CNVM nu renunţă la comisionul de un milion de euro

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2010

"Deal"-urile cu "Rompetrol Rafinare", încadrate în oferta de preluare

Comisia Naţională a Valori-lor Mobiliare a ieftinit, ieri, de la 2% la 1,8% comisionul care îi revine din valoarea acţiunilor subscrise în ofertele publice de preluare şi a decis, printr-un aviz, că "deal"-urile cu cele 3,3 miliarde acţiuni "Rompetrol Rafinare" de luni să fie încadrate ca făcând parte din oferta de preluare lansată, luni, de Grupul Rompetrol. Acesta a dat 248 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro) pentru 15,7% din Rompetrol Rafinare, în prima zi de derulare a ofertei.

Comisia încearcă astfel din răsputeri să obţină milionul de euro comision ce i-ar fi revenit în mod normal dacă cele 3,3 miliarde acţiuni RRC transferate, luni, prin 25 de tranzacţii speciale, ar fi fost subscrise în oferta de preluare, pe piaţa Regular. Potrivit reglementărilor în vigoare înaintea avizului de ieri, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ar fi primit doar 50.000 de euro din comisionul de 0,08% aplicat tranzacţiilor pe piaţa Deal.

Arbitrul pieţei de capital vrea, însă, ca "orice achiziţie emisă, în cazul de faţă de Rompetrol Rafinare, realizată pe piaţa de capital de ofertant şi persoanele cu care acţionează în mod concertat, pe perioada de derulare a ofertei, se subsumează rezultatelor ofertei publice de preluare".

Supraveghetorul pieţei de capital a decis să suspende acţiunile RRC de la tranzacţionare, cerând Grupului Rompetrol să-i trimită spre aprobare un amendament pentru majorarea preţului din ofertă la cel puţin 0,075 de lei/acţiune, ca urmare a deal-urilor de luni, încheiate la un preţ mai mare decât cel din ofertă.

Cristian Duţescu: Era bine ca CNVM să scrie regulile jocului înainte de derularea lui

Alineatul 2 al articolului 54 din Regulamentul nr.1/2006 al CNVM prevede că după data iniţierii, ofertantul sau persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat pot cumpăra în afara ofertei acţiuni de tipul celor care fac obiectul ofertei, numai dacă achiziţia se realizează la un preţ mai mare decât preţul de ofertă şi cu cel puţin opt zile lucrătoare înainte de închiderea ofertei. Preţul la care s-au realizat dealurile de luni a fost de 0,075 lei/acţiune, peste preţul din oferta de preluare, de 0,0741 lei, iar tranzacţile au fost realizate în chiar prima zi de derulare a ofertei, fiind conforme articolului citat mai sus.

Avizul Comisiei emis ieri pare că este în contradicţie cu Regulamentul CNVM, limitând posibilitatea ofertantului de a achiziţiona acţiuni pe perioada derulării unei oferte de preluare, pe piaţa Deal, consideră Cristian Duţescu, avocat specializat pe piaţa de capital. Domnul Duţescu ne-a spus: "Avizul doar interpretează prevederile date tot de CNVM, însă Regulamentul are prioritate, motiv pentru care aş spune că avem de-a face cu o interpretare excesivă a legii din partea Comisiei. Scopul acestui aviz este clar, CNVM vrea comisionul de un milion de euro pierdut din cauza tranzacţiilor Deal de luni, însă ar fi fost bine să fi stabilit regulile jocului înaintea începerii lui".

CNVM ar urma să câştige puţin peste un milion de euro, dacă se va aplica un comision de 1,8% pentru tranzacţiile speciale de 60 de milioane de euro de luni cu acţiuni RRC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb