Reorganizarea ANAF trebuie să reprezinte un sprijin pentru antreprenori şi nu transformarea acestora în victime ale controalelor excesive, afirmă Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, într-un comunicat de presă remis Redacţiei.
Poziţia CNIPMMR este exprimată în legătură cu faptul că Ministerul Finanţelor a publicat în transpenţă decizională proiectele privind reorganizarea ANAF, prin care se propune reorganizarea Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili ca direcţie generală în cadrul ANAF, fără personalitate juridică, şi reorganizarea Direcţiei generale antifraudă fiscală, structură fără personalitate juridică, în cadrul ANAF, cu atribuţii de prevenire, descoperire şi combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală. În cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală, Ministerul Finanţelor doreşte înfiinţarea de structuri teritoriale cu sediul la nivelul judeţelor, spre deosebire de actuala organizare care dispun că aceasta are în componenţă direcţii regionale antifraudă fiscală.
CNIPMMR susţine necesitatea adoptării de măsuri pentru lupta împotriva evaziunii fiscale care aduce prejudicii antreprenorilor cinstiţi şi creează grave probleme de concurenţă neloială, dar atrage atenţia cu privire la mai multe aspecte.
În documentul citat se arată: "Reorganizarea periodică a Gărzii Financiare, Direcţiei Antifraudă, alte departamente nu au reprezentat exemple de bună practică, neexistând o statistică a «succesului» fiecărei instituţii din cele reorganizate periodic sau a modului în care aceste modificări au ajutat concret la reducerea evaziunii de la o perioadă la alta. Controalele antifraudă trebuie să fie direcţionate împotriva activităţilor economice nefiscalizate/nedeclarate şi nu împotriva agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legilor, din dorinţă de a aduce venituri suplimentare la buget din amenzi. Verificările trebuie efectuate cu prioritate asupra societăţilor înregistrate la Registrul Comerţului şi care nu depun situaţiile financiare anuale (raportat la numărul de 1.673.657 profesionişti activi, înregistraţi la Registrul Comerţului, la 31.12.2023). Este necesară creşterea capacităţii de analiză şi identificare a domeniilor/societăţilor cu risc crescut de fraudă fiscală în cadrul ANAF, în condiţiile în care există deficienţe de gestionare, de schimbări frecvente ale priorităţilor şi de dificultăţi în identificarea evazioniştilor".
CNIPMMR atrage atenţia că reorganizarea ANAF nu este singura măsură necesară pentru combaterea şi reducerea evaziunii fiscale, fiind necesare măsuri suplimentare pentru a încuraja conformarea voluntară şi nu transformarea noţiunii de antreprenor în una sinonimă cu cea de evazionist.