Comisarul european pentru agricultură: Trebuie prelungită interdicţia importului de cereale ucrainene

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2023

Comisarul european pentru agricultură: Trebuie prelungită interdicţia importului de cereale ucrainene

English Version

Poziţia lui Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură, care a declarat recent că interdicţia importurilor de cereale şi produse agroalimentare din Ucraina trebuie prelungită până la finalul anului, a determinat o replică din partea Comisiei Europene pentru a linişti autorităţile de la Kiev.

"În această etapă, nu suntem în măsură să comentăm decizii care nu au fost încă luate. Nu există pe masa Comisiei o propunere de prelungire a interdicţie care va expira la 15 septembrie. Comisia analizează toate opţiunile şi se coordonează cu ţările relevante [...] pentru a găsi cu adevărat soluţii pragmatice, activitatea în acest sens fiind în plină desfăşurare. Intervenţia comisarului Wojciechowski a fost mai degrabă un schimb mai larg de opinii, dar nu are la bază o poziţie oficială a Comisiei Europene. Propunerea domnului comisar Wojciechowski trebuie discutată în Colegiul Comisarilor, cu toţi membrii Comisiei, iar decizia nu va fi luată înainte de analizarea tuturor concesinţelor", a declarat, la finalul săptămânii trecute, un purtător de cuvânt al Executivului european, citat de site-ul euractiv.com.

Actuala interdicţie temporară asupra impotului anumitor produse agricole ucrainene - grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui - a fost pusă în aplicare pentru a linişti ţările din prima linie care şi-au impus unilateral propriile restricţii comerciale încă din aprilie, după ce un aflux de produse agricole ucrainene a pus presiune asupra fermierilor din statele respective. După o primă prelungire în 5 iunie, interdicţia este programată să expire pe 15 septembrie, dar reînnoirea sa este un element de dezbatere în cadrul Comisiei Europene, instituţie care se află între solidaritatea exprimată faţă de Ucraina şi sprijinul pe care trebuie să îl acorde statelor europene aflate în prima linie - Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

Toate acestea nu l-au împiedicat pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să-şi prezinte părerea personală privind calea pe care ar trebui să o urmeze Executivul UE.

"Dacă această interdicţie nu va fi prelungită, vom avea aceeaşi problemă [ca şi înainte] cu statele membre din prima linie. Vrem să evităm o altă criză ca aceasta. Există o modalitate de a evita repetarea acestei probleme - prelungirea interdicţiei - care este cea mai bună soluţie de compromis", le-a transmis Janusz Wojciechowski deputaţilor europeni care sunt membri ai Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European.

El a precizat însă că propunerea sa nu este încă poziţia oficială a Comisiei Europene, dar că "speră că va fi în curând", fiind o propunere aflată pe masă, cu care autorităţile de la Kiev ar fi de acord.

Fisurile dintre membrii Comisiei Europene au apărut doar cu câteva zile înainte de întrevederea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan cu omologul său rus Vladimir Putin, întrevedere ce ar urma să se desfăşoare astăzi şi care are pe agenda discuţiilor un eventual nou acord privind transportul cerealelor ucrainene prin coridoare speciale din Marea Neagră, dat fiind faptul că Federaţia Rusă nu a reînnoit acordul iniţial care a expirat la 17 iulie 2023.

În legătură cu un nou acord privind transportul maritim al cerealelor ucrainene, Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, i-a transmis lui Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, un set de propuneri care să permită exporturile ucrainene pe Marea Neagră, potrivit agenţiei Reuters.

"Cred că am prezentat o propunere care ar putea fi baza pentru o reînnoire, dar o reînnoire care trebuie să fie stabilă. Nu putem avea o iniţiativă la Marea Neagră care să treacă din criză în criză, din suspendare în suspendare. Trebuie să avem ceva care să funcţioneze în beneficiul tuturor", a afirmat Antonio Guterres.

În schimb, Serghei Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu vede în acest moment niciun semn privind garanţiile solicitate de Kremlin pentru reluarea acordului privind transportul cerealelor în Marea Neagră. Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi SWIFT de la care UE a deconectat-o în iunie 2022. Chiar dacă exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu sunt supuse sancţiunilor occidentate, autorităţile de la Kremlin declară că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările împiedică transporturile respective.

Amintim că anul acesta, prin ţara noastră, potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, au tranzitat spre exportul din portul Constanţa, peste 22 milioane tone de produse agricole şi agro-alimentare ucrainene şi se estimează că, până la 31 decembrie 2023, cantitatea exportată de Ucraina prin acest port va trece de 40 milioane tone. La finalul săptămânii trecute, o delegaţie a experţilor Comisiei Europene s-a aflat la Galaţi şi Constanţa, unde a discutat împreună cu autorităţile române şi cu experţi ai SUA modalităţile prin care poate întărit coridorul de transport de pe braţul Sulina, pentru ca navele ucrainene cu cereale şi alte produse agroalimentare să ajungă în portul Constanţa, de unde să fie trimise spre ţările lumii, prin intermediul altor nave comerciale de mare tonaj.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cerealele din Ucraina nu corespund legislatiei de securitate alimentara UE,

    DECI NU AU CE CAUTA IN UE. Punct. 

    1. Mie imi place faina cu un pic de prafuri de la rachete rusesti. Parca metalul ala greu tine mai bine de foame.

      Cu ocazia asta ne si indeplinim jalonul la depopulare. 

      :)) graul din Ucraina e bun pentru cei care au deficit de Fier si Uraniu in organism :))

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb