CNVM suspectează spălarea de bani, pe piaţa derivatelor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iulie 2011

Contractele EUR/USD şi SIBGOLD_USD, suspendate de la tranzacţionare pe termen nedeterminat

Supraveghetorul pieţei de capital a alertat, ieri, asupra unor "tipare de tranzacţionare atipice pe piaţa derivatelor", susceptibile să fie încadrate în categoria tranzacţiilor de tip manipulativ, potrivit unei informări postate pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

CNVM menţionează că a întreprins investigaţii în acest sens, în urma cărora a descoperit modalităţile de realizare a tranzacţiilor respective, precum introducerea de ordine de tranzacţionare avantajoase, justificate din punct de vedere al unei investiţii raţionale (preţ mic la cumpărare şi preţ mare la vânzare), urmate de introducerea în piaţă a ordinelor corespondente care nu au sens economic (vânzare la preţuri mici şi cumpărare la preţuri mari).

CNVM suspectează că tranzacţiile de acest tip înlesnesc spălarea de bani.

Potrivit CNVM, tranzacţiile investigate au vizat instrumente financiare nelichide, iar preţurile la care s-au încheiat au înregistrat niveluri anormale în raport cu condiţiile pieţei.

Alerta CNVM a coincis cu suspendarea de la tranzacţionare, la Bursa de la Sibiu, a contractelor EUR/USD şi SIBGOLD_USD, denominate în dolari, pe termen nedeterminat. Decizia suspendării a fost luată de Consiliul de Administraţie al Sibex, întrunit pe 22 iulie, potrivit unui comunicat postat, ieri, pe site-ul instituţiei. În comunicat nu este precizat motivul care a determinat suspendarea de la tranzacţionare a celor două contracte.

Alerta transmisă, ieri, vine la circa o lună şi jumătate după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a trimis pe Emilian Popescu-Moscu, fost inspector general al Rasdaq, la Bursa de la Sibiu, pe o perioadă de două luni, ca să urmărească respectarea legislaţiei pieţei de capital, de către societate, concomitent cu o echipă de control care şi-a încheiat, pe 20 iunie, misiunea.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. alerta era de cateva zile pe site-ul cnvm, iar contractele alea, draga stefania, erau degeaba acolo, pentru ca nu se facea nimic cu ele. Erau ca la muzeu. :)

    Dar la BVB de nu sesizeaza nimic dl.Mosuc? De exp, ca la sfarsit de an se fac reduceri de comisioane si cine au de castigat? Sau de ce nu deschid o mare investigastie ref.la Petrom? Ce a facut BVB ref.promovare aceastei oferte? Haideti dl.Moscu ca puteti mai mult numai sa doriti. BVB a intrat in vizorul si ITM-ului si al Consiliului Discriminarii, nu se poate ca CNVM sa stea asa deoparte, sau nu stiati?

    1. Dl.Moscu la cat va chinuit sotia dl FS, ati putea acum la final de cariera sa faceti ceva si pentru noi, salariatii BVB. Sa scoateti adevarul la iveala. Cercetati tot ceea ce stiti si surprizele vor veni, va rog sa ma credeti.

      Comitetul bursei l-a sanctionat pe Valentin pentru lipsa de activitate in promovarea ofertei Petrom. Adica numai atat? Nu trebuia dat afara?

    A mai fot ITM si Discriminarea si ce crezi ca au facut? Intreaba fetele care au castigat procesul cu BVB, nu s-a intamplat nimic. In schimb CNVM-ul ar putea sa faca ceva, numai sa doreasca acest lucru. Cine nu-i lasa?

    1. A plecat din cauza Protejatei si Roxana..incredibil cine urmeaza?

    Sima atat poate...atat face, spalarea de bani e principalul obiectiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb