CNVM, ÎN CAZUL SSIF "BROKER" CLUJ Mulţumim pentru explicaţie, dar e dezamăgitoare

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2009

Foarte frumos că preşedintele CNVM Gabriela Anghelache şi comisarul Bogdan Chetreanu au decis să iasă, ieri, la televiziune, să ofere publicului explicaţii cu privire la decizia de suspendare din activitate a SSIF "Broker" Cluj.

Ziarul "BURSA" arătase, în ediţia de ieri, că o astfel de explicaţie este absolut necesară şi luăm apariţia comisarilor la televizor drept reacţie operativă la articolul nostru, eventualitate în care le mulţumim, deşi ţinea de datoria lor.

Dar această sensibilitate a Comisiei la solicitarea noastră rămâne singurul gest lăudabil în caz.

Explicaţiile oferite de comisari înmulţesc îndoielile asupra corectitudinii procedurii aplicate în decizia de blocare a activităţii SSIF "Broker" Cluj.

Mai întâi, doamna Gabriela Anghelache îşi afirmă grija să nu-i prejudicieze pe acţionarii şi clienţii casei de brokeraj, motiv pentru care, chipurile, nu poate face declaraţii în timpul controlului de la SSIF "Broker" Cluj.

Apoi, cu seninătate, ne încredinţează că suspendarea intermediarului (n.n. - retragerea autorizaţiei de funcţionare, pe două săptămâni) nu este o sancţiune, ci asigură conservarea datelor (n.n.- necesare controlului).

Cred că aş putea să scriu trei zile despre asta, fără să mă ia somnul.

Clienţii unei case de brokeraj au nevoie să le fie operate ordinele, la secundă. Două săptămâni de sus­pendare a brokerului lor înseamnă, indubitabil, necazuri pentru clienţi. Cu certitudine, înseamnă că ei vor pleca la altă casă de brokeraj. Asta mai înseamnă falimentul SSIF "Broker"Cluj, de unde era unul dintre cei mai mari intermediari de la Bursa de Valori Bucureşti şi de la Bursa din Sibiu. Asta mai înseamnă prejudicierea acţionarilor SSIF "Broker"Cluj - zeci de mii de investitori.

În acest context preşedintele CNVM vrea să ne încredinţeze că măsura nu este o sancţiune, ba chiar că, din grijă pentru acţionari şi clienţi, nu face declaraţii publice despre controlul la care supune societatea.

N-am să mă las pradă delirului pe care îl induce o astfel de explicaţie, pentru că avem probleme chiar mai grave în subiect.

În primul rând, din câte ştiu, datele nu sunt în pericol şi nu necesită suspendarea din activitate. A constatat controlul CNVM, efectuat anterior acestora de acum, că "Broker"Cluj nu efectuează "back-up"-urile regulamentare? Poate cineva să mai intervină asupra unui "back-up"? Eu ştiam că nu se poate, să fi găsit Petru Prunea vreo cale?!...

Nu exclud, dar mă îndoiesc.

În al doilea rând, ceea ce bate la ochi este durata controlului. Comisarii au spus ieri la televizor, că nu urmăresc, deocamdată, decât să colecteze bazele de date de la cele cinci sucursale pe care le controlează, ca să le compare şi eventual să găsească diferenţe faţă de înregistrările de la sediul central.

Eu îmi imaginez că transferul datelor din computerele NASA nu ar putea depăşi o zi-două. Bănuiesc, în cazul SSIF "Broker" Cluj şi al tuturor celor 34 de sucursale şi/sau agenţii, transferul tuturor datelor ar putea dura câteva ore.

De ce continuă controlul după o săptămână de când a început?!

Ieri, preşedintele SSIF "Broker" Cluj mi-a declarat prin telefon că solicitarea bazelor de date a venit de la CNVM abia sâmbătă.

Minte?

Dacă minte, atunci înseamnă că pune beţe-n roate controlului. Dar comisarii nu s-au plâns de asta, ieri, la televizor, ci au zis că n-au avut cu cine discuta, în casa de brokeraj, sâmbătă şi duminică, când echipele de control CNVM, şi-au declarat disponibilitatea să lucreze.

Observ o congruenţă între ceea ce afirmă comisarii la televizor şi ceea ce mi-a declarat Prunea - zilele de sâmbătă şi duminică.

Atunci Prunea nu minte?

Dacă nu minte, atunci, ce a controlat CNVM în prima săptămână de suspendare?!

Afirmaţiile comisarilor la televizor şi declaraţiile lui Petru Prunea, deşi cu caracter public, sunt totuşi, doar vorbe şi atât.

Nu sunt acte.

De aceea, vă propun să venim la acte.

Dacă comparăm Ordonanţa CNVM de retragere a autorizaţiei şi explicaţia CNVM furnizată vineri, 6 februarie, Biroului Permanent al Senatului în cazul "Broker" Cluj, atunci observăm că Senatului nu i-a mai spus (ceea ce în Ordonanţă este scris) că, la suspendarea din activitate, a avut în vedere problema autorizării noului Consiliu de administraţie a SSIF "Broker" Cluj.

În schimb, din Ordonanţă lipsesc referirile la necesitatea conservării bazei de date, care sunt dezvoltate pe larg în explicaţia trimisă Senatului.

După cum, în Ordonanţă, este precizat că SSIF "Broker" Cluj a solicitat "concursul autorităţii pieţei de capital pentru clarificarea" neregulilor de la sucursala Deva, în timp ce explicaţiile pentru Senat subliniază (aparent inutil) că CNVM "i-a solicitat în mod constant domnului Petru Prunea, preşedinte al SSIF "Broker" S.A., colaborarea..." la control, fără să mai precizeze dacă acesta a colaborat sau nu. Sugerând, adică, că n-ar fi colaborat.

Sunt diferenţe în acte care frizează ipocrizia.

La capătul acestei analize asupra explicaţiilor furnizate de CNVM, înclin să cred că, de fapt, autoritatea pieţei nu dispune de date suplimentare faţă de cele cunoscute publicului, care să îi întemeieze decizia de suspendare a SSIF "Broker" Cluj.

Din nou, precizez că nu exclud să obţină aceste date în urma controlului - Petru Prunea nu este fratele meu şi n-am de gând să-mi bag mâna-n foc pentru el.

Ceea ce mă mână-n luptă este că îmi pare că CNVM întâi i-a retras autorizaţia de funcţionare şi abia apoi şi-a căutat raţiunea deciziei (despre care nu vrea să recunoască că este o măsură punitivă când, de fapt este o măsură extremă, fatală pentru o casă de brokeraj).

În opinia mea, o astfel de decizie trebuia să se sprijine pe concluziile controlului. Adică, întâi controlul şi abia apoi suspendarea. Nu invers.

Post scriptum

Comunitatea brokerilor pare să nu înţeleagă în ce pericol se află sub o autoritate care mai întâi taie şi după aia numără.

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, mi-a spus, ieri, la telefon, că măsura CNVM i se pare şi lui exagerată şi că a declarat asta public, la televiziune, încă de acum o săptămână. În opinia mea, ar fi fost necesar un comunicat oficial al Asociaţiei Brokerilor, dar Dan Paul susţine că este mai corect să aştepte deznodământul în caz.

Atrag atenţia că problema brokerilor nu este că, dacă "Broker" Cluj fură sau nu (de altfel nici nu face parte din Asociaţie), ci modul cum procedează CNVM şi cum ar putea proceda cu oricare dintre ei. Pentru asta, nu trebuie aşteptat deznodământul. Care, oricum, are deja o certitudine: falimentul brokerului, fie că-i vinovat, fie că nu .

Vă convine?

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. De a lungul timpului, cele mai multe reclamatii si sesizari ale clientilor le are SIVM BROKER, intrebati Politia, CNVM, BVB. Societatea trebuie restructurata din temelii, lucrurile au scapat de sub control in teritoriu. Pacat de clientii acestei societati, sunt nevinovati, nu la fel si sefii acesteia.

    Cand CNVM a luat hotararea sa suspende activitatea SSIF BROKER (o hotarare foarte proasta SUBLINIEZ !), era obligata cel putin moral daca nu si legal SA NU PREJUDICIEZE CU NIMIC societatea in cauza !!! Si cel mai important lucru era sa nu permita clientilor sa plece in timp ce el (CNVM-ul) a legat de maini si de picioare emitentul BRK. Foarte grava este decizia de a permite clientilor sa se retraga de la BRK pt ca daca banii cu care au plecat unii clientiin aceste zile de suspendare, puteau foarte bine sa apartina altora daca (chipurile) frauda de la BRK era mult mai mare ! Deci afirmatia domnului Presedinte PRunea mi se pare foarte logica cum ca CNVM deserveste interesele unor concurenti de-ai emitentului SSIF BROKER. In calitate de actionar si broker in piata de capital voi ataca in Justitie conducerea CNVM dar si statul roman daca se va constata de catre experti externi ca SSIF BRK a pierdut atat financiar cat si moral din cauza deciziilor luate de CNVM. Actiune o voi duce evident pana la forurile internationale, acolo unde este singurul loc in care un roman poate castiga un proces intentat statului roman. RUSINE !

    De a lungul timpului, cele mai multe reclamatii si sesizari ale clientilor le are SIVM BROKER, intrebati Politia, CNVM, BVB. Societatea trebuie restructurata din temelii, lucrurile au scapat de sub control in teritoriu. Pacat de clientii acestei societati, sunt nevinovati, nu la fel si sefii acesteia.

    1. S-o luam babeste, pe ce avem pana acum: 1) In ordonanta de snctionare 55/28.01.2009 CNVM mentioneaza sesizarea unui client discretionar inregistrata la nr. 1737/10.01.09. 2) Dl Prunea a afirmat ca a luat cunostinta de neregulile de la Deva de la un client care a venit la Cluj si nu se regasea in evidentele SSIF desi a depus banii la Deva. 3) Dl Prunea sustine ca el este cel care a informat CNVM in 21.01.09. 4) Dl Andreiu Oprea afirma cu documente ca l-a informat pe dl Prunea inca din luna octombrie despre aceste nereguli.

      Coroborand aceste afirmatii, Dl Prunea se afla la mijloc. Va trebui sa dea explicatii ceva mai coerente. Apoi vom trage concluzia clara daca minte sau nu. 

    Ssif Broker SA are un nucleu de actionari-fondatori foarte devotati. Acesti oameni se cunosc bine inainte de a fonda firma. Increderea lor in BRK si in conducatorul actual este de nezdruncinat. Acest nucleu de actionari nu poate fi spart nici de incompetenta abuziva a CNVM nici de o concurenta agresiva. Mai mult decit atit : Ssif Broker va supravietui si conducerii actuale si fondatorilor fiindca a fost gindita pentru viitor, pentru copii si nepotii acestor fondatori, in primul rind si apoi pentru ei insisi. Ssif Broker are o conceptie profunda, fundamentala despre corectitudine in afaceri si etica profesionala. Cum nimic nu este perfect pe aceasta lume, si la Ssif broker sunt fisuri care trebuie astupate, concepte care trebuie actualizate, este loc de perfectionare, se stie si se actioneaza in acestsens ! Orice masura punitiva, nedreapta, fata de Ssif Broker, cel mult va putea sa-i diminueze temporar performanta dar nu o pot pune definitiv pe butuci. Sub denumirea de restructurare trebuie sa se inteleaga perfectionarile necesare dupa acumularile care s-au facut. Ssif Broker si actionarii vor recupera pagubele care li s-au facut prin actiuni in Instantele interne si Internationale. Ssif Broker va iesi intarita din abuzul grosolan care s-a operat de cnvm asupra lui. Am atras atentia asupra cinismului CNVM fata de actionari si investitori. Iata o noua fateta a acestei hidre care este CNVM : fatarnicia ! Dupa ce ne-a aruncat afara de pe Piata de Capital, ca pe niste gunoaie, acum declara ca a facut-o "in interesul nostru". Stupefiant dar edificator ! Cel care trebuie sa dea faliment este CNVM-ul cu procedurile ei dictatoriale, fatarnice si paguboase ! Piata are nevoie de un arbitru decent si echilibrat nu de hahalere ! Daca vrem sa ajutam Piata de Capital, trebuie lucrat in primul rind asupra institutiilor pietei si conceptelor lor de a actiona ! Asupra BRK are cine lucra si acesta este actionariatul propriu, unul dintre cele mai competente si responsabile actionariate din tara !

    1. Amin !

      ai perfecata dreptate, SSif Broker are fisuri anale fiindca este bolnav la cap.

      Postarea dlui Ilpan este interesanta. Mi-aduce aminte de vremuri minunate , cand toti, dar absolut toti eram strans uniti in jurul ( si imprejurul) CONDUCATORULUI. Acum, in jurul conducatorului se strang doar acei actionari fondatori care in naivitatea lor si-au incredintat o parte din agoniseala lor unu boxer de categoria musca care (cacofonie intentionata) a castigat cateva meciuri cu competitori de categoria lui dar, ambitios cum altul nu-i, a provocat la lupta pe unul de categorie grea.

      M-ai lasat fara raspuns ieri. Astept sa-ti dai cu parerea asupra continutului documentelor de corespondenta prin mail cu SSIF BROKER. Sau consideri ca sunt doar o insecta " de insectar"?

      Ia zii Zmeule ! Ce te paste pe tine grija SSIF BROKEr ? Chiar asa de rau te plictisesti ??? Macar de aveai o interventie constructiva ! Da matale zmeule, daca ai ceva notiuni de psihologie, te incadrezi in categoria "sa moara toti" si te anunt ca nu esti departe de o sinucidere ! Trateaza-te ! :))))

      sunt de acord cu ce ai spus, brk este pe patul de moarte

      Domnule Oprea, in contestatia introdusa impotriva Ordonantei CNVM 65/29.01.09 se specifica foarte clar : ...." Prin adresa noastra 345/21.01.2009 am semnalat fapte descoperite la Deva in urma unui amplu control demarat inca din decembrie 2008 de catre societatea noastra.

      Aceasta INSEAMNA CA SESIZAREA DVS transmisa prin email dupa cum spuneti , cu doua luni mai devreme, nu a fost receptionata la SSIFB, sau ca se presupune ca dvs ati incercat sa faceti o farsa ori sa induceti in eroare conducerea acestei societati. 

      Nu se pune problema nereceptionerii pentru ca am primit urmatorul respuns: " de la Secretariat SSIF Broker. octombrie 13,2008 Stimate D-le Andreiu Oprea, Directoarea Sucursalei Deva a recunoscut fapta incriminata. Dar a zis ca v-a despagubit. Ea vine maine la Cluj. Masurile pe care le vom lua sunt foarte severe. O sa vi le comunic. La Deva nu pot veni in aceasta saptamana, pentru ca avem AGA si ea trebuie pregatita. Cu Dv voi putea discuta si la Cluj. Cu respect, Presedinte prof.univ. dr. Petru Prunea

      Problema se complica putin. Apare un interval de doua luni intre momentul cand un conducator ia la cunostinta despre savarsirea unor infractiuni si declansarea controlului. Acuma, se pune problema daca persoana in cauza a mai savarsit asemenea fapte in acest interval, pentru ca in acest caz, automat antreneaza o anume raspundere din partea celui indrituit sa ia masuri.

      Inca nu am luat legatura cu politia Deva care am inteles ca a preluat cazul. Astept sa ma cheme, intrucat trebuie sa figurez in actele sucursalei, printre cei carora li s-au eliberat chitante false.

      Domnule Oprea, cind te-am scarmanat prima data credeam ca esti unul de virsta mea, sa ne luam sa o voiniceasca, sa ne trintim cite doua perechi de palme si cine cistiga era invingator. Din spusele Dumneatale am aflat apoi, ca sunteti un pensionar, deci aveti deja o lupta dusa cu viata, asa ca inteleg ca aveti multe frustari. Am inteles ca sunteti si informatorul CNVM si ca reclamatia Dvs. a stat la baza Deciziei de suspendare care a aruncat mii de oameni nevinovati afara di piata ca pe niste gunoaie. De aceia sunt revoltat pe toti si pe toate faptele care au condus la pedepsirea unei mase de nevinovati. Din aceasta responsabilitate luti ce considerati ca vi se cuvine. Eu unu ma "suiam pe bicicleta' si ma duceam sa-mi rezolv problema nu reclamam si nu sesizam ! Ca atare nu mi-a placut cum ati procedat dar ma respect prea mult pe mine pentru a ma confrunta cu un nevolnic de pensionar. Nu mai am ce discuta cu Dumneavoastra !

    sa schimbe toti sefi din toate sucursalel ca siau luato in cap , fac ce vor muschi lor .dle prunea schimbare totala la sefi de la sucursale ca astia vau facut necazuri

    schimbati toti sefi de sucursale dle prunea ca se poarta cu subalterni parca ar fi pe mosia lor , ei fura si noi stam cu frica in sin . au venituri de sute de mii pe luna din consumabile delegatio si alte misculante, si subalterni stau si se uita sec. scmbati toti sefi ca asa nu faceti ordine in brokar ca sau invatat la furat

    1. Cicicule/Cicico, desi stai prost cu gramatica ai glasuit si ceva ce poate fi luat in seama. Dar ma indoiesc ca schimbarea de sefi la sucursale sa o mai poata face Mr. Prunea. Exista o regula din pacate: Hotul fura si da o parte, fie direct, fie prin cadouri consistente cu prilejul unor onomastici celor de care depinde serviciul lor sau celor care au srcina de serviciu sa-i controleze. Daca sunt prinsi , de regula, in disperare atrag in hora si pe cei pe care i-au "cadorisit".

      bati cimpii filolog de 2 bani si arunci cu cuvinte , dl.Prunea nu s-ar preta niciodata la asa ceva ,este un om de buna credinta si cu principii pe care le respecta .

      bati cimpii filolog de 2 bani si arunci cu cuvinte , dl.Prunea nu s-ar preta niciodata la asa ceva ,este un om de buna credinta si cu principii pe care le respecta .

      Asa crezi mataluta care esti prea strans unit in jurul Conducatorului, dar pana la urma s-ar putea sa ai o mare deziluzie. Fiind in preajma dumnealui, urmareste-i cu atentie ticurile, reactiile violente si incoerenta. Daca tii intr-adevar la dansul, recomanda-i un avocat bun, cred ca va avea nevoie in scurt timp

      Dl.Prunea baga frecvent mana in salariile angajatilor si isi face iluzii ca peste tot e asa.

    Am o parere leagata de articol, mai exact forma si continutul acestuia. Forma de exprimare consider ca lasa de dorit. Personal ma asteptam ca ideile unui ziarist sa fie mai clare si cu o logica mai buna decat media. Cat despre continut nu pot spune ca decat ca fantasticul se intrepatrunde cu realul iar autorul incearca sa exprime o parere personala cu frica de a nu spune adevarul.

    Consider ca ar trebui refacut articolul si pe urma poate va merita sa discutam realitatea cuprinsa in acesta. Pana atunci, mai MAKE, fa un master in baze de date si poate te ia NASA. Asa ROMANIA o sa aibe un superficial mai putin.  

    1. Bai IT-ule ! Ia verifica putin forma la aberatiile tale si vei vedea ca nu esti tu cel in masura sa faci morala altora ! E suficient daca reusesti sa te corectezi pe tine

    Ma intreb oare de ce cativa frustrati sexual se excita cand spun lucruri abjecte despre un emitent care plateste bani seriosi Finantelor Statului care la randul lui ii sustine pe acesti frustrati cu alocatii de tot felul ??? Simt insatisfactia sexuala a multor ratati pe aici !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb