Comerţul global scade pe fondul declinului schimburilor comerciale ale Chinei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 septembrie 2021

Comerţul global scade pe fondul declinului schimburilor comerciale ale Chinei
Călin Rechea

Dinamica negativă a comerţului global s-a accentuat în iulie 2021, conform ultimului raport World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl).

Creşterea anuală a indicelui total s-a temperat până la 9,8%, de la 15,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, după o creştere de 0,7% în luna anterioară. Importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 10,5%, de la 16,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,1%, iar exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 9,2%, de la 15,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,8%.

Astfel, impulsul comerţului global, definit ca dinamică a volumului schimburilor comerciale pentru un interval de trei luni comparativ cu cele trei luni anterioare, a intrat în teritoriul negativ pentru prima dată de la declanşarea pandemiei de Covid-19 (vezi graficul 1).

"Impulsul negativ este explicat de continuarea declinului în schimburile comerciale ale Chinei", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul instituţiei.

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au temperat puternic creşterea anuală, până la 4,9%, de la 12,5% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 4,6%, după un avans de 0,7% în luna anterioară. Exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 8,9%, de la 19,8%, pe fondul unei scăderi lunare de 4,5%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 1,1%, de la 5,8%, după trei scăderi lunare consecutive.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a temperat creşterea anuală până la 9,5%, de la 16,4% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 3,3%, după un avans de 2,5% în luna precedentă, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a temperat creşterea anuală până la 10,1%, de la 15,5% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, după trei luni consecutive de scădere.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat creşterea anuală până la 9,4%, de la 13,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, după o scădere de 0,9% în luna precedentă. Importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 8,9%, de la 13,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a temperat până la 10%, de la 14,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%.

Dinamica schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a accentuat tendinţa anuală pozitivă şi în luna iulie. Creşterea anuală a fost de 12,5%, după un avans de 8,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,5%. Exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 14,9%, de la 8,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 4,3%, iar importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 9,8%, de la 9,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o scădere lunară puternică a volumului schimburilor comerciale, de 5,3%, după un avans de 8,8% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 16,7%, de la 28,3%. Volumul exporturilor şi-a temperat creşterea anuală până la 9%, de la 24,5%, în condiţiile unei scăderi lunare de 7,2%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 24,9%, de la 32,1% în luna anterioară, pe fondul unui declin lunar de 3,5%.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat creşterea anuală, până la 15,4%, de la 18,4% în luna precedentă, pe fondul unui declin lunar de 0,6%. Exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 24,9%, de la 32% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 7,1%, de la 7,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 2,7%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat a patra scădere lunară consecutivă în iulie 2021, de 0,4%, pe fondul scăderii importurilor cu 1,4% şi a creşterii exporturilor cu 0,8%. Creşterea anuală s-a temperat până la 9,1%, de la 21,2% în luna precedentă, în condiţiile menţinerii efectului de bază, pe fondul unei creşteri anuale de 9,4% a exporturilor şi de 8,8% a importurilor.

Situaţia transporturilor maritime în containere a contribuit decisiv la declinul schimburilor comerciale ale Statelor Unite. Conform unor ştiri recente de pe site-ul FreightWaves, numărul vaselor port-container ancorate în largul coastelor Californiei a ajuns la 73, un nivel record, iar în aceste condiţii se înregistrează un declin semnificativ al importurilor.

În perioada următoare este posibilă temperarea acestei tendinţe negative, după cum arată cele mai recente date privind indicele transporturilor de la Cass Information Systems (CIS). În condiţiile unei creşteri lunare de 4,8% în august 2021, cea mai mare din ultimele 4 luni, creşterea anuală a indicelui transporturilor din SUA s-a temperat până la 12,3%, de la 15,6% în luna precedentă, pe fondul menţinerii efectului de bază favorabil.

Exporturile au avut un rol important şi pentru dinamica schimburilor comerciale din America Latină. Acestea au scăzut cu o rată anuală de 2,1%, după o creştere de 7,6% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 3,2%. Volumul total al schimburilor comerciale şi-a temperat creşterea anuală până la 12,4%, de la 20,7%, pe fondul unei scăderi lunare de 3%, în condiţiile în care importurile au crescut cu o rată anuală de 32,2%, pe fondul unui declin lunar de 2,8%.

Scăderea lunară a schimburilor comerciale globale a avut loc pe fondul menţinerii tendinţei de creştere a costului transportului maritim în containere, susţinută în special de creşterea accelerată a costurilor pe rutele comerciale între China şi porturile americane de pe coastele Pacificului şi Atlanticului.

După o creştere de peste 8.000 de dolari în iulie 2021, până la 19.620 de dolari, costul mediu de închiriere al unui container s-a menţinut la circa 22.000 de dolari în septembrie 2021 pentru relaţia China - Coasta de Est a Statelor Unite, conform datelor de la Freightos (vezi graficul 2).

Comerţul global scade pe fondul declinului schimburilor comerciale ale Chinei

Pentru rutele maritime din China către porturile din Marea Mediterană şi din Nordul Europei costurile unitare au depăşit 13.000 de dolari, respectiv 14.600 de dolari în septembrie 2021, în timp ce media la nivel global a depăşit 11.100 de dolari, de peste trei ori şi jumătate mai mare decât cotaţia înregistrată la sfârşitul anului trecut.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 8,2% a producţiei industriale globale în luna iulie 2021, după un avans de 11,4% în luna anterioară, pe fondul unei stagnări lunare.

Economiile emergente din Asia, exclusiv China, au fost un factor determinant al acestei dinamici, în condiţiile în care avansul anual al producţiei industriale s-a temperat până la 14,5%, de la 18,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%.

Creşterea anuală de la nivelul economiilor emergente s-a temperat până la 8,5%, de la 10,9%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, pe fondul unui declin lunar de 0,2% al producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est.

Producţia industrială din economiile avansate a crescut cu o rată anuală de 7,8%, după o creştere de 11,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%.

În timp ce producţia industrială din zona euro şi-a temperat creşterea anuală până la 7,2%, de la 10,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,3%, producţia industrială din SUA a crescut cu o rată anuală de 6,6%, după o creştere anuală de 10,1% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Variatiile de mai sus se vor corecta in timp in termeni reali.

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Nu, nu se vor corecta.

      Si este vorba despre termeni nominali.

      Habar n-ai despre ce vorbesti. 

      Da habar nu am despre ce vorbesc.

      Stiu ca expresia din grafic este in termeni nominali; tocmai din acest motiv am spus ca se vor corecta in timp, in termeni reali. 

      Mai intaii invata cum se fac bani si pe urma sari cu parul. 

      Nici nu ai fost atent la ce am scris. 

      Cu grafic in fata, ceea ce domnul Rechea a posat (graficul 2) eu am in calculator acelasi comportament intamplat in USA intre 45 si 46! 

      Da exact acelasi comportament economic!!! 

      Comportament ce a intrat pe corectie in 50-52 si in nominal; dar in termeni real el intrase pe corectie inca din 48-49!! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Exact acelasi comportament si la 1848. si la 1492. un talmes balmes aiuritor. Da exact acelasi comportament economic!!! am intrat pe corectie instant cand te-am citit. Eu am un grafic pe calculator din comuna primitiva si asta niciodata nu greseste.

      Nu uita de impulsul generațional pe nominalele circulate pe axul timpului.

      Costurile unitare cresc cand creste masa monetara in piata bos!!

      Vezi Murile varsate in mai multe piete! 

      ACeste varsari dureaza pana se reintorc iar in sistemul financiar, unde vor ajunge o cota din ele iar in sterilizarea facuta tot de bancile centrale. 

      Talmes balmes.... 

      Intre 1945 si 1949 bancile ao varsa credit / bani in mai multe piete, fapt ce dadu-se soc instant in cotatii nominale (vezi depresia din Japonia, germania, europa din timpul razboiului). Aceste varsari a dat impuls in productivitate accelerata, comert, cerere de bunuri si servicii in crestere, alergare simultana in concurenta pe aceste nise, aceasta concurenta a tras pretul in jos echilibrand-ul iar pe alti ani. 

      Si daca vrei sa vorbim de 1848 a fost si atunci iar pregatit un soc sever de varsare credit in piata pentru A Doua Revolutie Industriala; aceste expansiuni nu se pot face decat prin varsari de credit / bani si normal ca se vor da socuri severe in cotatiile nominale percepute de cetateni in trecut; caci investitorii trebuie sa isi primeasca primele de risc asumate in investitiile respective. 

      semnat comenturi "cretine" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb