COFACE: Economia României ar putea creşte cu 1%, în 2010

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 ianuarie 2010

Numărul falimentelor va spori

Economia României ar putea înregistra o revenire modestă, cu o expansiune de aproximativ 1%, în 2010, după un declin de 7% în 2009, principalele motoare de creştere pe termen scurt fiind exportul şi producţia industrială, estimează Cristian Ionescu, country manager în cadrul Coface România.

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă:

"În 2010, stabilitatea macroeconomică va continua să fie foarte dependentă de performanţa guvernamentală şi de capacitatea executivului de a res-pecta acordurile cu structurile internaţionale. Injecţia de lichidităţi de la FMI va asigura, pe termen scurt, stabilitate financiară pe piaţa internă şi va proteja moneda naţională".

Cristian Ionescu a atras însă atenţia că, în condiţiile în care rata şomajului va continua să crească, consumul privat şi încrederea consumatorilor interni vor rămâne la un nivel redus. "Revenirea cererii interne riscă să fie frânată în mod serios de limitarea politicii bugetare şi de deteriorarea mediului intern", a subliniat reprezentantul Coface.

Potrivit Coface, în acest moment, punctele slabe ale ţării noastre sunt: reacţia slabă a guvernului la creşterea dezechilibrelor externe şi interne, politicile guvernamentale cu tendinţe populiste - ce pun presiuni pe cheltuielile publice, dependenţa cres-cută de fluxurile de capital străine, deficitul de cont curent ridicat, gradul de îndatorare în valută ridicat al sectorului privat şi vulnerabilitatea sporită la volatilitatea cursului de schimb valutar.

Potrivit Coface, "riscurile majore cu care România se va confrunta în 2010 sunt puternic legate de instabilitatea mediului politic, care poate duce la o nerespectare a înţelegerii cu FMI sau către programe guvernamentale deficitare, politici economice şi fiscale incoerente (majorarea taxelor şi impozitelor)".

Pe de altă parte, Coface arată că, anul acesta, numărul falimentelor va creşte cu circa 15-20% comparativ cu 2009, când circa 19.500 de companii au intrat în faliment (în creştere cu 30% faţă de 2008).

"Numărul falimentelor va creşte cu 15-20% în 2010, în special în prima jumătate a anului, pentru că multe dintre aceste falimente nu au fost declarate în instanţă în 2009, din cauza grevei judecătoreşti", a spus Cristian Ionescu. Industriile cele mai afectate sunt: echipamentele IT, textilele, metalurgia, retail-ul şi transporturile, iar principalul risc pentru companiile din România îl constituie, în acest moment, lipsa surselor de finanţare.

Coface estimează că România va înregistra, în 2010, o inflaţie de 4%, comparativ cu 4,8% în 2009, în timp ce deficitul bugetar se va situa la 5% din PIB, faţă de 6% în 2009.

Coface a confirmat ratingul de ţară B al României, pe care îl coborâse în aprilie 2009 de la "A4-", pe fondul crizei economice internaţionale. Ratingul atribuit de Coface reflectă comportamentul de plată al companiilor şi măsoară riscul mediu al apariţiei incidentelor de plată ale societăţilor dintr-o anumită ţară. Acest calificativ este diferit de cele pentru riscul suveran, acordate de agenţiile de rating "Fitch", "Moody"s" şi "Standard & Poor"s".

Potrivit estimărilor Coface, balanţa comercială a României se va situa la -13,6% în 2010, de la -12,3% anul trecut. Deficitul de cont curent va fi de 10,4%, comparativ cu 9,5% în 2009, în timp ce datoria externă va creşte la 62% din PIB, de la 55,4% în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb