUL USB LA SECTORUL 1: «E strigător la cer că primarii penali din Bucureşti sunt încă, oficial, în funcţie»

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2016

«E strigător la cer că primarii penali din Bucureşti sunt încă, oficial, în funcţie»

«Mă voi duce la oameni acasă !»

Clotilde Armand, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul pentru Primăria Sectorului 1, ne-a mărturisit că în campania sa electorală se bazează pe faptul că oamenii sunt "dornici să fie ascultaţi, calzi şi primitori". Ţinând cont de faptul că legea referitoare la campania electorală interzice competitorilor politici să utilizeze în campanie bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă sau publicitate pe vehicule, Clotilde Armand plănuieşte să mergă direct la oameni acasă.

Mai multe despre planurile cu privire la campania sa electorală, dar şi cum a ajuns franţuzoaica Clotilde Armand să candideze la o primărie din Bucureşti ne-a povestit într-un interviu.

Reporter: Cum a ajuns Clotilde Armand să candideze la Primăria Sectorului 1 din Bucureşti?

Clotilde Armand: În mod firesc. E o înşiruire de întâmplări în viaţă mea. Exact acum 20 de ani îl întâlneam pe viitorul meu soţ, cetăţean român, la Massachusetts Institute of Technology. În acelaşi timp, făceam cunoştinţă cu Nicuşor Dan. Am venit apoi în România, am avut o carieră foarte bună, care mi-a dat o oarecare independenţă financiară, am avut funcţii de management în foste firme de stat. Din această poziţie de manager, m-am familiarizat cu legea achiziţiilor publice şi am învăţat cum funcţionează statul. Este ca şi cum tot acest drum m-ar fi pregătit special pentru a putea reforma o primărie.

Pe de altă parte, tot ce s-a întâmplat în România în ultimii ani - abuzurile, distrugerile materiale şi spirituale, compromiterea definitivă a partidelor - arată că e momentul să apară o nouă clasă politică, să se schimbe total modul de a face politică.

Reporter: De unde a pornit această dorinţă de implicare în comunitatea din Bucureşti?

Clotilde Armand: Este o dorinţă de implicare în general, care provine din educaţia mea. Mereu, de când eram copil, m-am implicat în comunitatea mea. De la cercetaşă am devenit voluntară la 20 ani, am servit supe celor nevoiaşi şi am predat cursuri de matematică în închisoare. Acum sunt şefă de cercetaşi, dar şi voluntar într-un centru de acţiune socială. În plus, în cazul Bucureştiului, este strigător la cer: cei 6 primari penali sunt încă oficial în funcţie, nu şi-au dat demisia, iar unii chiar candidează din nou. Este absolută nevoie ca noi, cetăţenii cu expertiză în management, să ne implicăm alături de Nicuşor Dan.

Reporter: Ce credeţi că lipseşte astăzi în Sectorul 1 şi aţi putea aduce dumneavoastră?

Clotilde Armand: Eu voi aduce profesionalism la primărie, la toate nivelurile: în management - vreau să eradicăm conflictele de interese, să promovăm competenţa, să aducem implicare şi grijă pentru cetăţeni; în echipă, prin formare şi prin reforma gestionării Resurselor Umane - meritul şi efortul să fie recunoscute ; la furnizorii noştri, care vor fi aleşi pe criterii de calitate.

În Sectorul 1, vrem să aducem normalitate în viaţa locuitorilor, vrem ca legile să fie respectate. Bucureştiul are potenţialul de a avea o calitate a vieţii mai bună decât multe capitale europene. Vorbesc de calitatea vieţii tuturor cetăţenilor, cu condiţia să schimbăm modul cum sunt administrate instituţiile publice şi banii publici.

Reporter: Ce părere aveţi despre administraţia actuală şi de ce credeţi că nu a reuşit să facă mai multe pentru Sectorul 1?

Clotilde Armand: Administraţia actuală are mare nevoie de reformă, iar orice reformă începe de sus. Sunt convinsă că marea majoritatea a funcţionarilor vor să-şi facă meseria în mod corect şi eficient. Îi cunosc pe unii dintre ei, fiind voluntar la DGASPC în sectorul 1. Aceşti funcţionari nu au susţinerea de care au nevoie: de la lipsa sprijinului managerial, a recunoştinţei pentru munca lor, la încurajarea de a se forma continuu şi la resursele materiale - un salariu care trebuie să corespundă cu efortul depus.

Problema porneşte de sus, unde eforturile au fost îndreptate într-o direcţie opusă intereselor cetăţenilor. Afirm acest lucru în cunoştinţă de cauză: asociaţiile de cetăţeni, care sunt la baza formaţiunii noastre, Uniunea Salvaţi Bucureştiul, luptă de zeci de ani împotriva abuzurilor administraţiilor de stat, care astăzi nu acţionează pentru cetăţeni, ci pentru alte interese.

În ultimii 12 ani, datoria Primăriei Sectorului 1 a crescut de la 0 la 90% din bugetul anual, datorită iresponsabilităţii primarului suspendat în 2015 pentru fapte de corupţie gravă, Andrei Chiliman. Nu mai candidează, dar este în continuare primar, iar oamenii lui de casă candidează în locul lui pe listele partidelor. Dacă vor fi aleşi, ei vor îndatora primăria la un nivel nesustenabil. Deja plătim 3,5% din bugetul anual numai pe dobânzi. Acum avem deflaţie, dar dobânzile cu siguranţă vor creşte din nou, şi în 2020 vom ajunge să plătim numai pe dobânzi peste 10% din venitul primăriei. Este aberant şi extrem de periculos.

Reporter: Cum credeţi că vă poate ajuta experienţa profesională la funcţia de primar?

Clotilde Armand: Cum spuneam, este ca şi cum experienţa mea ar fi fost premeditată pentru funcţia aceasta. Deţin expertiză în gestionarea de bugete mari (de 1 miliard de euro), a resurselor umane (am avut 1.700 oameni în subordine), în reformarea procedurilor (am făcut acest lucru în calitate de consultant şi ca manager), în implementarea unui sistem de management al calităţii - acelaşi lucru, şi atenţie, nu vorbim de o formă fără fond, vorbim de a monitoriza cu adevărat performanţa administraţiei în serviciul cetăţenilor.

Am experienţă în informatizarea tuturor proceselor şi informaţiilor (am fost şi director informatic la Distrigaz Sud şi am implementat unul dintre cele mai cunoscute şi performante sisteme la ora actuală: SEAP, cu mii de utilizatori).

Totodată legea achiziţiilor publice îmi este familiară - astăzi, echipele mele răspund la licitaţiile publice din domeniul nostru pe SEAP, stăpânind foarte bine criteriile şi procedurile (contestaţii, contractare, raportare). Cunosc domeniului infrastructurilor: sunt director general al Egis România, care este una dintre cele mai mari şi mai cunoscute firme din lume în domeniile proiectării şi consultanţei în infrastructură. Este nr.1 în Franţa, unde infrastructurile sunt un punct forte.

Înţeleg modul de funcţionare al aparatului statului. Statul este unul din clienţii noştri, cel mai important, fiind vorba de infrastructură.

De asemenea, sunt orientată către clienţi. Am făcut chiar eu personal, ca manager sau consultant, multe instruiri pentru personalul care intră în contact cu clienţi.

Am, repet, şi o experienţă de voluntar: cunosc bine realitatea din teren.

Reporter: Care sunt proiectele principale pe care vă doriţi să le puneţi în practică odată ajunsă la conducerea primăriei?

Clotilde Armand: Prima urgenţă este să stopăm proasta administrare. Voi începe cu transparenţa bugetului, a cheltuielilor, a contractelor, a actelor Primăriei. Voi continua cu îmbunătăţirea situaţiei pe partea de resurse umane. Vreau apoi să refac Sectorul 1 după dezastrul ultimilor ani: să redau cetăţenilor pieţele agroalimentare Amzei, Floreasca, Dorobanţi, Chibrit. Îmi doresc să redau bucureştenilor salba de lacuri de pe râul Colentina, amenajată în 1970 şi lăsată în paragină astăzi. Voi stopa asfaltările inutile (aşa-zisele borduriade) care au loc chiar acum, cu o intensitate nemaivăzută de 4 ani, şi sunt hotărâtă să introduc utilităţi vitale (apă, canal, asfalt) în toate cartierele. E incredibil că primăria cheltuieşte 300 de lei pe o panseluţă, dar nu asigură canalizarea tuturor cartierelor. Voi gestiona bugetul primăriei în mod responsabil, urmărind cu atenţie diminuarea datoriei.

Reporter: Credeţi că veţi avea un buget suficient pentru aceste proiecte?

Clotilde Armand: Bugetul Sectorului 1 este destul de consistent, dacă este gestionat corect. Pot fi atraşi şi bani din fonduri europene, dacă proiectele sunt bine întocmite. Proiectele mele răspund unei viziuni asupra oraşului: să redăm o viaţă normală Bucureştiului. Pentru început am prevăzut în program 20 de microintervenţii, care nu necesită mari cheltuieli, dar pot îmbunătăţi viaţa fiecăruia: de la vopsirea în alb a teraselor de pe acoperişul blocurilor, la fântâni de apă pe străzi. Urmează proiecte de mai mare anvergură, care se înscriu în dorinţa de a readuce la viaţă Bucureştiul de altădată. Acest oraş are un patrimoniu cultural extraordinar, care trebuie pus în valoare şi un patrimoniu natural care a fost altădată mai bine valorificat. Mă refer la zona de lacuri din nordul Bucureştiului, unde am prevăzut un proiect mare, la care ţin foarte mult, cu atât mai mult cu cât multora le pare utopic, deşi era deja realizat între 1940-1970. L-am numit "Litoral Bucureşti". Va include o promenadă verde, arii unde oamenii vor putea sta la soare şi beneficia de răcoarea arborilor şi a apei. Nu putem lăsa această zonă în paragina actuală. Nimeni nu a crezut Primăria Parisului când a lansat proiectul Paris-Plage. Au reuşit, totuşi, să transforme o autostradă în loc de recreere. Noi avem atâtea lacuri şi nu putem!? E o problemă de voinţă politică şi asta nu e ceea ce îmi lipseşte.

Reporter: Care sunt valorile după care vă ghidaţi campania?

Clotilde Armand: Legalitatea, ca mod de desfăşurare a campaniei.

Competenţa şi implicarea, ca mesaj către alegători. Aş putea menţiona şi transparenţa, dar pentru mine ea face parte din competenţă.

Reporter: Consideraţi că este un avantaj sau un dezavantaj faptul că sunteţi de origine franceză?

Clotilde Armand: E greu de separat faptul că sunt franţuzoaică de origine de restul personalităţii mele. Eu sunt convinsă că personalitatea mea - deschisă, transparentă, implicată - va convinge bucureştenii că noua clasă politică va face o muncă mult mai bună decât oamenii politici actuali. Sper să-i conving că merit încrederea lor.

Trebuie să recunosc că provin dintr-o ţară care nu a cunoscut traumatisme în ultimii 50 de ani şi acest lucru s-a răsfrânt, cu siguranţă, asupra personalităţii mele. Nu am trăit vremuri foarte dificile care să distrugă legăturile sociale, de încredere între oameni. Faptul că membrii familiei mele au muncit mereu şi şi-au câştigat viaţa prin muncă cinstită, dar fără să le lipsească vreodată ceva, fiind siguri că viitorul le va aduce ceea ce merită dacă lucrează, mi-a permis să am şi eu încredere în viitor, în mod natural, fără să simt nevoia de a acumula averi fără limită.

Reporter: Aţi reuşit să vedeţi "Micul Paris" în Bucureşti? Credeţi că poate fi Capitala noastră readusă la acest statut?

Clotilde Armand: Francezii au ochiul format să recunoască diamantele sub cenuşă. Să nu credeţi că Franţa a fost mereu pusă la punct în privinţa valorilor patrimoniale şi turistice. La fel despre Italia sau Spania. În ultimii 30 de ani, în Franţa s-au pus la punct toate centrele oraşelor care înainte erau ca în România, nerenovate. Dar francezii ştiau că ele reprezentau comori, exista deja o cultură a păstrării patrimoniului. Observ o problemă în România: oamenii nu sunt suficient de determinaţi să păstreze patrimoniul pe care îl avem. Îl lasă să fie distrus, ca şi cum ar tăia o găină cu ouăle de aur! Cred că eu aduc aici o viziune valoroasă. Politicienii au distrus, de altfel, şi toată industria dinainte de 1989, din lăcomie şi incompetenţă, decretând-o "un morman de fiare vechi". E o prostie! Eu vreau să reclădim, nu să distrugem cu iresponsabilitate ce au construit generaţiile precedente.

