Coabitare pe caniculă, suspendarea repusă pe tapet

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2013

Coabitare pe caniculă, suspendarea repusă pe tapet

Canicula a afectat foarte tare scena politică, în ultimele zile orice formă de coabitare, indiferent de nivel, fiind călcată în picioare. Atacurile dintre preşedinte şi premier s-au înmulţit, liderul PRM e contestat tot mai des de colaboratorii săi fideli, ultimul partid apărut pe scena politică este ironizat de reprezentanţii puterii, PDL-ul stă să se rupă, toate acestea petrecându-se în plină vacanţă.

La un an de la referendumul pentru demiterea preşedintelui, tensiunea dintre acesta şi primul-ministru este la fel de mare. Acuzele sunt tot mai contondente, iar aducerea în ţară a sirianului Omar Hayssam a reuşit să tulbure şi mai tare apele coabitării. Aflat în concediu, preşedintele a devenit hiper-activ pe scena media, lansând atacuri spre Palatul Victoria aproape zilnic. Situaţia este destul de greu de înţeles, mai ales că după evenimentele de vara trecută au urmat mai multe luni de acalmie, "securea războiului" dintre palate părând a fi definitiv îngropată. Într-un interviu, preşedintele a repuns în discuţie problema suspendării sale: "După aducerea lui Hayssam în ţară s-a activat din nou teoria suspendării preşedintelui. Asta-i viaţa, eu nu puteam renunţa la un obiectiv de cinci ani - aducerea lui Hayssam - doar de dragul de a nu supăra pe cineva.(...) Sigur că nu mi-aş dori o nouă suspendare, fiindcă ar arunca din nou ţara în aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare că e un catalizator pe această direcţie. Sunt prea mulţi cei îngrijoraţi". Preşedintele consideră că pactul de coabitare reprezintă o dovadă a neîncrederii sale în Victor Ponta: "Acest pact este tocmai semnul neîncrederii. Altfel rămâneam la atribuţiile constituţionale. Nu este doar expresia neîncrederii mele în Victor Ponta. În fond, şi el are nişte schelete în dulap, fiindcă pe vremea în care prospera Omar Hayssam, el era şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Avea în atribuţii inclusiv verificarea privatizărilor. Dincolo de aceste amănunte, acordul de coabitare prezentat la Bruxelles i-a făcut pe liderii europeni să răsufle uşuraţi şi să spere că se va respecta regula jocului". Premierul are o cu totul altă perspectivă vizavi de subiectul Hayssam: "Poate vom afla cum a plecat în 2006, în vremea preşedintelui Băsescu, poate aflăm şi cum au fost răpiţi jurnaliştii în 2005. Atunci, sigur, dincolo de marele câştig politic pentru preşedinte, nu am aflat nimic altceva, cum au fost aduşi, cine i-a eliberat, cine i-a răpit de fapt. Sugerez că atunci domnul preşedinte Băsescu ne-a minţit în legătură cu toată afacerea, şi cu plecarea lui Hayssam. Ştie multe alte lucruri, şi domnia sa, şi alţii". Pe de altă parte, premierul consideră că gestul preşedintelui Traian Băsescu de a prezenta public detaliile comunicării neoficiale dintre funcţionari ai CE şi reprezentanţii Guvernului privind negocierile pentru modul de utilizare a fondurilor UE pe 2014-2020 reprezintă un act de subminare a intereselor ţării. O astfel de acuză este extrem de gravă, putând reprezenta un motiv pentru demararea procedurilor de suspendare.

Nici chiar în formaţiuni politice unde liderul a rezistat peste două decenii nu mai este linişte. Gheorghe Funar a fost ales preşedinte al PRM, sâmbătă, la Congresul partidului de la Alba Iulia în timp ce fostul lider al formaţiunii Corneliu Vadim Tudor a fost exclus, prin vot deschis. Cum fostul lider nu recunoaşte legitimitatea acestui congres, este evident că pe modelul PNŢCD, în următoarea perioadă vom avea două PRM-uri, cu doi lideri foarte vocali, ceea ce reprezintă un motiv serios de scandal politic.

Şi apariţia Partidului Mişcarea Populară a reprezentat un motiv de gâlceavă. Dacă liderii PDL au motive reale de nemulţumire, deoarece mai mulţi membri ai acestei formaţiuni au sărit în barca recent lansată la apă, mai puţin de înţeles este vehemenţa cu care liderii USL contestă această formaţiune. Conform preşedintelui PSD, Victor Ponta, Partidul Mişcarea Populară este o ciorbă reîncălzită alcătuită din "loseri de profesie şi ţuţări ai preşedintelui Traian Băsescu", o formaţiune care nu va fi capabilă de vreo surpriză pe scena politică. Vara devine anotimpul scandalurilor politice majore, chiar dacă teoretic majoritatea politicienilor sunt în această perioadă în vacanţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ce s-ar fi putut intampla daca Romania pastra ritmul alegerilor parlamentare ar fi fost o mare dezamagire pentru cei care ne doresc a fi pe ultimele locuri in ceea ce priveste PIB (si astfel spunandu-ne cea mai saraca tara :-( din Europa). Ne-am fi pierdut calificativul de brute , nu am fi putut aparea in publicatii drept o tara cu probleme si adoptarea monedei Euro in 2015 ar fi incurcat veniturile bugetate multora institutii financiare. De ziua drapelului cati dintre noi s-au gandit ca pe vremuri lupul dacic nu era o imagine de discount , iar substantivul comun articulat PROPRIETATEA nu era doar scuza in spatele careia se poate ascunde un zambet malitios atunci cand face referire la implementarea normelor europene. Ne ducem leul infometat prin caritabile societati de ajutorare in mediul lui si auzim un apel pentru pastrarea mostenirii de la inaintasii nostri. Singurul activ din acest concern al responsabilitatii pare sa fie cusca ruginita unde aici si acolo coltii regelui junglei au scrijelit metalul in cautarea demnitatii exprimata prin puterea de a-si compune singur meniul si nu de a se rusina ca ingrijitorul sau primeste probabil aceeasi ratie ca si el. Sa lasam totusi leului posibilitatea de a nu cadea pe ganduri si sa-si faca procese de constiinta din cauza noastra, caci daca noi nu putem sa fim puternici si el va fi mahnit acolo in Africa, zborul catre tarile calde facandu-l pentru ca noi sa putem intelege ca se va intoarce de indata ce vom reusi sa nu ne mai priveasca cu mila si tristete pentru ca nu putem fii demni in a-l tine in captivitatea devenita de-a lungul timpului mai mult decat o relatie sentimentala ca de la un rege al fortei catre un rege al blandetii...

    Remember cantecelul unui foarte simpatic personaj din viata noastra artistica, Ioan Gyuri Pascu... Daca in ultimii 7-8 ani, guvernul n-a reusit sa faca reforme, pentru ca nu nu avea majoritate in Parlament, acum actualul guvern are majoritate in Parlament. Atentie! Din acest moment, raspunderea este asumata cu claritate, iar scuza folosita in trecut nu mai poate fi utilizata in prezent. Eu as zice ca cei care sunt acum la conducere, cu sau fara profesionalism, sa dea drumul la reformele promise, sa le voteze rapid, sa fac ce-o crede de cuviinta si sa scoata Romania de pe fundul gropii. Pentru ca suntem pe fundul gropii, reusind sa nu profitam cu nimic din avantajele apartenenetei la UE sau ale convietuirii europene ca spectatorii din randul 3. Vedem scena cu claritate, vedem ce-au facut cei din randul 1 si 2, vedem ce n-au facut cei din randul 1 si 2, si putem sa facem si noi ce-au facut ei bun, sa facem si noi ce n-au facut ei bun, sau sa nu facem noi ce-au facut ei rau. Putem da o lectie de viata, iar politicienii "legati de sfori" pot deveni independenti, pot face sacrificii acum, si vor fi ajutati, vor fi apreciati, vor fi recompensati politic si financiar, de catre noi toti. Daca ar putea sa se ridice deasupra nimicurilor cu care se ocupa acum, sa se dezica inteligent de raufacatorii care poate i-au finantat, sa schimbe putin macazul, atunci ar renunta la prostia asta ieftina cu suspendarea unui om care oricum va disparea din functie in curand si care nu va avea curajul sa linga unde a scuipat. Iar daca o s-o faca, va fi public blamat si va pierde tot ce a castigat. Asta este razbunarea care trebuie asumata, contra unuia ca dl.Basescu: reusita economica, independenta, profesionalismul, asezarea institutiilor la locul lor si fortarea desfasurarii activitatii corespunzatoare. In special a justitiei. Daca nu se face asta, inseamna ca totul e o mascarada si toate vorbe goale. Si nu ne ramane decat o singura optiune, aceea a bulgarilor. Deci, directiile sunt: ori intr-o parte, ori in cealalta. Pe mijloc nu se mai poate, d-lor guvernanti actuali. Hai, sa va vedem acum de ce sunteti in stare.

    1. Esti PSD-ist? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb