Comerţul României cu China va creşte, ca urmare a ridicării contingentului pentru textile

R.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 ianuarie 2008

Comerţul României cu China va creşte, ca urmare a ridicării contingentului pentru textile

Comerţul României cu China ar putea creşte, în 2007, ca urmare a ridicării de către Uniunea Europeană (UE) a contingentului pentru produsele textile şi încălţăminte provenite din China, consideră preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Chineze (CCRC)­, Gabriel Ghelmegeanu­. "Este posibil ca, în acest an, comerţul bilateral să crească, pe fondul ridicării de către Comisia Europeană a contingentelor tarifare. În acest context, China s-a angajat să urmărească mai mult exporturile către statele Uniunii Europene", a declarat Gabriel Ghelmegeanu. Conform statisticilor provizorii, citate de Rompres, în 2007, schimburile comerciale româno-chineze s-au ridicat la aproape 1,95 miliarde de euro, în uşoară scădere (7,5 %) faţă de anul precedent. În perioada de referinţă, exporturile româneşti au reprezentat doar opt procente (160.000 euro), iar importurile s-au cifrat la 92 la sută din total (peste 1,79 miliarde euro). Dintre importurile româneşti din China, circa 25-30% reprezintă importurile de textile şi încălţăminte. În prima jumătate a anului trecut, deşi taxele vamale pentru unele pro­duse provenite din China au fost reduse cu valori de pâ­nă la 30 procente, comerţul României cu China s-a diminuat cu până la 75% (85% la importuri şi 50 % la exporturi), pe fondul introducerii contingentului tarifar pe relaţia cu China. Reprezentantul CCRC susţine că UE era oarecum constrânsă de situaţie să reducă con­tingentele, întrucât forţa de muncă din Europa este mult mai scumpă decât cea din China, iar profitabilitatea agenţilor eco­nomici este mai ridicată dacă aceş­tia achiziţionează pro­dusele da­cât dacă le produc.

"UE a fost nevoită să facă acest lucru întrucât aceasta nu poate să facă faţă din punct de vedere al profitabilităţii", a mai spus reprezentantul investitorilor chinezi. Potrivit lui Ghelmegeanu, cifrele referitoare la schimburile comerciale România-China anunţate de autorităţile vamale române reprezintă numai 40% din cifrele prezentate în raportările vămii chineze pentru 2006. Spre exemplu, în timp ce autoritatea vamală chineză a declarat că schimburile comerciale au valorat, în 2006, 5,5 miliarde de euro, partea română susţine că acestea s-au cifrat la 2,2 miliarde de euro. Conform statisticilor, până în prezent, investiţiile chineze se ridică la aproape 400 milioane de euro. Pentru acest an şi-au anunţat investiţiile în România mai multe firme din China. Una dintre aceste investiţii vizează construirea unui parc industrial în comuna Jucu din judeţul Cluj, unde vor fi construite componente şi subansamble care vor fi utilizate de compania Nokia. Investiţia iniţială a firmei chineze se ridică la circa 60 milioane euro.

Totodată, o altă investiţie este cea a firmei China Euro Tabacco care va investi 50 milioane euro într-o fabrică la Buzău, care produce branduri chinezeşti de ţigări, urmând ca, în 2008, investiţia să fie suplimentată cu încă 100 milioane euro. La sfârşitul anului 2006, în România erau înregistrate aproape 8.500 de firme cu capital chinez. Anul trecut, UE a impus o serie de restricţii cantitative în ceea ce priveşte exportul de textile al Chinei.

În prezent, China este cel mai important producător mondial şi cel mai mare exportator de textile şi confecţii către UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb