Executivul Uniunii Europene a anunţat miercuri că a semnat un contract cu compania Gilead pentru medicamentul remdesivir pentru 30.000 de pacienţi, livrările urmând să fie făcute la începutul lunii august, conform Reuters.
"Comisia a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru doze de Veklury, numele sub care este vândut remdesivir. De la începutul lui august încolo, livrări din medicamentul Vekluri vor fi disponibile pentru ţările membre şi Regatul Unit", a declarat Dana Spinant, purtătoare de cuvând a Comisiei, într-o conferinţă de presă.
Ea a spus că acest contract este în valoare de 63 de milioane de euro şi va permite tratatrea a 30.000 de pacienţi cu simptome severe de Covid-19.
"Această primă tranşă va fi folosită pentru rezolvarea nevoilor imediate. De asemenea, Comisia pregăteşte achiziţii comune de alte rezerve din acest medicament, care va acoperi nevoile suplimentare, începând cu luna octombrie", a adăugat Spinant.
Remdesivir a redus cu 62% riscurile mortalităţii în cazul pacienţilor bolnavi de Covid-19, conform unor noi rezultate anunţate de compania farmaceutică americană.
Remdesivir, primul medicament împotriva COVID-19 recomandat pentru autorizare în Uniunea Europeană, a venit în România în cadrul unui studiu clinic, ajungând în doar câteva spitale, în condiţiile în care producătorul a pus la dispoziţia ţării noastre o cantitate limitată, de 640 de flacoane, a explicat vineri ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Ţara noastră urmează să mai primească o cantitate de încă 600 de flacoane.
Doi pacienţi internaţi în secţia de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara au refuzat tratamentul cu Remdesivir. Un alt pacient internat la ATI la Timişoara a refuzat acest tratament, pe motiv că nu acceptă experimente, el decedând sâmbără. Reprezentanţii spitalului spun că, "probabil speriaţi de această situaţie şi în urma eforturilor medicilor", cei doi pacienţi au acceptat tratamentul.