CNVM OBLIGĂ SIF-URILE SĂ ÎNTOCMEASCĂ BILANŢURI CONSOLIDATE: Sute de mii de euro cheltuite de SIF-uri, pe exigenţa CNVM

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 mai 2008

Sute de mii de euro cheltuite de SIF-uri, pe exigenţa CNVM

Câteva sute de mii de euro vor trebui să scoată societăţile de investiţii financiare din buzunare pentru a reuşi să îndeplinească, până la 31 august, exigenţa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să prezinte bilanţurile consolidate pe 2007.

Fiecare SIF trebuie să întocmească bilanţul consolidat al tuturor companiilor din portofoliu unde are o deţinere de peste 20% din capital. În cazul SIF1 Banat Crişana este vorba de consolidarea bilanţurilor a aproximativ 100 de societăţi.

"Auditarea datelor financiare ale acestor companii ne-ar costa, în cel mai fericit caz, un milion de euro", ne-a spus Ioan Cuzman, preşedintele SIF1. Domnia sa ne-a explicat că dispoziţia CNVM este o consecinţă a alinierii la o directivă europeană.

"Această directivă însă, pe lângă faptul că nu este aplicată în ţări din Uniunea Europeană (exemplu Spania, Portugalia, Luxemburg), are trei excepţii, dintre care două se aplică SIF-urilor, şi anume cazul în care costul realizării bilanţului este foarte mare şi cazul în care activitatea companiei se bazează pe vânzarea acţiunilor", potrivit domnului Cuzman.

Preşedintele SIF1 a solicitat deja o întâlnire cu reprezentanţii CNVM pentru a încerca să anuleze decizia.

Sorin Turtoescu, preşedintele SIF2 "Moldova", subscrie la necesitatea întâlnirii de urgenţă cu CNVM, sperând într-o "rezolvare convenabilă", înţelegând prin asta " renunţarea la realizarea bilanţului consolidat".

"Ne-am lovit de refuzul companiilor de a primi echipe de auditori", ne-a precizat domnul Turtoescu. Pentru a evita această situaţie, SIF Moldova a încercat să-şi diminueze participaţiile uşor sub 20%, potrivit preşedintelui SIF2, care estimează costurile aplicării dispoziţiei CNVM la trei-cinci sute de mii de euro.

Reprezentanţii SIF mai susţin că au raportări curente, portofoliile sunt cunoscute şi că bilanţul consolidat nu este relevant, mai ales că va fi public la finele lunii august. Mai mult, contul de stocuri consolidat ar aduna "agrafele de birou de la SIF, morcovii de la o societate agricolă şi tractoarele altei societăţi", potrivit reprezentanţilor celor două SIF-uri.

Mai rezervat, Petre Pavel Szel, preşedintele SIF4 "Muntenia", ne-a spus: "Nu privim cu simpatie acest proces şi nu ştim cât va costa."

Totuşi, nu trebuie să facem război din orice şi ne vom conforma dispoziţiei CNVM. Probabil, costurile pe care le vom avea în acest an nu se vor repeta în fiecare an".

Investitorii solicită CNVM să prezinte public argumentele pentru care cere SIF-urilor bilanţul consolidat, mai exact să argumenteze relevanţa deciziei prin care profitul acestor companii va fi mai mic cu câteva sute de mii de euro.

Unele zvonuri acreditează că explicaţia acestei exigenţe a CNVM ar sta în verificarea ar sta în verificarea raporturilor de acţionariat încrucişat între SIF-uri şi societăţile din portofoliu - o suspiciune avansată de fostul premier, Adrian Năstase, cu peste şase ani în urmă.

Bilanţul consolidat al SIF-urilor ar avea darul să pună în evidenţă dacă societăţile din portofoliul SIF-urilor deţin acţiuni ale SIF-ului în portofoliul cărora se află.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sifurile se plang ca trebuie sa plateasca aceste auditari acum. puteau sa se faca si pana acum pentru "cei noua milioane de actionari". de fapt, banii se scurg din sifuri prin organigramele stufoase.

    tufe,sno,bio care au si comunicat bvb acest lucru ok si mai departe ce rezolva?cnvm aparatorul pietei de capital,imi vine sa vars

    Prin Decizia nr. 55/22.05.2008, pronuntata in Dosarul nr. 4686/62/2007, Curtea de Apel Brasov a dispus anularea Hotararii nr. 1 a A.G.O.A. din

    27.04.2007 referitoare la aprobarea situatiilor financiare SIF3. Unul din motivele de nulitate invocate de societatea COCOR a fost absenta consolidarilor financiare pe anul 2006, asa cum o cerea Reglementarea contabila armonizata cu directiva a VII-a CE, introdusa prin Ordinul CNVM nr. 74/2005!!! Anul 2006 a fost si anul in care baza raportarilor bilantiere a constituit-o la SIF-uri situatiile financiare individuale cf. Ordinul CNVM 75/2005 (directiva IV-a CE) care contempla activele la cost istoric. Activul net raportat in AGOA 2007 la fiecare sif a fost la 1/2 din activul net calculat la pret de piata pe Regulamentul 15 aplicabil Organismelor de Plasament Colectiv. Auditorii au sesizat aceasta schimbare majora de politici contabile la sif-uri, dar numai KPMG la SIF4 a formulat rezerve. Practic investitorii, care in cazul SIF-urilor sunt si actionari, au fost chemati sa descarce de gestiune pe un bilant ce nu reflecta realitatea (costuri istorice), in timp ce pentru plasamentele lor trebuie sa creada in raportarile pe Regulamentul 15, care NU mai sunt verificate de auditorii financiari. Practic munca de audit financiar la sifuri este acum un exercitiu inutil. Dar nimeni, nici un analist, nici un broker al zilei, cu mici exceptii, nu a parut deranjat sau ingrijorat si nu a protestat. Sifonarea sistematica a sif-urilor prin intermediul filialelor ar putea fi pusa in evidenta prin intermediul consolidarilor financiare, pe care iata, in mod deloc intamplator, managerii din SIF-uri nu le accepta. Cred ca scandalul pe SIF-uri ar putea intrece in amplitudine si consecinte scandalul FNI.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb