Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) atrage atenţia asupra instabilităţii legislative fiscale accentuate înregistrată în anul 2018 şi asupra volumului imens de acte normative adoptate.
Prin intermediul a 13 acte normative publicate în 11,5 luni din acest an, au fost modificate/completate 139 de articole din Codul Fiscal, a transmis ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, CNIPMMR.
Consiliul IMM-urilor arată: "Având în vedere că în 11,5 luni din 2018, au fost adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generală, că doar în domeniul fiscal mediul de afaceri a fost obligat să implementeze 236 noi reglementări care modifică/completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, 97 chiar din prima zi a anului şi alte 139 adoptate la distanţe mici de timp, la care s-au adăugat modificări importante ale Codului de Procedură Fiscală şi a legislaţiei privind contribuţiile obligatorii, CNIPMMR atrage atenţia asupra instabilităţii legislative fiscale accentuate înregistrată şi asupra volumului imens de acte normative adoptate.
Modificările legislaţiei fiscale au generat efecte multiple negative asupra IMM-urilor, precum: creşterea fiscalităţii; creşterea birocraţiei pentru toţi contribuabilii şi toţi angajatorii; efort semnificativ de implementare a reformelor legislative; creşterea cheltuielilor de personal; dificultăţi importante de implementare datorate timpului foarte scurt stabilit pentru aplicare; creşterea cheltuielilor administrative, privind actualizarea programelor informatice; necesitatea unor restructurări (concedieri individuale sau colective); probleme de asigurare a competitivităţii şi derulării contractelor la export".
Încrederea în sistemul fiscal este o condiţie esenţială pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează deciziile de investiţii, subliniază CNIPMMR.
În primele 11,5 luni ale anului 2018 (până pe data de 17.12.2018), cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generală (309 Legi, 18 Ordonanţe ale Guvernului, 107 Ordonanţe de Urgenţă, 428 de Hotărâri de Guvern), fără luarea în calcul a ordinelor emise de ministere/agenţii şi a altor reglementări, susţin reprezentanţii CNIPMMR.
Comunicatul transmis de către Consiliul IMM-urilor mai notează: "Peste 45% din legile şi ordonanţele adoptate au afectat direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislaţia fiscală, declaraţiile şi contribuţiile obligatorii, etc.). Cu acest volum imens de acte normative adoptate în 11,5 luni ale anului 2018, este previzibil că România va continua să se situeze şi anul acesta pe nedoritul prim loc în topul regional al modificărilor legislative (din Europa Centrală şi de Est), în timp ce în ţările vecine tendinţa este de simplificare şi asigurare a unui cadru legislativ stabil şi predictibil, condiţie esenţială pentru investitori (raportat la datele furnizate de Grayling în raportul lunii decembrie 2017 «Grayling' s report on legislative changes across Central & Eastern Europe»)".