Comisia Europeană a propus înfiinţarea Fondului Monetar European

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2017

Comisia Europeană a propus înfiinţarea Fondului Monetar European

Comisia Europeană a propus, ieri, înfiinţarea, în 2019, a unui Fond Monetar European (FME), care ar putea lua locul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în procesul de susţinere financiară a ţărilor din zona euro care au dificultăţi.

Propunerea Bruxelles-ului de reformare a zonei euro menţionează: "Fondul Monetar European ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a Mecanismului European de Stabilitate (ESM), menţinând, în esenţă, structurile financiare şi instituţionale actuale ale ESM, inclusiv în privinţa rolului jucat de Parlamentele naţionale".

Comisia Europeană a invitat Parlamentul European şi Consiliul să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.

Conform Bruxelles-ului, Fondul Monetar European ar deveni o instituţie comunitară, chiar dacă ar păstra arhitectura şi prerogativele ESM. Amintim că ESM, instituţie interguvernamentală de gestionare a crizelor, a fost înfiinţată de zona euro în timpul crizei financiare.

Propunerea actuală a Executivului comunitar mai notează că FME ar urma să aibă şi rolul de creditor de ultimă instanţă. În timp, FME ar putea să dezvolte, de asemenea, noi instrumente financiare, de exemplu pentru a sprijini o eventuală funcţie de stabilizare.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, care a prezentat propunerile de reformare a zonei euro, a declarat: "Transformând ESM într-un organ comunitar îl facem mai responsabil în faţa Parlamentului European, fără să slăbim Parlamentele naţionale, şi facilităm de asemenea legăturile cu Comisia".

Tot ieri, Comisia Europeană a publicat o comunicare referitoare la noi instrumente bugetare cu care ar putea fi dotată zona euro. Comisia are în vedere înfiinţarea unei linii bugetare cu mai multe funcţii: stabilizarea zonei euro în caz de şoc economic, mecanism de convergenţă specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro şi sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un instrument de realizare a reformelor.

Bruxelles-ul a relansat şi propunerea privind crearea unei funcţii de ministru european al Economiei şi Finanţelor, care ar cumula funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei cu cea de preşedinte al Eurogroup.

Toate propunerile urmează să fie discutate de liderii Uniunii Europene, exceptând Marea Britanie, la un summit planificat să aibă loc în data de 15 decembrie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ca sa se imprumute Romania, ce jeguri sunt astia din U.E.

    1. ....Ai gresit ...noi Romania ..la varfurile politice...suntem ..jeguri....Vezi ca deja de pe piata ..ne-am imprumutat de 10 miliarde de EURO doar in 10 luni....Piata nu o sa ne mai crediteze...si uite ce bine ar fi sa putem apela la acest fond zis FME.

      preferai la FMI?

      Tu preferi sa te imprumuti la amici sau la straini? Problema ca e necesitatea de imprumut nu vine de la UE... vine de la leprele astea de la guvernare/ parlament. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb