CNCB: "UE urcă prognozele inflaţiei, pe fondul blocajelor în aprovizionare şi al crizei energetice"

A.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 februarie 2022

"UE urcă prognozele inflaţiei, pe fondul blocajelor în aprovizionare şi al crizei energetice"

"Comisia estimează că inflaţia anuală în zona euro va creşte de la 2,6% în 2021 la 3,5% în 2022, înainte de a scădea la 1,7% în 2023", conform sursei menţionate "Joachim Nagel, guvernatorul Bundesbank, indică faptul că BCE poate majora rata dobânzii-cheie, în acest an", informează CNCB

În ciuda creşterilor recente ale preţurilor consumatorilor, inflaţia din zona euro probabil va coborî sub ţinta Băncii Centrale Europene de 2% anul viitor, conform prognozelor, informează CNCB.

Dezbaterea asupra inflaţiei în blocul celor 19 ţări care folosesc moneda euro este acerbă. Pe de o parte, unele susţin că presiunile inflaţioniste actuale se vor atenua şi că zona are nevoie în continuare de o politică monetară relaxată. Altele spun că, după creşterile masive ale inflaţiei din ultimele luni, BCE trebui să înăsprească politica monetară.

Joachim Nagel, guvernatorul Bundesbank - banca centrală a Germaniei - este al doilea bancher central care indică, în doar câteva zile, că BCE poate majora rata dobânzii-cheie în acest an. Pe de altă parte, Comisia Europeană, braţul executiv al Uniunii Europene, tocmai a declarat că probabil presiunile inflaţioniste vor scădea anul viitor, conform CNBC.

"După ce a atins o rată record de 4,6% în al patrulea trimestru al anului trecut, se estimează că inflaţia din zona euro va atinge un vârf de 4,8% în primul trimestru al anului 2022 şi va rămâne deasupra pragului de 3% până în al treilea trimestru al anului", se arată într-un comunicat al comisiei. "Pe măsură ce presiunile cauzate de constrângerile din lanţurile de aprovizionare şi de preţurile ridicate ale energiei se diminuează, este de aşteptat ca inflaţia să scadă sub 2,1% în ultimul trimestru al anului, înainte de a coborî sub ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene în 2023", a adaugăt instituţia, conform sursei menţionate.

Astfel, comisia estimează că inflaţia anuală în zona euro va creşte de la 2,6% în 2021 la 3,5% în 2022, înainte de a scădea la 1,7% în 2023. Cifrele indică o revizuire ascendentă a previziunilor privind inflaţia, conform CNBC. Prognoza anterioară era pentru o inflaţie de 3,2%, în acest an.

Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE este în martie, iar pieţele vor urmări cu mare interes semnalele pe care banca le va da privind reducerea programului său de achiziţii de obligaţiuni sau orice altă ajustare a politicii sale. Orice va decide banca centrală să facă poate avea un impact masiv asupra redresării economiilor din zona euro, dintre care unele au fost afectate în mod deosebit de pandemie, conform sursei menţionate.

Incertitudine ridicată în Europa de Est

Pe de altă parte, perspectivele inflaţiei şi a economiei europene în general sunt dependente de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia. "Riscurile legate de perspectivele de creştere şi inflaţioniste sunt agravate semnificativ de tensiunile geopolitice din Europa de Est", menţionează comisia într-un comunicat, citat de CNBC.

De asemenea, Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului, a avertizat luna trecută că riscurile geopolitice pot avea un impact economic semnificativ.

Europa este dependentă de gazele naturale din Rusia, unele ajungând în ţările din Vest prin conducte din Ucraina. Orice escaladare a tensiunilor poate afecta fluxurile obişnuite de gaze cu impact în creşterea costurilor, ceea ce va duce inflaţia şi mai sus, arată trustul american de presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb