CNBC: Guvernul Germaniei a ajuns la un acord cu privire la bugetul său pentru 2024

A.F.
Internaţional / 14 decembrie 2023

CNBC: Guvernul Germaniei a ajuns la un acord cu privire la bugetul său pentru 2024

Guvernul Germaniei a ajuns la un acord cu privire la bugetul său pentru 2024 şi va menţine restricţiile actuale privind datoria publică, anul viitor, după săptămâni de negocieri tensionate, au anunţat miercuri partenerii coaliţiei aflată la guvernare, transmite CNBC.

Potrivit acordului, guvernul va economisi 17 miliarde de euro în bugetul său de bază prin încetarea subvenţiilor care dăunează climei şi reducerea costurilor, a declarat cancelarul Olaf Scholz într-o conferinţă de presă de miercuri.

"Prioritizarea înseamnă să ne dăm seama împreună ce ne putem permite şi ce nu. Este, de asemenea, despre reduceri şi economii. Nu ne place să facem acestea, desigur, dar sunt necesare", a spus Scholz.

Germania va reduce, de asemenea, cheltuielile din fondul său pentru climă şi transformare, care a fost în centrul negocierilor.

Scholz a adăugat că guvernul îşi menţine obiectivele, inclusiv sprijinirea Ucrainei, promovarea transformării ecologice a Germaniei şi consolidarea coeziunii sociale.

"Aceste trei obiective ne conduc într-o manieră neschimbată. Dar este clar că trebuie să reuşim să ajungem la ele cu mult mai puţini bani", a spus Scholz, adăugând că guvernul îşi va păstra, de asemenea, frâna datoriei, adoptată pentru prima dată în 2009.

Frâna limitează valoarea datoriei publice şi limitează deficitul bugetar structural al ţării. Poate fi suspendată doar în situaţii de urgenţă, cum ar fi pandemia de Covid-19.

Tensiunile bugetare au izbucnit în noiembrie, după ce curtea constituţională a Germaniei a decis că planurile guvernului de a realoca în bugetul actual datoria de urgenţă neutilizată, creată în timpul pandemiei de Covid-19, este ilegală.

Miercuri, Scholz a spus că decizia nu va avea impact numai asupra bugetului actual şi viitor, ci şi asupra modului în care vor fi create şi înfiinţate alte bugete.

Decizia a făcut un deficit în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro în bugetul naţional pentru 2024, forţând partenerii de coaliţie să-şi reevalueze planurile şi ridicând întrebări cu privire la elementele fundamentale ale politicii economice, inclusiv frâna datoriei.

Diviziunile politice au îngreunat şi au prelungit negocierile acordului.

Institutul german de cercetare economică IW a declarat miercuri că se aşteaptă ca produsul intern brut al ţării să se contracte cu 0,5% anul viitor, invocând criza bugetară şi incertitudinea legată de finanţe ca unul dintre factorii cheie.

Ministrul german de Finanţe Christian Lindner, care face parte din Partidul Liber Democrat, a fost hotărât să menţină frâna datoriilor.

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul Economiei, de la Partidului Verzilor, Robert Habeck, au pledat pentru o nouă suspendare a frânei datoriilor, invocând capacitatea de a menţine politici în jurul beneficiilor şi de a urmări o tranziţie ecologică a economiei.

În ciuda obstacolelor recente, alianţa de conducere este funcţională, a subliniat Lindner în cadrul conferinţei de presă de miercuri.

"Această coaliţie este capabilă să ia măsuri şi să fie de acord chiar şi atunci când este vorba de sarcini foarte dificile."

Acordul bugetar trebuie discutat acum de comisia parlamentară pentru buget, înainte de a fi transmis spre revizuire parlamentului, apoi Consiliului Bundesrat, care reprezintă cele şaisprezece state ale Germaniei la nivel federal.

Un buget temporar va fi în vigoare pentru a finaliza procesul, ceea ce va permite cheltuieli administrative vitale şi juridice.

"Este o veste foarte bună, aş spune că guvernul a ajuns la o înţelegere şi a ajuns la o înţelegere încă în acest an, ceea ce va însemna aproape sigur că gospodăriile şi companiile vor avea mult mai multe certitudini cu privire la ceea ce se va întâmpla anul viitor, în special cu chestiuni legate de sprijinul energetic", a declarat Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg, pentru CNBC, înainte ca acordul să fie anunţat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Deci guvernu a taiat banii de la panouri fotovoltaice si programul Rabla si a alocat sume masive pentru armanent si stat politienesc (STS si altele).

    E ok asa ! 

    1. In Romania, nu in Germania

      Daca Germania face reduceri masive de cheltuieli înseamnă că reducerile cheltuielilor vor fi resimțite și de către firmele germane din Romania inclusiv firmele economice care lucrează direct cu Agenția Spațială Germana .

    "Institutul german de cercetare economică IW a declarat miercuri că se aşteaptă ca produsul intern brut al ţării să se contracte cu 0,5% anul viitor"...vesti proaste pentru Hungaristan a carei economie e practic un apendice la industria auto teutona, asta se traduce cu o scadere de PIB de cel putin 1%. Hungaristanul miza pe energia ieftina din mujicia si mana de lucru ieftina locala, care ambele se evapora odata cu aderarea Ucrainei la UE:-)

    1. Eurostat = "Principalul partener de afaceri a României este Germania.

      Acesta contribuie cu 19,7% la export și cu 19,8% la importul Romaniei." 

      Deci tu patriotule/hungaristanule, te bucuri de problemele economice

      a Germaniei si nu te intereseaza propria tara Romania,care va suferi cel mai mult !!!  

      Nu ma bucur de problemele economice ale Germaniei, ma bucur de problemele economice ale Hungaristanului. Va tot faceti ca nu intelegeti...Hungaristanul/hOr ban nu conteaza, tot blocajul asta e facut de industria auto si chimica germana (prezente in Hungaristan) care faceau o gramada de profit folosind gaz "ieftin" din mujicia si mana de lucru ieftina locala. Sanctiunile impuse hidrocarburilor mujice plus fabrica Tesla din Germania (Gruenheide) a bagat industria auto germana in faliment ergo la fel si economia hungaristanului. In plus honvezii se opun aderarii Ucrainei la UE pentru ca stiu ca nemtii se vor reloca urgent in Ucraina (nu au nici un fel de scrupule), fiind tara cu resurse, piata de desfacere, mana de lucru si mai ieftina si calificata plus iesire la mare. Niste santajisti, asa cum santajeaza acum Suedia cu aderarea la NATO, cum ne-au santajat pe noi cand a fost sa aderam la UE. E un inteviu cu ministrul de externe honved in care spunea ca motivul pentru care tin la importurile mujice de gaz este pentru ca "LI S-A PROMIS CA GAZUL ROMANESC DIN MAREA NEAGRA LI SE VA DA LOR" si cum acest lucru nu s-a intamplat atunci isi permit sa santajeze pe toata lumea. Este evident ca in spatele honvezilor e Germania ca hOraban sau hungaristanul nu conteaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb