Criza politică declanşată la alegerile prezidenţiale şi alegerile parlamentare a fost accentuată ieri, după preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat că formaţiunea sa politică se retrage de la masa negocierilor pentru formarea unui nou guvern.
Marcel Ciolacu a justificat decizia partidului său prin imposibilitatea de a colabora cu partenerii din coaliţia partidelor pro-europene, pe care i-a descris ca fiind nesinceri şi orgolioşi. Într-o postare pe Facebook, liderul PSD a afirmat: "Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. [...] Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta"
Marcel Ciolacu a evidenţiat, totodată, gravitatea momentului: "România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile şi orgolii prosteşti."
El a adăugat că PSD a înţeles mesajul votului popular, interpretându-l ca un "vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile şi răzbunări decât de viaţa românilor". Într-un apel către liderii politici, premierul a pledat pentru formarea rapidă a unui guvern stabil, subliniind că tergiversările şi orgoliile nu fac decât să agraveze criza actuală.
Decizia preşedintelui PSD vine după ce, în urmă cu două zile, agenţia de rating de ţară, Fitch, a schimbat evaluarea stabilă a ratingului BBB-, în evaluare negativă, prin prisma instabilităţii politice din ţara noastră, care s-a acutizat după alegerile din 24 noiembrie şi 1 decembrie şi după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale. De aceea, decizia lui Marcel Ciolacu a generat reacţii diverse şi puternice din partea liderilor politici, fiecare conturând propria viziune asupra viitorului guvernării şi responsabilităţilor politice. Această situaţie subliniază provocările majore cu care se confruntă clasa politică românească într-un context economic şi geopolitic dificil.
Aflat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat gravitatea situaţiei politice interne şi a făcut apel la liderii politici să îşi asume roluri de oameni de stat:
"România este într-o situaţie foarte complicată. Avem un război la graniţă, avem atacuri hibride la adresa României, [...] şi ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală şi parlamentară. Aşa ceva trebuie evitat cu orice preţ."
Iohannis a exclus ideea unui guvern minoritar şi a avertizat că actualul guvern interimar are puteri limitate, subliniind că doar un nou executiv poate crea un buget pentru anul viitor şi organiza alegerile prezidenţiale: "Este important să lăsăm deoparte toate certurile mici [...] să ne concentrăm pe ce este important - România este importantă, cetăţenii români sunt importanţi".
De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că la întoarcerea în ţară va convoca imediat după constituirea de astăzi a noului Parlament partidele care fac parte din Legislativ la consultări la Palatul Cotroceni pentru a nominaliza premierul care să se ocupe de conturarea viitorului Guvern.
• PNL, pregătit de asumarea guvernării
Partidul Naţional Liberal (PNL), prin vocea liderului interimar Ilie Bolojan, şi-a reafirmat disponibilitatea de a contribui la formarea unui guvern:
"Partidul Naţional Liberal vrea în continuare să contribuie la găsirea unei soluţii. România are nevoie rapid de un nou guvern, care să creeze cu maximă responsabilitate un nou buget, să ia măsuri pentru creşterea economiei". Mai mult, Bolojan a lăsat să se înţeleagă că nu este exclus ca PNL să îşi asume guvernarea, dat fiind situaţia critică din aceste momente pe plan naţional şi pe plan internaţional.
În schimb, reprezentanţii USR, precum Cristina Prună şi Cristian Ghinea, au criticat dur decizia PSD, interpretând-o ca o "fugă de responsabilitate". Prună a punctat: "România în continuare are nevoie de reforme. [...] PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării."
Cristian Ghinea, cunoscut pentru comentariile sale tranşante, a subliniat că PSD lasă în urmă "un deficit bugetar de 9% şi o grămadă de facturi neplătite".
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este singurul politician din coaliţia pro-europeană care a făcut un apel la revenirea la masa negocierilor, subliniind că disputele actuale nu ajută cetăţenii. "Eu îi rog pe toţi colegii mei [...] să ia un lighean cu apă rece şi să pună fiecare picioarele în apă. Se linişteşte toată lumea şi mâine să ne întoarcem cu toţii la masă", a declarat Kelemen Hunor, care a insistat asupra importanţei unei soluţii negociate, subliniind că miza nu este un partid, ci binele comun al cetăţenilor.
Liderul UDMR a mai spus că formaţiunea sa politică poate susţine în Parlament un guvern minoritar, dar nu poate face parte dintr-un astfel de guvern, deoarece ar însemna sinucidere politică.
• Partidele suveraniste îşi conturează poziţiile
Diana Şoşoacă (SOS România) şi George Simion (AUR), şi-au exprimat disponibilitatea de a prelua guvernarea, în urma anunţului făcut de liderul PSD. Şoşoacă a reiterat ideea unui "guvern suveranist", în timp ce Simion a dat asigurări că AUR va respecta angajamentele euro-atlantice.
Partidul Oamenilor Tineri (POT), prin liderul Anamaria Gavrilă, a condiţionat intrarea în guvernare de reluarea turului II al alegerilor prezidenţiale pe 29 decembrie 2024, reluare ce este imposibilă prin prisma deciziei CCR din 6 decembrie.
La rândul său, Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, cel care a anunţat zilele trecute intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, a declarat că decizia liderului PSD nu este una bună. Nicuşor Dan a precizat în cadrul unei emisiuni difuzată de Hotnews: "Nu cred că ar fi benefic. Noi avem în momentul acesta un Parlament în care partidele pro-occidentale, cei care nu pun în discuţie apartenenţa noastră la UE şi NATO, au 64-65% şi trebuie ca dintre aceştia să avem o majoritate cu cel puţin 50% astfel încât să avem un guvern stabil, pentru că stabilitatea se corelează cu stabilitatea noastră economică, încrederea investitorilor, a burselor. Şi atunci, e imposibil ca... PSD-ul are undeva la 24-25% după redistribuire, e imposibil să laşi un guvern care să fie... Teoretic cred că este posibil, dar nu poţi să laşi un guvern care este sprijinit în Parlament de 40% dintre parlamentari".
Primarul General al Capitalei a afirmat: "E posibil să fie şi un mesaj de negociere. Nu cred că e bine. Cred că trebuie să existe un guvern care să fie susţinut de majoritate în Parlament".
În ceea ce priveşte posibilele consecinţe ale deciziei liderului PSD, Nicuşor Dan a declarat: "Dacă această intenţie, care mă surprinde, se confirmă, atunci o să trebuiască să avem un guvern al celor trei partide de dreapta, cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a trece guvernul şi apoi a trece diferite legi. (...) Haideţi să vedem ce se întâmplă zilele următoare, pentru că eu cred că mai este loc de discuţie".
Retragerea PSD de la masa negocierilor ridică semne de întrebare serioase privind capacitatea clasei politice de a gestiona provocările multiple cu care se confruntă România. Pe lângă deficitul bugetar semnificativ şi semnalul de avertizare tras de agenţia de rating Fitch, organizarea alegerilor prezidenţiale şi stabilitatea politică sunt imperative care nu pot fi ignorate. Apelurile la dialog şi colaborare venite din partea liderilor politici ai formaţiunilor din coaliţia pro-europeană reflectă gravitatea momentului, însă rămâne de văzut dacă acestea vor fi suficiente pentru a depăşi impasul actual. Deciziile care vor fi luate în zilele următoare vor influenţa nu doar direcţia politică a ţării, ci şi percepţia publicului asupra responsabilităţii şi competenţei liderilor politici.
Preşedintele USR, Elena Lasconi, a anunţat că partidul său este dispus să-şi asume guvernarea, însă condiţionează revenirea la negocieri de prezentarea unei situaţii detaliate legate de situaţia bugetului ţării. Lasconi susţine că un guvern minoritar nu ar fi capabil să facă reformele necesare, conform hotnews.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 06:00)
cine pune botul la vrajeala crimei organizate
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 07:55)
Electoratul needucat, prosovietic.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 07:59)
Deja mi-e silă de aceeeleasi prostii cu Rusia și cu prosovieticii. Aceleași cuvinte repetate la nesfârșit, indiferent de subiect. Ceva argumente? Ceva idei? O opinie consistenta puteti emite?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 08:10)
Ți-e silă din cauza pregătirii. Propaganda sovietică găsește în neuronul tău stingher teren fertil pentru toate minciunile pe care le distribui mai departe.
1.4. Că ăla pro-europen e educat (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 08:22)
Toți prăpădiții educați pe la particulare sau cu diplome tipărite pe nașpa sunt proeuropeni.
Orice formă de mertocrație i-ar trimite la munca pentru care au calificare.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 08:42)
Interesant, dar n-are legătură cu subiectul. Din cauza frustrărilor personale, creditezi gäștile prosovietice fără să-ți pese de consecințe.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 09:43)
Meritocratule, dc ai fi avut vreo diploma tiparita pe naspa, sau de stat, la fel ai fi vazut ca mai conteaza zero in viata reala. meritocratia e reala in sistemul privat. doar la comunisti aveai garantat un job dupa diploma din buzunar.
ca sa vezi exact unde v-ati dori voi sa ne intoarcem.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 11:10)
Ai mare dreptate. PSD continua negocierile pentru guvernul PUP. Ciolacu se razgandeste din nou.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 17:00)
Davai ceas, davai palton....
1.9. ce am mai ajuns (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de EU în data de 20.12.2024, 20:59)
Trebuie sa vezi cateva filme comuniste, si atunci ai sa vezi ce insemna un inginer sau un profesor. Fiecare cu ce il doare; eu si cel de la punctul 1.2, avem aceeasi inclinatie spre invatatura si meritocratie.
Si acum despre articol: hotii profesionisti te lasa totdeuna in" fundul" gol, si nici nu ii mai gasesti sau recuperezi ceva. Cu totii avem cunostinte din toate partidele. Sper ca ai inteles!
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 21:19)
ce inseamna hauhau un comunist injiner, insemna pe dracu. parintii mei ambii au fost cu facultate, taica-meu nu s-a rupt cu invatatura, medic, maica-mea profesoara de bio, nu chiuleai ca n-aveai cum dar nimeni nu s-a rupt cu invatatura in figuri. am avut 14 ani la revolutie, deci cam stiu, si eram in cea mai buna clasa din cel mai bun liceu din oras. Unde si azi normal ca intra cei mai buni si fac scoala. restul e asa si asa acum ca si atunci. eram pe dracu pe vremea lui ceasca
de-aia s-a prabusit totul la pamant cad s-au deschis granitele. in realitate, altceva decat propaganda tevere 1.
sunt si acum copii foarte destepti in Romania, in fosta mea scoala cam aceiasi profesori predau, cati nu s-au pensionat. aceiasi profesori au ramas dupa 89 peste tot
. ce destepti eram. rasul curcilor. primii 4 ani i-am terminat la o scoala de cartier, 10 pe linie. m-a mutat cumva in centru la gimnaziu, prima nota la mate, materia preferata, 6. n-am stiut pana atunci in viata mea ca exista alta nota in afara de 10. 6? ma uitam la nota si parca nu vedeam bine. am recuperat dupa aia normal, dar cam asa era Romania comunista , ca scoala mea de cartier , ne dadeam 10 singuri , si cand s-au deschis granitele cu tari EU, note de 3 si 4, mai rar cate o nota mare. realitatea.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 21:41)
Comunismul era despre ceaprăzărie. Ăl mai prost din satul lui era șeful statului, curat meritocratic.
... comentarii tipice de sculeri matrițeri... sovietici.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 08:36)
parca scriam eu mai ieri ca shaorma asta cu de toate se impute in trei zile si asa fu!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 08:44)
Dl. Ciucu este pretenar cu usr-istul Ghinea. E probabil să nu mai declare nimic vreo 3 ani.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 10:30)
Partidele politice de la putere din Europa,
tot mai slabe, oare de ce ???
oamenii vor BUNASTARE,SIGURANTA SI LINISTE,
nu inarmare,nu razboi,nu migratie ilegala,nu LMBTQ....
e simplu ca buna ziua,dar greu de acceptat de sefimea actuala
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 11:05)
Domnu, daca vrei bunastare, pune mana shi munceshte la privat.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 12:12)
Deci în timp ce Rusia alocă 50% din PIB pe industria de... atac, europenii vor bunăstare, siguranță și liniște?!?
E ca și cum ți-ai împodobi bradul cu_cadouri în curte, în cartier de minoritari infractori.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 12:17)
Rusia aloca putin peste 6% din PIB. Mincinos ca tine rar, pana si borfasii mint mai putin.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 13:03)
Peste 50% din PIB-ul Rusiei se duce pentru economia de război a statului terorist putlerist.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 18:01)
Minciuna.... Doar tari ca Franta sau Italia au cheltuieli publice care se apropie de 60% din PIB. Rusia este ca Romania si intregul buget public este de 36-37% din PIB. (Sursa: FMI).
Doar 6% din PIB sunt destinate apararii in bugetul Rusiei. Punct. Inceteaza sa mai distribui minciuni. Pune mana pe carte.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 18:05)
Rusia are economie de război. Bugetul pt. apărare e o manipulare pt. nătângi. Sovietul lucrează pt. a ucide.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 19:25)
Daca esti habarnist,mai bine taci:
Buget NATO=1 300 miliard $/anual(USA 868 miliar$/anual!!!)
Rusia buget militar anual 2021 era de 50 miliarde $,pe anul
2024 spera sa ajunga la 100 miliarde $,
de unde MAREA frica de Rusia ?
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 20:44)
E clar că ești un prosovietic care a lipsit de la școală.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 10:48)
Ciolaniada pro.știi și câștigi a reînceput in securistan.Uraaa!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 12:14)
Reformatorii userei au talentul de a folosi discreționari banii statului. Ultima dată au făcut comenzi prostești de vaccinuri și măști, plus un PNRR bazat pe consultanță.
Prosovieticii n-au în cap decât să ne sărăcească pe toți la nivelul lor.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 16:42)
35 de ani psd a mancat banii bugetului tarii. tepe si tepe. acum ciolacu joaka poker cu viitorul tarii. impreuna cu pnl si udmr.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 18:06)
Vorbe goale, numai băsescu a avut 15 ani de guvernare, CDR, PNL, usr cam duc guvernele PSD sub 15 ani din cei 35. :
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 14:06)
PSD nu renunta la guvernare.PSD si-a luat ragaz pana maine cand guvernul e interimar si nu mai poate da OUG.Ciolacu Dezastru nu a vrut sa stopeze cresterile de salarii,pensii pana la adoptarea bugetului.La 1 ian intra in vigoare pensiile primarilor,majorari foarte mari la profesori,alte categorii,12% la pensii.Gaura suplimentara de 5 miliarde de euro doar in lunile de pana la adoptarea bugetului cand o parte vor fi mentinute prin Parlament.
Ciolacu joaca ratingul tarii pentru imaginea lui!Asta e deja tradare de tara.
In plus prin decizia CCR de ieri a fost aruncat la cos jalonul din PNRR care fusese bifat prin impozitarea progresiva a pensiilor speciale.Pacalisem cumva Comisia dar s-a anulat si acea pacaleala de doi bani.Alt munte de bani pierdut!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 14:24)
Ciolanu e nebun. din dezmatul bugetar il vor opri dobanzile la bonduri ce se duc acusi spre 10%.
15% etc. si bye.