Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025, subliniind ambiţia sa de a stimula competitivitatea, de a spori securitatea şi de a consolida rezilienţa economică a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat oficial. Programul se bazează pe angajamentele stabilite de preşedinta Ursula von der Leyen în orientările politice şi în scrisorile de misiune şi vizează soluţionarea problemelor care sunt cele mai importante pentru cetăţenii europeni.
"Programul de lucru pentru 2025 se concentrează pe crearea de oportunităţi şi pe stimularea inovaţiei şi a creşterii economice, pentru ca Uniunea Europeană să devină mai sigură şi mai prosperă", a declarat comisia într-un comunicat oficial. Iniţiativele incluse în program sunt menite să răspundă provocărilor cu care se confruntă cetăţenii şi întreprinderile europene.
Unul dintre principalele obiective ale programului este simplificarea reglementărilor europene. "Comisia va prezenta pachete de măsuri pentru a îmbunătăţi şi accelera funcţionarea politicilor şi legislaţiei UE, consolidând astfel competitivitatea Uniunii", a adăugat Comisia. Printre măsurile importante de simplificare se numără revizuirea raportării privind finanţarea durabilă şi acordarea de autorizaţii pentru decarbonizarea industrială, precum şi o nouă definiţie a întreprinderilor mici cu capitalizare medie.
În ceea ce priveşte creşterea economică şi prosperitatea, Comisia propune "noua Busolă pentru competitivitate", care va ghida strategia UE pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi cele aflate în faza de extindere. De asemenea, Pactul pentru o industrie curată va urmări reducerea cu 90% a emisiilor de carbon până în 2040, stimulând în acelaşi timp decarbonizarea.
Pentru a sprijini securitatea şi apărarea, Comisia Europeană va intensifica eforturile de protejare a Uniunii, investind în cooperarea cu NATO şi consolidând industria de apărare a UE. În plus, vor fi promovate strategii pentru anticiparea şi gestionarea crizelor, precum Strategia UE de constituire de stocuri şi Actul legislativ privind medicamentele critice.
În ceea ce priveşte protecţia cetăţenilor şi consolidarea modelului social al Europei, Comisia va prezenta un Plan de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, destinat să modernizeze politicile sociale ale UE şi să asigure că toţi lucrătorii beneficiază de educaţia şi formarea necesare.
Pe plan extern, Comisia va continua să sprijine Ucraina în faţa agresiunii ruseşti şi va promova cooperarea cu alte regiuni prin Pactul Mediteranean şi Strategia pentru Marea Neagră. De asemenea, va încheia o nouă agendă strategică cu India, pentru a întări relaţiile economice şi politice cu acest partener important.
Comisia va pune un accent deosebit şi pe simplificarea proceselor financiare pentru cetăţeni şi întreprinderi, printr-un nou cadru financiar multianual, care va facilita accesul la fonduri şi va îmbunătăţi impactul financiar al acestora.
Programul de lucru pentru 2025 a fost adoptat la 11 februarie 2025 şi urmează să fie implementat pe parcursul acestui an, cu scopul de a crea o Uniune Europeană mai agilă, mai eficientă şi mai competitivă.
Opinia Cititorului