Columbia va elimina amenzile sancţionând consumul de droguri în cantităţi mici, în conformitate cu schimbarea direcţiei în lupta împotriva traficului de droguri în cea mai mare ţară producătoare de cocaină din lume, informează Agerpres.
Un decret guvernamental publicat sâmbătă de presa locală anunţă abrogarea sancţiunilor împotriva deţinerii de "substanţe narcotice sau psihotrope" destinate uzului personal şi nu vânzării.
Măsura nu modifică pedepsele de până la 20 de ani de închisoare pentru infracţiunile legate de traficul de droguri prevăzute de legislaţia columbiană, dar pune capăt amenzilor de aproximativ cincizeci de dolari pe care poliţia le impune consumatorilor.
"Dacă Constituţia autorizează dozele pentru uz personal, activitatea poliţiei nu ar trebui să se concentreze pe urmărirea consumatorilor de droguri, ci pe cea a marilor baroni ai drogurilor", a explicat preşedintele Gustavo Petro pe reţeaua socială X.
"Este necesar (...) să se evite incriminarea consumatorilor de droguri prin măsuri corective", potrivit decretului din 7 decembrie.
Deţinerea şi consumul de cantităţi mici de marijuana, cocaină şi anumite droguri sintetice fuseseră deja dezincriminate printr-o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, dar amenzile au fost menţinute printr-o decizie a guvernului conservator condus de Ivan Duque în 2018.
Gustavo Petro, care a ordonat forţelor de securitate să înceteze operaţiunile împotriva micilor cultivatori de frunze de coca, pledează pentru o schimbare de direcţie în lupta împotriva drogurilor pe care Columbia o duce cu ajutor economic din partea Statelor Unite, principala piaţă a cocainei din America de Sud.
La rândul său, opoziţia susţine că aceste decizii limitează capacitatea autorităţilor de a lupta împotriva traficului de droguri, într-un context de extindere a culturilor ilicite şi de creştere a consumului local.