Reporter: Cine credeţi că vă poate pune probleme în cursa pentru primărie?

Clotilde Armand: Nimeni din clasa politică actuală. Acum sau un pic mai târziu, vor cădea. Pentru că noi suntem competenţi, suntem implicaţi, suntem mulţi!

Trebuie să menţionez că sunt revoltată de fiecare dată când mă duc pe teren în cartiere mai defavorizate şi aud "vrei voturi ? Cât îmi dai?". Aici este o problema mare: unii dintre cetăţenii noştri nu sunt suficient de educaţi pentru a înţelege care e datoria unui cetăţean, iar oamenii politici s-au obişnuit să profite de acest lucru.

Reporter: Datorită faptului că sunteţi femeie consideraţi că aveţi un drum mai lung sau mai greu până la scaunul de primar?

Clotilde Armand: Nu, dimpotrivă! Sistemul promovat de partide, de "naşi" sau "baroni local" s-a decredibilizat complet. Alegătorii vor să voteze oameni deschişi, competenţi, implicaţi, care promovează transparenţa.

Reporter: Ce părere aveţi de sloganul lui Nicuşor Dan: "Decât să fure ei, mai bine te implici tu"? Consideraţi că a fost o greşeală electorală?

Clotilde Armand: Doar cârcotaşii au înţeles mesajul altfel. Noi, toţi din jurul lui Nicuşor Dan, suntem oameni ca toţi ceilalţi, dar am hotărât să ne implicăm, să nu mai rămânem spectatori şi să asistăm cum se risipesc banii primăriilor pentru avantajele personale ale politicienilor. Am vrea ca alegătorii să se implice şi ei, măcar participând la vot.

Merg foarte mult pe teren şi încerc să-i conving pe cât mai mulţi să se implice. Majoritatea sunt complet dezgustaţi de politică. Trebuie să le demonstrăm că se poate face politică şi în mod cinstit. Altfel, vom continua să asistăm cum politicienii fură, organizează alegeri frauduloase cu banii noştri, cumpără voturi de la cei în situaţii precare, iar noi suferim consecinţele.

Reporter: Cum va decurge campania dumneavoastră electorală, ţinând cont de faptul că nu aveţi voie să lipiţi afişe electorale sau să organizaţi evenimente în scop electoral?

Clotilde Armand: Este foarte simplu: mă voi duce la oameni acasă. Când am venit în România prima dată, nu-mi venea să cred cât de primitori erau oamenii. Este o calitate extraordinară a românilor. Sunt foarte mândră de acest lucru. Acum, simt din nou această deschidere foarte mare faţă de mine. Iniţial, unii mă confundă cu un politician, ceea ce creează în mod natural o reticenţă justificată. Dar tot simt cât de uşor poţi să vorbeşti cu oamenii, cât de calzi sunt, cât de dornici sunt să fie ascultaţi.

Reporter: Vă mulţumesc !

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. NU ARE NICI OSANSA LOR LE PLAC MOCIRLA DIN POLITICA NOASTRA CU NEA BASE SI TANTY NUTI CU ZORRO CU DNA NU LE TREBUIE OAMENI CU PREGATIRE SI DE CALITATE VOR CIRC SI PE STRADA SI LA T. V.CA SI IN ADMNISTRATIE CU GOAGAL CU P IEIDONE VIATA ESTE MAI FRUMOASA IN CAPITALA

    1. De-a rasul plansu' dar Sectorul 1 nu e chiar ca Sectorul 5 sau alte sectoare in care se castiga cu mici si galeti. Este cea mai bogata regiune a tarii cu o pondere semnificativa a oamenilor destupati la minte. Important este sa iasa la vot...Eu zic ca doamna Armand va fi cel putin pe locul 2 daca nu va castiga...(din pacate nu exista 2 tururi ca atunci castiga sigur). Din pacate nu prea are expunere la televiziuni...prietenii stiu de ce.

    De ce ati intrat stimata Doamna in mocirla politicii ? De vina este sotul dvs. si alde Nicusor Dan, sunteti prea frumoasa sa va manjiti de noroi, stati departe...

    1. Ia si citeste opinia 3, rinocerule!

    Este uluitor cat de neprofesionisti sunt in a se prezenta electoratului. Clotilde Armand a nascut in Romania patru copii, pe care ii creste aici, dandu-i la scoala in Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb