Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat astăzi ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, mai multe propuneri de debirocratizare a domeniului medicinei de familie şi sistemului asigurărilor sociale de sănătate, probleme semnalate atât de furnizorii de servicii medicale, cât şi de medici şi pacienţi.
Astfel, medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că nu doresc ca aceste date să fie stocate şi se renunţă la documentele pe hârtie în cazul contractării serviciilor medicale, precum şi la obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie, potrivit Agerpres.
CNAS susţine: "Astfel, este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008, în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente".
Aceste modificări prevăd şi reglementarea situaţiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de trimiteri pentru tratamente care intră în obligaţia medicilor de specialitate. De asemenea, prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor de pe platforma PIAS, cu excepţia celor referitoare la naştere şi la deces, nu vor mai fi imputate furnizorilor.
"Totodată se va prevedea că modificările referitoare la calitatea/categoria de asigurat vor produce efecte de la data operării acestora în platforma informatică PIAS, (cu excepţia celor referitoare la naştere şi la deces), astfel încât prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic să nu mai fie imputate furnizorilor", explică CNAS.
În plus, medicii nu vor mai transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienţilor care declară în scris că din motive de conştiinţă sau religioase nu doresc ca aceste date să fie stocate, potrivit sursei citate.
În proiectul Contractului-cadru este prevăzută renunţarea completă la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie, ceea ce, în cazul medicilor, va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului. Se renunţă, de asemenea, la restricţia ca ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca şi medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele pot fi eliberate de orice farmacie, iar analizele, de orice laborator din ţară.
Totodată, dacă medicul de familie nu reuşeşte să-şi găsească înlocuitor, îşi poate trimite pacienţii la alte cabinete din proximitate.
Un medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit în localitate îşi va putea forma lista de pacienţi într-un an, perioadă mărită de la şase luni.
"De asemenea, vor fi revizuite criteriile de acordare a sporurilor pentru condiţiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară şi de specialitate din ambulatoriu, prevăzute în Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015", informează CNAS.
Medicii de familie au protestat în 3 ianuarie faţă de subfinanţarea sistemului medical. De asemenea, ei au solicitat debirocratizarea, invocând tocmai numeroasele documente pe care trebuie să le elaboreze.