Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat joi, înainte de Consiliul Schengen, unde se discută despre aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, că se aşteaptă la o atmosferă "dinamică", aluzie la negocieri intense, dar crede că va exista o decizie în cele din urmă, informează news.ro.
"Cred vom avea o dinamică cu adevărat bună, nimic nu este clar încă, dar sper să fie un rezultat pozitiv. Apreciez modul în care preşedinţia cehă a sprijinit acest dosar, astfel că avem o oportunitate de extindere pentru prima oară după 11 ani, cu o cale clară atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria", a declarat comisarul Ylva Johansson întrebată de jurnalişti ce şanse vede pentru Bulgaria, a cărei candidatură la Schengen este respinsă deocamdată atât de Austria, cât şi de Olanda.
Întrebată dacă ar putea exista un consiliu extraordinar săptămâna viitoare, pentru a prelungi aceste discuţii, comisarul a exclus posibilitatea şi a spus că "azi este ziua, astăzi este discuţia şi decizia, cu o dinamică şi implicare importantă din partea statelor membre. Astăzi este ziua pentru a rezolva subiectul şi sper să o facem", a afirmat comisarul pentru afaceri interne.
"Vom discuta despre Schengen, este o ocazie foarte bună pentru extinderea Schengen, mă aştept în această privinţă să avem un consiliu foarte dinamic, cu multă implicare din partea statelor membre şi va fi interesant să vedem cum vom progresa", a comentat comisarul.
Ea a spus că se aşteaptă ca Zagrebul să aibă sprijin deplin pentru aderarea la Schengen. "Sper că vom reglementa şi cazul României şi Bulgariei", a adăugat Johansson.
Întrebată dacă se aşteaptă la un acord în cazul României şi Bulgariei, ea a răspuns: "Da, dar este o chestiune asupra căreia se discută şi cred că e un moment dintr-acela când e minunat să iei parte la o asemenea dinamică şi desigur, bănuiesc că vor fi discuţii intense. Sper să avem o decizie în privinţa României şi Bulgariei azi".
"Sperăm să avem discuţii intense, dinamice şi pozitive. Este pentru prima dată din 2011 când avem cu adevărat o oportunitate pentru ca România şi Bulgaria să adere la Schengen şi sper că vom avea o modalitate clară prin care ambele ţări vor intra în Schengen. Mă aştept la o decizie dinamică, dar cred că avem o dinamică bună", a mai spus comisarul pentru afaceri interne.
Întrebată despre temerile Austriei, ea a spus că sunt întemeiate şi este o problemă pentru întregul spaţiu Schengen, dar a arătat că a prezentat un plan în privinţa migraţiei în urmă cu trei zile şi împreună cu echipa ei a mers la Belgrad pentru a discuta şi acolo, plus că sunt planuri pentru a desfăşura mii de agenţi Frontex.
1. fără titlu
(mesaj trimis de DAME în data de 08.12.2022, 13:50)
Statul austriac se visează imperiul de pe vremea lui Franz Josef când furau de peste tot și-și construiau orașe frumoase cu clădiri somptuoase precum opera vieneză, dar nu văd că s-au incantat cu Cotrubaș, Cortez, Krilovici,. Gheorghiu, Herlea, Spiss, Ovanezian, etc.,s-au încălzit cu OMV Rompetrol,se culca în mobila facută din lemn primit sau furat din România, trăiesc pe banii românilor (vezi Raiffeisen). Nu văd miile de turiști români care lasă anual 2-3 sute de milioane euro in Austria. In fond conducerea Austriei este clar ostatică lui Putin și tine "matu gaia" că România și Bulgaria sa nu intre în Schengen. Rușine lor, și păcat că poporul austriac se lasă condus de niste escroci și pupincuriști ai lui Putin
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2022, 14:05)
La fel e si la olandenzi, la unguri, poate si in Romania daca mai pun oamenii botul la vrajeala Aur-ului lui Putin.