Comisia Europeană (CE) consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) a întreprins "paşi importanţi" pentru sprijinirea eforturilor naţionale şi comunitare făcute pentru o recuperare economică sustenabilă şi pentru prevenirea riscurilor unei perioade lungi de inflaţie foarte scăzută în zona euro, transmite EFE.
Simon O'Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Afaceri Economice şi Monetare, nu a vrut să comenteze măsurile specifice de politică monetară ale BCE, dar a susţinut că, prin aceste măsuri, banca sprijină zona euro.
"Considerăm că BCE a făcut paşi importanţi pentru a sprijini eforturile în curs de derulare la nivel naţional şi european, pentru a construi o recuperare economică sustenabilă şi pentru a face faţă riscurilor unei perioade prelungite de inflaţie foarte scăzută", a spus ieri O'Connor, într-o conferinţă de presă, adăugând că aceste riscuri sunt reflectate de datele privind PIB-ul UE şi al zonei euro în trimestrul al doilea, confirmate joi de Eurostat.
Datele relevă o stagnare a economiei ţărilor din zona euro comparativ cu T1 2014 şi un avans de 0,2% la nivelul UE.
Cererea internă şi, în special, investiţiile "continuă să fie foarte inactive", a subliniat O'Connor.
Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că programul de cumpărare de active de către BCE este "complementar eforturilor Comisiei de a îmbunătăţi cadrul de reglementare în acest domeniu", opinând că "ambele sunt necesare pentru a reanima nişte solide pieţe de titluri în Europa".
Simon O'Connor nu a vrut să comenteze dacă inflaţia foarte scăzută (0,3% în august) poate fi considerată, eventual, drept "o circumstanţă excepţională" ce le-ar permite ţărilor membre UE să ceară o mai mare flexibilitate pentru consolidarea bugetară.