Toată lumea ştie (chiar dacă nu din propria experienţă) că primăvara în Japonia, în perioada cireşilor înfloriţi, este o poveste. Sunt absolut convinsă şi aproape că sunt invidioasă pe cei care au ajuns acolo în acest sezon. Nu mi-am imaginat niciodată, însă, că toamna în Japonia poate fi, de asemenea, o poveste cel puţin la fel de spectaculoasă precum primăvara. În urmă cu aproape o lună am trăit această experienţă, pe care greu o pot descrie în cuvinte. Grădinile japoneze îmbrăcate într-o gamă extrem de variată de culori, împletite cu templele impunătoare construite într-o arhitectură spectaculoasă mi-au umplut sufletul şi au detronat orice toamnă pe care o văzusem până acum. Arţarii coloraţi în nuanţe diferite de roşu, de la cea mai pală până la cea mai aprinsă, alături de copacii galbeni de Ginko Biloba, de pădurea de bambus şi de pinii verzi tunşi în formă de bonsai au întins la picioarele noastre cea mai spectaculoasă toamnă din câte mi-au fost date să văd. Numeroasele gădini japoneze îmbină arborii şi plantele cu minigrădini amenajate doar din pietre şi nisip, iar templele construite în Kyoto se înalţă semeţ prin inima naturii, dezvelind elemente arhitecturale cum nici nu ţi-ai imagina că există.
M-a impresionat foarte mult atenţia pe care localnicii o acordă arhitecturii grădinilor naturale, modul în care tund, nu fiecare arbor, ci fiecare ac de pin, selectând care ace rămân şi care trebuie tăiate pentru a conferi copacului aspectul dorit. Pomii sunt îngrijiţi pană la cel mai mic detaliu, fiind inclusiv protejaţi împotriva zăpezii şi a dăunătorilor.
Aşadar, după gustul meu, Kyoto este primul oraş care trebuie vizitat dacă ajungeţi sau vă faceţi planuri să mergeţi în Japonia.
Acest oraş al samurailor ascunde peste 1000 de temple budiste, dintre care mai mult de 100 pot fi vizitate. Vopsite în culori de roşu, galben, cărămiziu, roz etc., cu pagodele îndreptate semeţ către văzduh, acestea adună, zilnic, mii de vizitatori din ţară şi străinătate.
Kyoto este un oraş situat în partea centrală a insulei Honshu, din Japonia. Oraşul a fost capitală imperială a Japoniei pentru mai bine de 1000 de ani, iar acum face parte din zona metropolitană Kyoto-Osaka-Kobe. Unul dintre numele sale istorice este "Oraşul celor zece mii de altare".
În epoca medievală, Kyoto a devenit un centru pentru noi forme prospere ale budismului şi multe temple au fost construite la poalele munţilor Kita-yama, Hihashi-yama şi Nishi-yama. În Kyoto poate fi vizitat, printre altele, şi Palatul Imperial, situat în mijlocul unui frumos parc public.
• Tokyo - capitala cu clădiri ultra-moderne ce contrastează cu natura din Kyoto
Tokyo este opusul lui Kyoto, fiind una dintre cele mai populate zone metropolitane şi unul dintre cele mai moderne oraşe din lume. Capitala Japoniei îţi taie răsuflarea prin clădirile impunătoare, în mare parte construite din sticlă, cu înălţimi ameţitoare, situate foarte aproape una de cealaltă. Spaţiul dintre acestea este tăiat, din loc în loc, la o înalţime impresionantă, de străzi şi pasaje suspendate, dar şi de staţii moderne de tren.
Arhitectura oraşului a fost influenţată de istoria sa. De două ori în istoria sa recentă, Tokyo a fost lăsat în ruine: prima dată la cutremurul Great Kantō din 1923 şi apoi în urma bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial. Din această cauză, peisajul urban din Tokyo constă în general din arhitectura modernă şi contemporană. Metropola dispune şi de două turnuri: Turnul Tokyo şi noul Tokyo Skytree - cea mai înaltă structură din Japonia şi a doua din lume dupa Burj Khalifa din Dubai. Acestea, dar şi restul oraşului pot fi văzute în splendoarea lor din restaurantele panoramice situate la etajele superioare (de exemplu 47) ale unor clădiri de tip "zgârie nori".
Ceea ce m-a frapat cel mai mult în Tokyo a fost curăţenia impecabilă de pe străzi, din gări, din hoteluri, din baruri şi restaurante, dar şi modul exemplar în care japonezii respectă regulile locului. În ciuda aspectului rece pe care îl are oraşul, oamenii sunt calzi, primitori, zâmbitori şi foarte respectuoşi.
Aici se află sediul Guvernului Japoniei şi reşedinţa împăratului. Oraşul a fost clasat pe primul loc, încă de acum zece ani, în categoria "Cea mai bună experienţă generală", de către TripAdvisor, într-o analiză a oraşelor lumii, Tokyo fiind, de asemenea, situat primul în categoriile "ajutorul dat de localnici", "viaţă de noapte", "cumpărături", "transport public local" şi "curăţenia străzilor".
Partea continentală a capitalei japoneze se află în partea de nord-vest a Golfului Tokyo şi măsoară în jur de 90 km de la est la vest şi 25 km de la sud la nord. În zona administrativă a metropolei se află şi două lanţuri de insule, în Oceanul Pacific: Izu şi Ogasawara.
Tokyo este un important centru financiar internaţional, găzduind sediile unora dintre cele mai mari bănci de investiţii şi companii de asigurări din lume şi servind drept nod central pentru transport, electrocasnice, presă şi industria de radiodifuziune. De asemenea, aici pot fi vizitate o serie de muzee şi teatre.
În Tokyo există cea mai extinsă reţea feroviară urbană din lume, trenul fiind principalul mijloc de transport din oraş. Acesta circulă la viteze uluitoare, distanţa de circa 500 de km dintre Tokyo şi Kyoto fiind străbătută în doar două ore cu Shinkasen - trenul de foarte mare viteză care ajunge şi în Osaka, Hiroshima şi alte localităţi importante, trecând pe lângă muntele Fuji.
• Osaka - oraşul japonez plin de viaţă
O vizită în Japonia trebuie să includă în mod obligatoriu Oasaka - al doilea mare oraş din Japonia, după Tokyo. Inima zonei metropolitane Osaka-Kobe-Kyoto, acest oraş vibrant este plin de viaţă, prin sutele de restaurante, magazine, cafenele, reclame spectaculoase 3D care adună mii de vizitatori în fiecare zi şi mai ales noapte.
Cartierul care vibrează de lumini, muzică, divertisment şi voie bună este Dotonbori, situat în Minami - Osaka şi căptuşit cu semne tridimensionale gigantice ale felurilor de mâncare şi nu doar. Denumirea Dotonbori vine de la "Doton Yasui", numele celui care şi-a dedicat averea pentru excavarea unui râu în zonă, în 1612, pe acest râu fiind organizate croaziere în fiecare seară. Strada Dotonbori este mărginită pe ambele părţi de diverse genuri de restaurante care sunt aglomerate pe tot parcursul anului.
Osaka este situat în regiunea Kansai, din principala insulă a Japoniei - Honshu -, fiind un oraş renumit pentru luminile sale stridente de neon şi varietatea enormă de restaurante şi baruri. Străzile sunt aglomerate la orele serii, existând aici o viaţă de noapte agitată. Este una dintre cele mai colorate locaţii din Osaka, reclamele impresionante luminând întreaga zonă, astfel încât alte surse de lumină sunt de prisos.
În Osaka, un loc cultural care mi-a rămas în inimă a fost Teatrul Yamamoto Noh - o clădire tradiţională din lemn cu trei etaje, rar întâlnită în Japonia de astăzi, în cadrul căreia actorii pun în scenă piese de teatru Noh - cea mai veche formă dramatică din Japonia şi, de asemenea, cea mai misterioasă, dezvoltându-se din ritualuri antice care dramatizau legăturile dintre lumile fizice şi spirituale.
• Nara - locul cu peste 1000 de căprioare şi cerbi
În apropiere de acest oraş sunt şi alte atractii turistice importante. De exemplu, oraşul Nara - prima capitală a Japoniei, între anii 710-794, - rămâne plin de comori culturale, inclusiv unele dintre cele mai vechi şi mai mari temple din Japonia. În apropierea gării sunt deschise galerii comerciale cu zeci de magazine, iar la câteva minute distanţă este parcul Nara-koen, ce adăposteşte peste 1200 de căprioare şi cerbi. În perioada budistă, căprioarele erau considerate zeităţi.
Japonia este o ţară insulară din Asia de Est, situată pe un lanţ de insule aflate între Oceanul Pacific şi Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Denumită Ţara Soarelui Răsare, Japonia este un stat foarte dezvoltată, cu una dintre cele mai mari economii din lume, lider global în ştiinţă şi tehnologie, precum şi în industriile auto, robotică şi electronică. Aici educaţia este foarte importantă şi este desfăşurată cu stricteţe. De asemenea, cultura Japoniei, care include arta, bucătăria, filmul, muzica şi cultura populară, cuprinde industrii proeminente de benzi desenate, animaţie şi jocuri video, fiind foarte cunoscută în întreaga lume. Odată ajunşi în Japonia, nu poate fi ratată arta culinară, care oferă experienţe de neuitat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Anișoara în data de 20.12.2024, 22:02)
Am fost de multe ori am o fata acolo este mirific