Comerţul dintre UE şi Rusia - puternic afectat de invadarea Ucrainei

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 martie 2023

Comerţul dintre UE şi Rusia - puternic afectat de invadarea Ucrainei

Comerţul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar ducând la o scădere semnificativă a importurilor şi exporturilor, faţă de nivelul anterior invaziei ruseşti, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Condorm acestora, ponderea Rusiei în importurile UE din afara blocului comunitar a scăzut de la 9,5% la 4,3% în perioada februarie - decembrie 2022, iar în exporturile UE în afara blocului comunitar s-a redus de la 4% la 2%.

În consecinţă, deficitul balanţei comerciale a UE pe relaţia cu Rusia a atins un vârf de 18,2 miliarde de euro în martie 2022, după care a scăzut treptat la şase miliarde de euro în decembrie. Valoarea importurilor din Rusia a scăzut cu 53%, de la 21,8 miliarde de euro în martie la 10,3 miliarde de euro în decembrie.

Deşi Rusia a fost gradual înlocuită de alţi parteneri comerciali, ponderea ei în importurile UE din afara blocului comunitar pentru şase produse cheie a scăzut, cel mai vizibil declin fiind la cărbune, gaze naturale, îngrăşăminte, ulei de petrol, oţel şi fier.

Cel mai sever recul a fost înregistrat la cărbune (de la 45% în 2021 la 22% în 2022), gaze naturale (de la 36% în 2021 la 21% în 2022), îngrăşăminte (de la 29% în 2021 la 22% în 2022), ulei de petrol (de la 28% în 2021 la 21% în 2022), oţel şi fier (de la 16% în 2021 la 10% în 2022).

Rusia reduce vânzările de valută

Rusia va reduce cantitatea de valută pe care are de gând să o vândă până la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care veniturile din exporturile de energie dau semne de stabilizare, în pofida restricţiilor internaţionale impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Ministerul rus al Finanţelor a anunţat, vineri, că în perioada 7 martie - 6 aprilie va vinde 119,8 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), în cadrul unui mecanism bugetar destinat să protejeze economia de fluctuaţiile preţului la petrol. Este vorba de o diminuare cu peste 40% a cantităţii de valută vândută în luna martie, comparativ cu luna precedentă.

În condiţiile în care cea mai mare parte a rezervelor sale internaţionale este îngheţată de sancţiunile americane şi europene, yuanul chinez este principalul activ pe care Rusia îl poate utiliza în continuare pentru a derula vânzări de valută de la fondul său suveran şi pentru a acoperi cheltuieile bugetare.

"Vânzările de valută vor scădea până în luna mai, iar în luna iulie vor începe achiziţiile de valută", a estimat Alexander Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.

Potrivit analiştilor, este posibil ca vânzările de valută să coboare până la 500 de milioane de dolari în luna aprilie, după care Ministerul de Finanţe de la Moscova va schimba direcţia şi va începe să cumpere valută.

Bloomberg Economics estimează că, în a doua jumătate a acestui an, este posibil ca Ministerul rus al Finanţelor să înceapă să acumuleze yuani chinezeşti la un ritm de 500 până la 700 de milioane de dolari pe lună.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Practic, binomul China-Rusia da semnalul dedolarizarii economiilor Lumii, iar asta se vede si din scaderea clara a valorii dolarului de la un maxim absolut atins in oct-nov 2022! De exemplu, chiar si Arabia Saudita prefera acum yuanii chinezeşti in schimbul petrolului lor! Treptat, tot mai putine tari vor mai dori sa detina o moneda (dolarul) a unui stat care ti-o poate bloca sau confisca atunci cand are chef, daca nu respecti "valorile americane", adica statutul de colonie a SUA!

    1. SUA plateste in dolari americani deci toate tarile care vand in SUA vor avea dolari .

      Daca o tara nu mai vrea sa aiba de a face cu dolarul american = trebuie sa nu mai vanda in SUA  

      rusia poate face asta = comertul cu lor cu SUA este aproape zero . 

      la fel arabia saudita care nu prea vand petrol in SUA pentru ca au americanii destul .

      dar nu stiu china ce va face ca ei exporta mult in SUA = doar cind China va gasi alte piete decit SUA va putea sa renunte la dolar . 

      Vorbesti de chinezii aia care "iti interziceau" sa spui ca virusul Covid a venit din Wuhan, China? Spui ca astia nu-ti vor "bloca sau confisca yuanii atunci cand au chef daca nu respecti valorile chinezesti":-)?

      Sa iti ceri salariul in ruble atunci ... ca dolarii si euroii sunt in putrefactie

      Stai linistit, caci eu imi iau salariul in lei, spre deosebire de tine care n-ai vazut vreodata altceva, decat ajutor social si maruntis primit la colt de strada!

      Vezi ce inseamna sa-ti vorbeasca gura fara cap? Chinezii pot face asta doar in intern, pt ca in relatiile comerciale externe, n-au facut asta niciodata, deoarece stiu ca astfel si-ar submina propria pozitie economica, dominanta azi in Lume!

      Înainte de operațiunea criminală, Rusia avea o pondere nesemnificativă în comerțul global, iar China exportă în SUA și UE. Comerțul global este garantat de armata SUA prin dolar. Nu există dedolarizare decât la pachet cu pierderea accesului la piețe. Falimentul sovieticilor arată doar că au fost excluși din comerțul global, iar peticeala cu India și China are sincope, ăia n-au putere de absorbție pentru resursele sovieticilor.

      Se vede ca nu citesti publicatii economice serioase, ci doar propaganda occidentala jalnica!

      Citește datele economice publice. :) India și China au cumpărat mai puțin petrol sovietic.

      Nu-i de ajuns să fii un biet analfabet economic, trebuie să ieși în evidență. 

    $ va suferii din cauza politicii agresive imperialiste

    si mai ales a sanctiunilor de tot felul economice

    care calca in picioare legislatia comerciala internationala 

    1. Pari student algerian la porcicultură, ești analfabet economic.

      Este doar un idiot rusnac

      Iar voi sunteti niste oameni culti,bine educati,elevati,

      cu bun simt si cu cei 7 ani de acasa,

      bravo  

      Ne jignesti inteligența și-ți bați joc de dramele oamenilor terorizați, uciși și puși pe drumuri de Putler.

    Comertul nu a fost afectat de razboi,

    ci de "sanctiunile destepte" si isteria creata  

    1. Rusia a fost sancționată economic pentru că n-a respectat integritatea teritorială a statului vecin. Hai că nu poți fi chiar atât de lemn.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb