Coface România: Falimentele au crescut cu 7,5% în prima jumătate a anului

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 septembrie 2010

Falimentele au sporit cu 7,5% în prima jumătate a anului, astfel că 11.221 companii româneşti se aflau în diverse stadii de insolvenţă, potrivit Coface România. Astfel, 6.255 de firme se regăseau în procedură generală de insolvenţă, 2.235 în procedură simplificată de insolvenţă, 2.717 în faliment şi 14 în reor-ganizare judiciară.

Studiul realizat de companie a luat în calcul firmele care şi-au des-chis procedura de faliment, pe cele aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment din lipsă de active (indiferent de anul deschiderii acestor proceduri).

Cele mai afectate domenii au rămas aceleaşi de anul trecut: comerţul (distribuţia cu ridicata şi cu amănuntul), construcţiile şi transporturile. Aceste sectoare reprezintă 50% din numărul de insolvenţe.

"Aceste domenii au fost cele mai accesibile celor care au dorit să în-ceapă o afacere, în ultimii ani, din cauza investiţiilor iniţiale reduse şi a randamentelor mari", se arată în studiul Coface. Următoarele sectoare, afectate de insolvenţe, sunt, în ordine descrescătoare: serviciile prestate întreprinderilor, fabricarea produselor textile şi a încălţămintei, activitatea hotelurilor şi a restaurantelor, agricultura, industria metalurgică, industria alimentară şi a băuturilor.

Deşi reprezentanţii Coface se aşteptau ca economia să înregistreze, în primul semestru, o evoluţie pozitivă, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, datele statistice arată că începutul de an a fost deosebit de dificil, economia situându-se pe un trend descendent.

Majorarea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (în special din sectorul public) şi creditarea restrictivă au condus la o scădere a consumului, populaţia devenind tot mai dornică să economisească.

Studiul Falimentelor a fost realizat de Coface România pe baza datelor furnizate de Registrul Comerţului despre situaţia firmelor aflate în insolvenţă în primul semestru din 2009 şi în primul semestru din 2010.

Cele mai sigure domenii sunt: industria extractivă, sănătate şi asistenţă socială, producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, apă şi gaze

Domeniile cu cea mai scăzută pondere în totalul insolvenţelor înregistrate în prima parte a anului 2010 rămân activităţile din industria extractivă, sănătate şi asistenţă socială, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze. Totuşi caracteristica esenţială a acestor sectoare de activitate este faptul că accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investiţiilor, iar numărul jucătorilor limitat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb