COMERŢUL CU RIDICATA AL MATERIALULUI LEMNOS ŞI AL MATERIALELOR DE CONSTRUCŢII:  Tendinţa ratei insolvenţei este în scădere în ultimii trei ani

A.C.
Companii #Construcţii / 25 octombrie 2017

 Tendinţa ratei insolvenţei este în scădere în ultimii trei ani

Comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor s-a situat pe locul 8 în Top 10 sectoare, în 2015, (CAEN 4 cifre) după numărul insolvenţelor (la fel ca în 2014), în condiţiile în care numărul insolvenţelor raportat la cel al companiilor active (cu cifră de afaceri mai mare de zero) a fost peste media naţională (2,2% în 2015, respectiv 4,5 în 2014), potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Conform sursei, tendinţa ratei insolvenţelor în industrie este de scădere în ultimii trei ani, la fel ca cea de la nivelul întregii economii, însă se menţine peste aceasta. Aspectul observat este confirmat şi de trendul din 2016, de asemenea în scădere, care plasează comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor pe locul 9 în Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre) după numărul de insolvenţe.

Analiştii Coface au precizat că a rezultat un univers total de 7.229 firme care au depus declaraţiile financiare privind activitatea desfăşurată în 2015. Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, aceste firme au generat o cifră de afaceri totală de 16,56 MLD RON, în creştere cu 4% comparativ cu anul anterior. Numărul companiilor care activează în sector a crescut în 2015 comparativ cu 2014, fiind în uşoară scădere în anii anteriori. Avansul cifrei de afaceri raportat pentru 2015 este sub media naţională de 7%, iar creşterea cifrei de afaceri (4%) este mai mică decât evoluţia numărului jucătorilor din industrie (7%), informează sursa.

În comunicat se precizează: "Scăderea investiţiilor pe termen lung, în condiţiile în care ponderea activelor fixe în total active a scăzut de la 65% (2008) la sub 50% ( 2016). Creşterea duratei medii de colectare a creanţelor, de la 115 zile (2008), până la 195 zile (2016), pe fondul creşterii arieratelor statului în acest sector. Creşterea gradului de îndatorare, de la 73% (2008), până la 88% (2016). Aspectul problematic nu derivă din creşterea îndatorării în sine, ci din faptul că finanţarea suplimentară nu este orientată pe termen lung (pentru investiţii), ci pentru acoperirea nevoilor temporare pe termen scurt (creşterea capitalului de lucru pe fondul extinderii duratei de colectare a creanţelor) şi pentru finanţarea pierderilor din perioada 2010-2014 (care nu au fost acoperite prin suplimentarea capitalului). Creşterea timidă a profitabilităţii generale, la doar 2,5% în 2016, comparativ cu perioada pierderilor înregistrate în perioada 2010-2014, dar mult sub nivelul de dinainte de impactul crizei financiare, respectiv 8% în 2008".

Nicoleta Mărunţelu, analist economic, Coface România a precizat: "Situaţia companiilor din sectorul comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor pare a fi în uşoară îmbunătăţire din punctul de vedere al rezultatelor consolidate şi al comportamentului de plată în ultimii ani. Structura financiară a companiilor care activează în acest domeniu, lipsa investiţiilor şi dependenţa de alte sectoare din domeniul construcţiilor care subperformează - reprezintă ameninţări pentru activitatea curentă a acestora. Conform simulării unui Stress Test Scenario, companiile din sector sunt expuse stocurilor de neîncasare a creanţelor şi/ sau de scădere a cifrei de afaceri, cele două cumulate conducând la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor ajunse la maturitate".

Alexandru Fotia, analist economic, Coface România a declarat: "Din perspectiva incidentelor bancare, a datoriilor la bugetul de stat şi a dosarelor în instanţă, situaţia înregistrată până în Iulie 2017 în sectorul comerţului cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor arată o îmbunătăţire considerabilă faţă de punctele maximale înregistrate în 2015, respectiv 2009. Această evoluţie pozitivă a fost anticipată încă din 2015, când în acest sector a fost observată o îmbunătăţire a termenelor de plată către furnizori şi o uşoară scădere a ciclului de conversie a banilor, fapt ce denotă o disciplinare a companiilor şi o ameliorare a indicatorilor de bilanţ. Totuşi, sectorul analizat rămâne extrem de polarizat, iar mai mult de o treime dintre companii au o pondere valorică în total cifră de afaceri de doar 2%, în timp ce 9% din totalul firmelor generează aproximativ 80% dintre veniturile de la nivelul întregului sector. Cu toate că rezultatul net a fost în creştere în 2015 faţă de anii anteriori, dar modest în comparaţie cu media naţională, este de reţinut că 40% dintre companii au avut venituri în scădere. În ciuda avansului record al construcţiilor clădirilor rezidenţiale, volumul total al construcţiilor s-a contractat în 2016 pe fondul scăderii reparaţiilor capitale şi curente, respectiv a construcţiilor de clădiri nerezidenţiale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb