CNBC: "Aurul tocmai a atins un nou record istoric; analiştii cred că aprecierea va continua"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 decembrie 2023

CNBC: "Aurul tocmai a atins un nou record istoric; analiştii cred că aprecierea va continua"

English Version

Consiliul Mondial al Aurului: "O pătrime dintre băncile centrale intenţionează să-şi majoreze rezervele de aur în următoarele 12 luni" BMI Research: "Reducerile dobânzilor de către Fed, dolarul american mai slab şi nivelul ridicat de tensiune geopolitică sunt principalii factori care vor susţine aurul în 2024"

Preţul aurului a atins ieri un nou record istoric, cotaţia spot a metalului preţios depăşind temporar pragul de 2.100 de dolari pe uncie, iar analiştii se aşteaptă ca aprecierea să nu se oprească aici, conform unui articol publicat de CNBC.

În opinia specialiştilor, incertitudinea geopolitică, un dolar probabil mai slab şi posibile reduceri ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală sunt elemente care pot alimenta ascensiunea aurului către noi recorduri istorice, anul viitor, menţinându-l totodată peste nivelul de 2.000 de dolari, scrie publicaţia americană.

Conform CNBC, preţul metalului galben a crescut timp de două luni la rând, pe măsură ce conflictul israelo-palestinian a stimulat cererea pentru aur ca activ de refugiu, în vreme ce aşteptările privind reducerea ratei dobânzii au oferit un sprijin suplimentar preţului. În general, aurul tinde să aibă o performanţă bună în perioade de incertitudine economică şi geopolitică, datorită statutului său de depozit de valoare de încredere.

"Anticipaţiile privind retragerea dolarului şi a ratelor dobânzilor în 2024 sunt factori cheie pozitivi pentru aur", a transmis Heng Koon How, şef pentru strategii de pieţe, economie globală şi cercetări de piaţă la UOB Group, către CNBC. În opinia sa, aurul poate atinge 2.200 de dolari pe uncie, până la finalul anului viitor.

Nicky Shiels, şef de strategii la firma de metale preţioase MKS PAMP, are o perspectivă optimistă asupra aurului. "Există mai puţin levier acum decât în 2011", a spus Shiels, adăugând că trecerea preţului de pragul de 2.100 de dolari, pune nivelul de 2.200 de dolari pe uncie în perspectivă.

Conform datelor Investing.com, după atingerea maximului de 2.120 de dolari, cotaţia aurului spot a început să scadă, tranzacţionându-se ieri la ora 12:00 (a României) la 2.074 de dolari pe uncie.

Bart Melek, şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities, se aşteaptă ca preţul aurului să aibă o medie de 2.100 de dolari în al doilea trimestru al anului 2024, susţinut de achiziţiile băncilor centrale.

Potrivit unui sonfaj realizat recent de Consiliul Mondial al Aurului, 24% dintre toate băncile centrale intenţionează să-şi majoreze rezervele de aur în următoarele douăsprezece luni, în condiţiile în care au devenit mai pesimiste privind dolarul american ca activ de rezervă.

"Acest lucru înseamnă o cerere potenţială mai mare din partea sectorului oficial în anii următori", spune Melek.

De asemenea, o pivotare a politicii Rezervei Federale anul viitor este în cărţi, mai crede strategul. Practic, ratele mai scăzute ale dobânzilor tind să slăbească dolarul, ceea ce face aurul mai ieftin pentru cumpărătorii internaţionali, stimulând astfel cererea.

Fed a început să crească dobânzile în martie anul trecut, pe măsură ce inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, diminuând atractivitatea aurului. Asta, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor afectează cererea pentru aur, care nu plăteşte dobândă, în vreme ce active precum precum obligaţiunile devin mai profitabile datorită randamentelor mai mari.

La finele lunii trecute, Christopher Waller, guvernator al Fed, a afirmat că are în vedere relaxarea politicii în cazul în care datele privind inflaţia continuă să scadă în următoarele trei până la cinci luni, determinând astfel analiştii să prognozeze o creştere a preţului aurului. Pe de altă parte, vineri, preşedintele Jerome Powell a domolit aşteptările pieţelor legate de reduceri agresive de dobânzi, indicând că este posibil ca Fed să fi încheiat deocamdată creşterea ratelor, potrivit CNBC.

"Credem că principalii factori care susţin aurul în 2024 vor fi reducerile dobânzilor de către Rezerva Federală, un dolar american mai slab şi nivelul ridicat de tensiune geopolitică", conform unei note recente a firmei de cercetare BMI Research, ce face parte din Fitch Solutions, a mai scris publicaţia americană.

În urmă cu două săptămâni, Mark Newton, Managing Director/Global Head of Technical Strategy al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, dădea o ţintă de 2.500 de dolari pentru aur.

"Perspectivele metalelor preţioase par atrăgătoare, având în vedere scăderea ratelor reale (n.r. ale dobânzilor), ciclurile de creştere (n.r. ale metalelor) şi conflictul geopolitic", a scris analistul, citat de Business Insider, adăugând că nu este vorba despre o ţintă de preţ pentru finalul anului, ci este un "obiectiv intermediar", conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. aur sus = depresie economica

    s c c r e t 

    1. sau printare de bani, cu cate datorii guvernamentale sunt asta urmeaza. qe forever. nimeni nu va plati toti vor devaloriza= bine ptr aur, dar nu neaparat depresiune. poate o recesiune.

      in fiecare varf al aurului pe graficul istoric gold in dolar! romania a facut coada la ciorba si ajutoare.... pe langa faptul ca a mai facut iar cozi la ciorba si ajutoare si cand se defla cu lag si veniturile romanilor in putere de cumparare aur (adica cantitate aur)!

      faza cu depresia la care ma refer este urmatoarea: daca aurul se scumpeste nominal peste cresterea veniturilor in cantitate aur se va forma o delta... ceea ce va rupe financiarul si piata in doua.... fenomen la fel observat si atunci cand activele (bursa-imo-terenuri-marfuri) se duc in pret de bula in cantitate aur (sau credit/fiaturi) iar veniturile nu tin pasul cu ele! 

      Ce inseamna toate astea!? Inseamna ca daca piata reala nu reuseste sa produca real valoare si sa ridice veniturile reale la nivelul preturilor cerute la specule exprimate in diferite convesii piata crapa... in diferite cazuri fie crapa dupa o supraindatorare speculativa fie crapa inainte prin revuzul cetatenilor sau fuga din piata respectiva a cetatenilor si sau a speculatorilor cat si a creditorilor... adica fuga pe usa din dos... cand "arde teatrul" in timp ce unii contiuna sa cand si alti contiuna sa se uite... 

      Problema e ca una declanseaza criza de scumpire ca pe urma sa vina criza falimentelor ceea ce inseamna deflatia... adica dupa fiecare ciclu de inflatie a urmat istoric deflatie si dupa fiecare ciclu de deflatie a urmat istoric inflatie. 

      in 29 cotatia aurului a fost parasutata si a rezultat in depreisa din 32-41; urmat de razboiae si deflare aurului in dolar rezultand in foame din 47 din cauza distrugerilor de capacitati; in 74 a fost depreise economica scurta in romania; in 82 au fost lipsuri artificiale de bunuri in romaia cozi la ciorbe oua paine ... a fost depreise economica iar....in 2011-2012 in romania a fost depresie economica fuga din tara, deflarea aurului odata cu explozia de executari si agravare depresie... stagnarea CPIului declarat... spalarea muntelui de NPLuri... in varful scurt din 87 al aurului a agravat iar depresia in romania ducand odata cu el distrugerea capacitatilor vechi de productie si pierderea increderii a cetatenilor in siste... odata cu deflarea aurului in pret dolari internationali... in minime aur in dolari aveam dolari in maxime lei circulati si depozitati... idem in 47 idem in 92... unde veniturile au fost deflate mult mai rapid si violent in cantitate aur decat in nominale...  

      In 1969-1970 cotatia aurului in dolari a fost mai jos fata de cotatia aurului in dolari din iunie 1920, in anii 2000 cotatia aurului in dolari urma iar o traiectorie de desinflatie prin cresterea productivitatii ...unde un "atentat" sau "financiar" nu au lasat sa ajunga iar la minime istorice (poate si din cauza muntelui de datorie acumulat in sistem ceea ce punea presiune pe americani sa caute aur prin alte tari - si au gasti aur prin alte tari "cucerite).  

      La fiecare minim al aurului in dolari populatia a avut maxim avere exprimata in active detinute con vertite in cantitate aur... au avut minime (sau spre minime) capacitati noi - "magazine noi", "Cererei" noi de bunuri... etc... fapt ce inseamna ca e deflarea treptata a cerereii trecute prin rezolvarea mai multor necesitati a vechii generatii... odata livrate aproape toate cele necesare stocuri piata se pune pe odihna sau facut copii ori decese naturale.  

      Un alt aspect interesant este: observam livrarea de tehnologii noi si adoptarea lor la scara larga in fiecare bula de pret aur in dolari. 

      O cotatie a aurului in dolari favorizeaza datoria gov de a vinde in caz de nevoie putin aur din trezorerie primind nominal mai mult pentru plata dobanzii. 

      O cotatie mai mica a aurului in dolari inseamna o taxare foarte mare a economiei ceea ce pune presiune mare pe tehnologiile si forta de munca veche ducand in fata la noi eficientizari economice si la noi forme de productie. Un aur ieftin in dolari inseamna o datorie mare si in crestere nominala pentru tarile indatorate in dolari-de unde nu mai au capacitate nici de vanzare cantitate aur ca sa puna mana pe dolari pentru plata dobanzi... iar aici sunt fortati sa devalorizeze intern noneda si sa taxeze drastic pentru a platii nominalul dolar datorat... in acest fenomen se intampla ca piata indatorata in dolari tre sa stranga curea groaznic si sa plateasca trecutul -asta duce in economia respectiva pa prabusire in trepte de cerere si la asuprire in crestere pentru plata datorii! Daca piata nu are rezerve destule de aur si dolari ori valute... sau investitii (credit) in alte tari ce ar continua sa creasca si sa le plateasca la randul lor datorii.... risca sa puna presiune pe prabusirea investitiilor. Prabusirea aurului in dolari a insemnat mereu spargera trecuta de monopoluri si eliberarea pietei de alte active ce se vor transfera violent catre noua generatie... cu pretul suferintei actualei generatii ce preia activele atunci cand aurul cade la minime sau spre minime. 

      s c c r e t 

      daca...

      deocamdata piata urca in fiecare zi, de unde nu prea rezulta nici o deflatie, cel mult desinflatie. 

      bnr ul a zis de n ori ca nu vor deflatie ci dezinflatie(n-o sa scada preturile la mancare, au zis am vazut eu cu ochii mei). si normal ca nu-si permit sa scada preturile pt ca asta inseaman tva si alte taxe mai mici, deci f rau pt guvern. asta nu vor permite. decat dc n-au incotro. adica dc ar fi multe falimente si somaj ceea ce n-am vazut inca, si pana consumul e ok, si vezi cum zboara produsele de pe rafturi si on line, nu vom vedea. 

      vezi cum e bursa: vestile proaste sunt vesti bune pt ca scade dobanda si vestile bune sunt tot vesti bune pt ca vine soft landing :)0 

       

    Un alt aspect interesant care nu se discuta:

    Bula de pret a aurului in dolari din 29-41 si spargerea bule spre 45 a rezultat in caderea si schimbarea vechiului regim... cu participarea romaniei la raboi... bula de pret a aurului in dolari din 82 spre 92 si cv a rezultat in depresia aferenta si schimbarea vechiului regim prin neimplicare la razboi dar prin implicare la revolutie.... 

    ma intreb viitoarea bula de pret a aurului in dolari ce va rezulta in var sistem actual economic si va declansa urmatoarea depresie... cum va trege romania prin noile schimbari din fata atunci cand aurul in dolari se va defla?! 

    Ce riscuri are tara la orizont? De implicare in forme de razboi sau de implicare in forme de revolutie? 

    Astea sunt teme mai serioase de gandire pentru analistii economici si politici. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb