CNBC: "Marile nume tehnologice se clatină, din cauza rezultatelor slabe şi a perspectivelor sumbre"

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 29 octombrie 2022

"Marile nume tehnologice se clatină, din cauza rezultatelor slabe şi a perspectivelor sumbre"

Apple a fost singurul gigant care a depăşit aşteptările, acţiunile companiei având vineri cea mai bună zi din ultimii doi ani, conform publicaţiei americane

Meta, fostul Facebook, a marcat cea mai slabă săptămână de la IPO-ul din 2012, potrivit CNBC

Microsoft, Amazon, Alphabet (compania mamă a Google) şi Meta (fostul Facebook) au pierdut în total peste 350 de miliarde de dolari din capitalizare, după comentariile ce au stârnit îngrijorări în rândul investitorilor pentru restul anului, scrie CNBC.

Este o situaţie nemaiîntâlnită pentru giganţii din tehnologie care, după evoluţiile spectaculoase din ultimul deceniu, acum se confruntă cu încetinirea ritmului de creştere a veniturilor - sau chiar scăderi în cazul Meta - şi necesitatea controlului costurilor.

Conform sursei menţionate, rezultatele pentru trimestrul al treilea publicate de companii în această săptămână au venit în contextul unei inflaţii în creştere, a unor rate ale dobânzilor tot mai mari şi unei recesiuni care se apropie. Apple a fost singurul gigant care a depăşit aşteptările atât în ceea ce priveşte veniturile şi profitul, acţiunile companiei având vineri cea mai bună zi din ultimii doi ani, de aproape 7,6%.

La polul opus s-au aflat titlurile Meta, al căror preţ s-a prăbuşit în 2022. Compania mamă a Facebook a raportat un profit sub estimări, a înregistrat cel mai scăzut venit mediu per utilizator din ultimii doi ani şi a spus că, probabil, vânzările din trimestrul al patrulea vor fi în scădere, pentru a treia oară la rând, potrivit CNBC.

"Se întâmplă o mulţime de lucruri în acest moment în afaceri şi în lume, aşa că este dificil să spui «Vom face acest lucru, care va rezolva toate problemele»", a spus miercuri Mark Zuckerberg, CEO al Meta, în cadrul conferinţei de prezentare a rezultatelor companiei.

De altfel, a fost cea mai slabă săptămână pentru Meta de la IPO-ul companiei din 2012, în ultimele cinci zile bursiere acţiunile companiei scăzând cu 24%. Titlurile Microsoft au coborât cu 2,6% în această săptămână, din pricina unui declin de 7,7% miercuri, după ce compania a publicat un guidance (raport în care se arată care sunt aşteptările managementului pentru viitorul apropiat) slab pentru finalul anului, iar veniturile din cloud au fost sub estimări.

Lucrurile au stat prost şi pentru Amazon, companie ale cărei acţiuni au scăzut cu 13% în această săptămână, pe fondul unei prognoze sumbre pentru trimestrul al patrulea, laolaltă cu o scădere puternică pe zona de cloud-computing. În timp ce expansiunea Amazon Web Services a încetinit la 27,5%, de la 33% în perioada anterioară, segmentul de cloud al Google, care este semnificativ mai mic, şi-a accelerat creşterea la 38%, de la 36%. De altfel, Google intenţionează să continue investiţiile în cloud, chiar dacă vrea ţină în frâu creşterea personalului în următoarele trimestre, conform CNBC.

"Având în vedere că afacerile şi guvernele sunt încă la începutul adoptării cloud-ului, suntem încântaţi de această oportunitate şi, prin urmare, continuăm să investim în această direcţie", a declarat marţi Ruth Porat, CFO al Alphabet. "Rămânem concentraţi pe obţinerea profitabilităţii pe termen lung".

Totuşi, rezultatele celorlalte divizii ale Alphabet au fost mai puţin impresionante. Publicitatea a crescut uşor, în timp ce veniturile din reclame ale YouTube au scăzut, faţă de anul trecut. În schimb, Amazon a reuşit să-şi crească veniturile din publicitate cu 30%, depăşind estimările analiştilor.

"Agenţii de publicitate caută publicitatea eficientă, iar noi suntem locul în care consumatorii sunt gata să cheltuiască" a spus Brian Olsavsky, directorul financiar al Amazon. "Avem o mulţime de avantaje despre care credem că vor ajuta atât consumatorii cât şi partenerii noştri, cum ar fi vânzătorii şi agenţii de publicitate", a adăugat oficialul companiei, citat de CNBC.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Intrebare pentru Domnul Emil Boc si Clujeni:

    Ce vor face culjenii supraindatorati in bula imobiliara cand "bula veniturilor din tehnologie / it" o sa explodeze? 

    Cand vor externaliza costurile si vor angaja direct de pe platforme online indieni? 

    Ce vor face Bancile din Cluj care au dat credite speculative cand "creditele neperformante" vor lovi defazat in crestere dupa declansarea crizei reale in economia respectiva? 

    Acestea sunt probleme reale de analizare si prevenire! 

    Emilut Emilut.... ai rupt tata speculatia in Doua si "comisioanele " prin Clujul ce nu prea "ofera" pe cat de laudat si speculat este. 

    s c cret 

    Nu s a pierdut niciun ban...specula bursiera cade si ridica cotatiile dupa interese meschine. Si fraierii intra in jocul lor. Lasati specula si jmenul ca tot ilegale sunt. Vedeti va de viata voastra ca nu mai e mult si vine Judecata si Dreptatea divina sa si faca loc definitiv printre noi. Si pe cin va prinde viu, il va afla asa cum s a pregatit: spre Viata sau moarte. Atunci nimeni nu va mai intreba de cotatii pe burse, de valute, profit sau pierdere...

    -am cont pe meta, pentru ca multinationala la care lucrez ne obliga (pt postat diverse, publicitate)

    -nu folosesc Linux, pentru ca multinationala la care lucrez ne obliga sa folosim windows  

    -din motive legate de securitatea datelor, avem voie sa folosim doar telefoane iphone  

    -comenzile pentru consumabile se fac doar pe Amazon 

    de ce oare se intampla toate astea.....

    Lasă că au și crescut aiurea doar pe gălăgie! Fundamentele sunt f slabe! Vorbim de PER 25-30....când la BVB avem companii cu același indicator de 4-6...despre ce vorbim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb