CNVM a aplicat o nouă amendă acţionarilor majoritari ai "Amonil" Slobozia

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2011

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a sancţionat din nou cu amenda maximă aplicabilă unor persoane fizice, adică 50.000 de lei, doi membri ai conducerii firmelor Jovline şi Zalois (care deţin pachetul majoritar de acţiuni la compania Amonil Slobozia). Motivul pentru care a fost aplicată cea de-a treia amendă de acest gen lui Soteroula Constantinou (director unic la Jov-line) şi Mariei Georgiou (director unic Zalois) a fost că firmele pe care le conduc nu au lansat o ofertă de preluare a combinatului chimic Amonil, deşi erau obligate la acest lucru.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) are dreptul să aplice persoanelor fizice amenzi cuprinse între 500 şi 50.000 de lei. Cele două persoane au mai fost sancţionate cu câte 50.000 de lei de CNVM în lunile noiembrie şi ianuarie tot pentru că Jovline şi Zalois, firme înregistrate în Belize, nu au lansat oferta de preluare.

CNVM a solicitat din nou companiilor amintite să depună documentaţia necesară pentru oferta publică obligatorie în termen de zece zile lucrătoare. În cazul în care acest lucru nu se va aplica, CNVM va da o nouă amendă persoanelor din conducerea celor două firme. Amenzile CNVM pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicării, dar contestaţiile nu suspendă executarea sancţiunii.

Zalois şi Jovline deţin împreună 50,41% din acţiunile Amonil Slobozia. Legislaţia pieţei de capital arată că dacă un acţionar are direct sau cu persoane cu care acţionează concertat mai mult de 33% din acţiunile unei firme trebuie să deruleze ofertă de preluare pentru restul de titluri. Zalois are 32,19% din acţiunile Amonil, iar Jovline 18,22%.

Prima solicitare a CNVM de depunere a documentaţiei pentru realizarea ofertei publice de preluare a fost în noiembrie 2009. Instituţia solicita şi anunţarea structurii acţionariatului până la nivel de persoane fizice. Solicitările Comisiei nu au fost respectate, deşi între timp cele două firme au fost amendate, însă cu sume reduse, din cauza valorii mici a capitalului social.

Amonil Slobozia face parte, potrivit declaraţiilor omului de afaceri Ioan Niculae, din grupul de firme InterAgro pe care îl controlează. Firma Salink, înregistrată în Cipru, are 13,54% din titlurile Amonil. Salink face parte din grupul suedez East Capital, care administrează mai multe fonduri de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb