Comisia Europeană (CE) a anunţat măsuri suplimentare în cadrul investigaţiei împotriva reţelei de socializare X, în timp ce sprjinul oferit de patronul acesteia, Elon Musk, partidelor suveraniste europene îngrijorează Bruxellesul, relatează AFP.
'Astăzi, luăm noi măsuri pentru a face lumină asupra conformităţii sistemelor de recomandare ale X' cu Legea Serviciilor Digitale a UE (Digital Services Act - DSA), a transmis comisarul european pentru Suveranitate Tehnologică, Henna Virkkunen.
Astfel, CE a cerut platformei X să îi furnizeze până pe 15 februarie 'o documentaţie internă asupra sistemelor de recomandare şi asupra oricărei modificări recente aduse acestora'.
Comisia a emis şi o 'ordonanţă de conservare', care impune platformei X să 'conserve documentele interne şi informaţiile privind viitoarele schimbări în conceperea şi funcţionarea algoritmilor de recomandare, pentru perioada cuprinsă între 17 ianuarie 2025 şi 31 decembrie 2025', cu excepţia situaţiei în care ancheta în desfăşurare (deschisă împotriva X în decembrie 2023) se încheie până atunci, notează AFP.
În fine, CE a formulat de asemenea o 'cerere de acces la anumite API-uri (Interfaţă de Programare a Aplicaţiilor) comerciale ale X', respectiv interfeţele tehnice care permit un acces direct la conţinuturi pentru a verifica moderarea şi viralizarea conturilor.
'Aceste măsuri vor permite serviciilor Comisiei să examineze toate faptele pertinente în evaluarea complexă a riscurilor sistemice' ale platformei şi a modului în care ea le atenuează, a mai indicat executivul european.
În acest timp şi eurodeputaţii fac presiuni asupra Bruxellesului să acţioneze, mai ales după ce, înaintea alegerilor anticipate care vor avea loc pe 23 februarie în Germania, Elon Musk şi-a manifestat susţinerea faţă de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), poziţie considerată de politicienii germani pro-europeni drept o ingerinţă electorală.
Dar principala acuzaţie formulată de criticii platformei X este că aceasta ar manipula algoritmii pentru a face mai vizibile mesajele lui Elon Musk sau ale formaţiunilor suveraniste. Totuşi, de la deschiderea anchetei CE nu a fost formulată oficial nicio acuzaţie în acest sens.
De partea sa, Elon Musk, un aliat al viitorului preşedinte american Donald Trump, descrie Legea Serviciilor Digitale a UE drept un instrument de cenzură, în faţa căruia el afirmă că nu se va supune, scrie AFP.
Şi patronul reţelei de socializare Meta, Mark Zuckerberg, a deplâns săptămâna trecută faptul că 'numărul legilor care instituţionalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească', declaraţie criticată de CE, după ce Meta a decis eliminarea în SUA a programului său de 'verificare a faptelor' şi diminuarea cenzurii cu privire la unele teme conflictuale precum imigraţia sau identitatea de gen, teme asupra cărora această reţea de socializare a fost acuzată că cenzurează opiniile conservatoare.
Opinia Cititorului