COLABORAREA DINTRE ZIARUL BURSA ŞI ASF ÎN SUPRAVEGHEREA PIEŢEI ASF - determinată de ziarul BURSA să ia poziţie faţă de Sima

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2022

ASF - determinată de ziarul BURSA să ia poziţie faţă de Sima

ASF a avut nevoie de mai bine de două săptămâni ca să-şi consulte bazele de date interne

Pe site-ul ASF tronează sus, în stânga, un buton roşu care clipeşte energic: Alerte Investitori-Informări. Lucruri grave şi urgenţe, după cum ar rezulta din concepţia grafică.

Alerta din 16 septembrie a fost determinată de adresa ziarului Bursa către ASF. Această alertă avertizează că entităţile Celindra SA şi Celindra Coin SRL nu sunt înregistrate în registrul public al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Cele două societăţi fac subiectul solicitării pe care ziarul BURSA a trimis-o către ASF.

În luna august ne-a sărit în ochi o reclamă pe Facebook în care Cristian Sima, celebru acum 20 de ani pentru scandalul din jurul grupului WBS, invita amatorii de tranzacţii în pieţele financiare să ia contact cu firma Celindra.

Aparent, popularizare de educaţie financiară contra cost prin Celindra Coin din România, dar, după o răsfoire a site-ului companiei-mamă din Elveţia, se descoperea şi o invitaţie pentru achiziţia de acţiuni la Celindra SA.

Având în vedere reputaţia personajului şi invitaţia de a se cumpăra acţiuni la o firmă care promitea tranzacţii financiare de succes, am dorit o poziţie de la ASF pentru a avertiza apoi potenţialii clienţi Celindra din România despre antecedentele marelui speculator Sima şi despre riscurile la care se supun ascultându-l pe acest autoasumat guru al pieţelor financiare.

În data de 31 august am luat, deci, legătura cu purtătorul de cuvânt al ASF. Nu a răspuns nici la apel, nici la mesaje. Am sunat apoi la sediul ASF, de unde am aflat că purtătorul de cuvânt este în concediu şi ni s-a indicat un înlocuitor. Am luat legătura cu înlocuitorul, care a explicat că doar purtătorul de cuvânt poate avea poziţii oficiale, aşa că trebuia trimisă o solicitare pe adresa departamentului de cumunicare din ASF.

Ceea ce am şi făcut, în aceeaşi zi, când am cerut o poziţie oficială a Autorităţii pe subiect: "Având în vedere antecedentele domnului Sima (închidere WBS România în 2012) şi posibilitatea ca acţiunile sale din prezent să dribleze din nou supravegherea ASF, aveţi un punct de vedere legat de această poveste? Vreun sfat pentru posibilii investitori în acţiuni Celindra pornind de la experienţa celor din WBS?".

Nu am primit niciun răspuns, deşi am făcut reveniri repetate, drept pentru care ziarul BURSA a cerut din nou părerea ASF, în baza legii libertăţii de acces la informaţiile publice (544/2001).

Situaţia părea uşor suprarealistă - să ceri o poziţie mai degrabă de principiu, Celindra nefiind autoritazată în România, după cum reieşea şi din Registrul ASF, în baza unei situaţii care putea pune în pericol finanţele personale ale unor investitori locali şi să o faci în baza legii accesului la informaţiile publice, pentru că altfel nu venea niciun răspuns.

Solicitarea a fost trimisă în 2 septembrie, iar în 5 septembrie am primit pe adresa redacţiei confirmarea înregistrării solicitării la ASF. Apoi linişte până în 12 septembrie, când vine primul răspuns de la Autoritate: "Vă comunicăm faptul că durata necesară de identificare a informaţiilor solicitate de dumneavoastră, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, depăşeşte termenul de 10 zile prevăzut de lege (art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001). Vă asigurăm că informaţiile solicitate prin adresa înregistrată cu nr. RG-27686/02.09.2022 şi P-DCEF 1121/05.09.2022 vă vor fi transmise în perioada imediat următoare".

Nevoia de informare suplimentară pare admirabilă, dar nu neapărat în acest context, informaţiile care are au stat la baza articolului de luni, 26 septembrie, din BURSA (https://www.bursa.ro/brokerul-fugar-cristian-sima-dribleaza-iar-asf-ul-44287742) fiind obţinute în urma unei documentări de 15 minute de pe site-ul celindra.ch, versiunea în limba română.

Ei bine, după o documentare laborioasă care a amânat răspunsul ASF cu încă patru zile, a sosit şi rezultatul analizei, sintetizat astfel: "În urma verificării informaţiilor înregistrate în Baza de date a A.S.F.-SIIF a reieşit faptul că entităţile Celindra/Celindra Coin nu au fost supuse procesului de autorizare/atestare/avizare în vreo calitate ce intră sub incidenţa legislaţiei pieţei de capital. Precizăm, de asemenea, că la data prezentei, domnul Cristian Sima nu este autorizat/atestat/avizat de A.S.F. în vreo calitate ce intră sub incidenţa legislaţiei pieţei de capital".

În aceeaşi zi în care a fost trimis răspunsul către BURSA, pe site-ul ASF, sub celebrul buton roşu cu Alerte, a apăru şi referirea la grupul Celindra: "Entităţile CELINDRA SA şi CELINDRA COIN SRL (website-uri:https://celindra.ch şi https://celindra.ro/) nu sunt înregistrate în Registrul public al Autorităţii de Supraveghere Financiară".

Cu alte cuvinte, ASF a avut nevoie de o documentare de 17 zile, dacă numărăm de la prima solicitare adresată departamentului de comunicare, pentru a afla că societăţile Celindra nu sunt înregistrate în registrul public al ASF, iar Cristian Sima n-are nicio calitate care ar intra sub incidenţa pieţei locale de capital.

Vorbim de un departament de comunicare unde lucrează mai mulţi oameni bine plătiţi care ar fi trebui să preseze pentru obţinerea unui răspuns departamentele de supraveghere ale pieţei unde lucrează şi mai mulţi oameni foarte bine plătiţi, iar consultarea bazelor de date interne a durat mai bine de două săptămâni, asta cu tot cu analizarea informaţiilor de background de pe site-ul celindra.ch?

Dacă am fi cerut informaţii şi o poziţie oficială despre lucruri mult mai grave, care ar fi pus în pericol banii şi afacerile a zeci de mii de oameni (de pildă piaţa asigurărilor a avut în ultima vreme mai multe cutremure)?

Dacă pentru lucruri atât simple, precum o poziţionare faţă de afacerea unui personaj cu o reputaţie pătată şi tragerea unui semnal de alarmă pentru potenţialii clienţi ai acestuia, lucrurile au trenat atât de mult, cam cât ar dura dacă ne-am confrunta cu fenomene mult mai grave care ar necesita o reacţie cu adevărat rapidă şi nu post-factum, cum ne-a obişnuit până acum ASF?

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Jenant, dl Marcu, jenant. Nu stiu cum ati aterizat in ddunctia aia dar ati are dovada de mare caracter daca ati lasa o cuiva care se pricepe.

    Gradinescu habar nu are pe ce lume traieste. Ia un sac de bani si nu e bun de nimic. Asta ar trebui sa piece primul dar cine sa-l mai angajeze vreodata?

    Buna intrebare, dar raspunsul se stie : legea nu prevede, iar cand prevede nu este suficienta de clara si pentru cei care o interpreteaza oficial.

    In 2011 -2012....Forex nu era = cu MiFID = platforme de tranzactionare online cu CFD acuma insa ce sa vezi ..suntem alertati in permanenta ca sa nu adormim !!!! 

    Domnule Cristian Sima, ce simte fiica dumneavoastră când este întrebată cum se numește tatăl său și este silită să recunoasca că tatăl ei este escrocul Cristian Sima? Nu-i așa că fiica dumneavoastră este copleșită de rușine?! Cu ce este ea vinovata ca dumneavoastră sunteți nerușinat?

    1. Sima este alcoolic. Vreau sa spun ca atunci cand este pe punctul sa-l cuprinda remuscarile, se imbata, plange si uita. Dupa care este ca nou. Nu-i trebuie decat un pahar de bere.

      Cristi, nu mai plange! Iar te-ai imbatat?!

    Foarte bine, Bursa, ca ati pus presiune pe ASF.

    Nu ma surprinde nimic din acest articol, in toate autoritatile romane e frica de raspundere si de a actiona rapid. Plus, cu atata personal platit degeaba la ASF, pe langa neasumare probabil ai cinci insi care trebuie sa se uite fiecare pe orice adresa si sa nu si-o asume, pana ajunge la semnat si, in final, si-o asuma cineva. 

    Gradinescule nu te laudai tu ca vrei sa faci revolutie si supraveghezi neautorizatele?Pei acuma de ce nu investighezi Celindra? Nu faci si tu un control acolo?

    1. Cand a spus ca va supraveghea neautorizatele? Poti da indicii mai precise?

    Pai, nu-i chiar complicat deloc, ASF este d fapt doar o altă entitate coruptă din Romania. Mai pe înțeles, Romania seamănă cu un "câine plin de pureci, capusr și râie", adica o țară coruptă până în măduva oaselor. Păcat pentru o țară care are toate resursele din toate punctele de vedere pentru a-și asigura nu doar nevoie ci și de a exporta doar ca, a încăput pe mâna "purecilor, căpușelor si răilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb