Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să fie prima companie listată care îmbrăţişează Codul de Guvernanţă Corporativă, lansat marţi, iar Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ar trebui să conducă prin puterea exemplului, dacă are pretenţia ca emitenţii să se conformeze recomandărilor.
Ideal ar fi fost ca Bursa de Valori Bucureşti să se prezinte la conferinţa de lansare a Codului de Guvernanţă Corporativă cu declaraţia de guvernanţă corporativă şi cu toate principiile Codului îndeplinite.
În schimb, preşedintele BVB Lucian Anghel nu a informat în ce stadiu se află BVB privind respectarea Codului, ci a setat aşteptările jos, ca să nu îl poată trage nimeni la răspundere. Lucian Anghel a spus că nu ar trebui să fie o surpriză dacă foarte multe companii sau chiar nici una nu vor reuşi să îndeplinească toate criteriile Codului.
Reprezentanţii BVB nu au răspuns, ieri, solicitării ziarului "BURSA", să precizeze dacă instituţia va respecta criteriile Codului de Guvernanţă Corporativă începând cu 4 ianuarie 2016, ce principii sunt îndeplinite deja şi care vor fi îndeplinite de anul viitor.
O altă întrebare adresată şi rămasă fără răspuns este "Când va publica BVB componentele remuneraţiei conducerii executive?"
Potrivit Codului de Guvernanţă Corporativă, "societatea trebuie să publice pe pagina sa de internet politica de remunerare şi să includă în raportul anual o declaraţie privind implementarea politicii de remunerare în cursul perioadei anuale care face obiectul analizei".
De asemenea, politica de remunerare trebuie "sa detalieze componentele remuneraţiei conducerii executive (precum salarii, prime anuale, stimulente pe termen lung legate de valoarea acţiunilor, beneficii în natura, pensii şi altele) şi să descrie scopul, principiile şi prezumţiile ce stau la baza fiecărei componente (inclusiv criteriile generale de performanţă aferente oricărei forme de remunerare variabilă)".
Ludwik Sobolewski nu a dorit să ofere informaţii privind contractul său, atunci când i-au fost cerute de ziarul "BURSA", dar nici atunci când i-au fost cerute chiar de propriii acţionari.
Pe când se afla la începutul mandatului său de CEO BVB, Ludwik Sobolewski ne-a transmis că îşi va dezvălui contractul de management atunci când toate companiile vor fi făcut asta.
Cum Codul de Guvernanţă Corporativă nu este obligatoriu, ci se bazează de principiul "îndeplineşte sau explică", rămâne de văzut dacă BVB va publica salarizarea directorului general sau va găsi motive să nu o facă.
În ciuda lipsei de transparenţă a lui Sobolewski, ziarul "BURSA" i-a publicat draftul de contract, arătând că avea prevăzute bonusuri substanţiale în primii doi ani de activitate, în condiţiile unor criterii foarte uşor de îndeplinit.
În 2013, Sobolewski a încasat o primă de 150.000 de euro, pentru restructurarea angajaţilor, în condiţiile în care criteriul de profit era deja îndeplinit la venirea sa, iar pentru 2014, bonusul a sărit de 300.000 de euro, performanţele sale fiind comparate nu cu anul precedent, ci cu 2012.