Numărul donaţiilor în scopuri caritabile de cel puţin un milion de dolari fiecare a atins anul trecut cea mai ridicată valoare din ultimii cinci ani, datorită generozităţii unor mari donatori precum Bill Gates, Warren Buffett sau Mark Zuckerberg, transmite CNBC, informează Agerpres.
Potrivit unui raport elaborat de banca privată Coutts, anul trecut la nivel global au fost efectuate 1.173 donaţii caritabile în valoare de cel puţin un milion de dolari fiecare, în creştere faţă de 1.408 astfel de donaţii în 2012. În plus, valoarea cumulată a acestor donaţii a urcat anul trecut la 16,92 miliarde de dolari, cu aproape trei miliarde de dolari peste cifra de 13,96 miliarde de dolari înregistrată în 2012.
Doar trei donatori domină acest segment, cele mai mari donaţii venind de la Bill şi Melinda Gates Foundation care anul trecut a donat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aproximativ 1,8 miliarde de dolari. La rândul său, Warren Buffett a donat două miliarde de dolari către Bill şi Melinda Gates Foundation, aceasta fiind o contribuţie anuală din promisiunea de 30 de miliarde pe care oracolul din Omaha a făcut-o în 2006. Mark Zuckerberg şi soţia sa Priscilla Chan au donat un miliard de dolari către Silicon Valley Community Foundation.
Din suma totală de 16,9 miliarde de dolari donată anul trecut, aproximativ 21% a fost compusă din donaţii individuale în valoare de peste 10 milioane de dolari, în creştere cu 17% comparativ cu 2012.
Din punct de vedere geografic, donatorii de pe coasta de vest a SUA au fost responsabili pentru cea mai mare parte (38%) a donaţiilor cu o valoare de cel puţin un milion de dolari în condiţiile în care atât soţii Zuckerberg cât şi Bill şi Melinda Gates Foundation au domiciliul în această regiune.
Pe sectoare de activitate, învăţământul superior a primit la nivel global mai multe donaţii decât orice alt sector, beneficiind de un număr de 692 de donaţii cu o valoare de cel puţin un milion de dolari şi o valoare cumulată de aproape nouă miliarde de dolari. Pe locul al doilea se situează fundaţiile caritabile, care au primit aproape cinci miliarde de dolari, urmate de fundaţiile de asistenţă socială şi fundaţiile de sănătate.