Inflaţia din Turcia a înregistrat în ianuarie cel mai mare salt lunar din august, cu o creştere de 6,7% a preţurilor faţă de decembrie, în timp ce inflaţia anuală a atins aproape 65%, potrivit cifrelor băncii centrale turce, publicate luni, transmite CNBC.
Indicele preţurilor de consum pentru ţara cu 85 de milioane de locuitori a crescut cu 64,86% în termeni anuali, faţă de 64,77% în decembrie.
Sectoarele cu cele mai mari creşteri lunare ale preţurilor au fost sănătatea, cu 17,7%, hoteluri, cafenele şi restaurante, cu 12%, şi diverse bunuri şi servicii, cu 10%. Singurul sector care a înregistrat o scădere lunară a preţurilor, de 1,61%, a fost cel de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Alimentele, băuturile şi tutunul, precum şi transportul, toate au crescut între aproximativ 5% şi 7% pe lună, în timp ce preţurile locuinţelor au crescut cu 7,4% din decembrie.
Creşterile lunare, spun economiştii, provin de la o creştere semnificativă a salariului minim pe care guvernul Turciei a impus-o pentru 2024.
Salariul minim a crescut la 17.002 lire turceşti (556,50 USD) pe lună, o creştere de 100% faţă de ianuarie 2023.
Banca centrală a Turciei a avut o misiune prelungită de a reduce inflaţia, implementând opt creşteri consecutive ale ratei dobânzii de referinţă, din mai 2023, cumulat cu 36,50 puncte procentuale.
Cea mai recentă creştere a dobânzii cheie a băncii, efectuată pe 25 ianuarie, a fost cu 2,50 puncte procentuale, la 45%.
Abordarea unei politici convenţionale urmează unor câţiva ani de politică neortodoxă, în care Ankara a refuzat să înăsprească dobânzile, în ciuda inflaţiei în creştere.
Lira a scăzut cu 38% faţă de anul dolarului până în prezent şi a pierdut mai mult de 80% din valoarea sa faţă de dolar, în ultimii cinci ani.
Cele mai recente date despre inflaţie vin la doar câteva zile după ce guvernatoarea băncii centrale a Turciei, Hafize Gaye Erkan, şi-a anunţat demisia, spunând vineri că decizia este ca urmare a unei campanii de "asasinare a reputaţiei" sale şi a nevoii de a-şi proteja familia.
Erkan a devenit guvernatorul central al băncii prin decret prezidenţial în iunie 2023 şi a condus - împreună cu ministrul turc de Finanţe Mehmet Simek - schimbarea politicii monetare a Turciei şi seria ulterioară de creşteri ale ratei dobânzii.
Ea a fost înlocuită sâmbătă de guvernatorul adjunct al băncii centrale, Fatih Karahan, care a petrecut aproape un deceniu ca economist la Federal Reserve Bank din New York.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 08:49)
Daca Scad: Inflatia compusa YOY (istorica pe care sa zicem din 1970 prezent) minus Procente Crestere Venit Compus... se vede Crashul cel de toate zilele.
Asa frumos mergea sin in Ro venitul peste inflatie ca dupa sa scartie semnele de deflatie, veniturile sa nu mai creasca ca dupa 89 hiperinflatia saprabuseasca veniturile... si azi inca ne aflam sub blatoul din anii 60-70... zi azi... ce e drept urca fata de 90-96... dar cu mult in crash fata de 60-70....
I-a nimicit... pe turci...o sa exporte migranti de o sa se sature in fata...
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 12:35)
Unde sunt sustinatorii turcului, sultanului, pasei???
Astia care voiau sa fie si in Romania ca in Turcia si Rusia?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2024, 16:23)
nu are treaba turcul cu asta...
ci bancile comerciale /populatia... plus socul de migranti din siria veniti in turcia....au dat presiune pe preturi... combinat si cu soc cadere in cov ... aia a fost... debalansare completa si panica...
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 07:27)
În România inflația este de 100 % .