Comisia Europeană cere Ciprului şi Maltei să înceteze să mai "vândă" cetăţenia UE

J.P.
Internaţional / 10 iunie 2021

Comisia Europeană cere Ciprului şi Maltei să înceteze să mai "vândă" cetăţenia UE

Comisia Europeană a luat măsuri suplimentare împotriva Ciprului şi Maltei în cadrul procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar, din cauza schemelor pe care aceste ţări le aplică pentru a acorda cetăţenie unor investitori din afara UE, scheme cunoscute şi sub denumirea de "paşapoarte de aur", scrie publicaţia greacă I Efimerida, conform Hotnews.

Comisia consideră că aceste două state membre, instituind şi implementând scheme de cetăţenie pentru investitori în schimbul unor plăţi sau investiţii prestabilite, nu îşi îndeplinesc obligaţiile care le revin în baza principiului colaborării cu bună-credinţă (articolul 4 alineatul (3) din TUE) şi în baza definiţiei cetăţeniei Uniunii, astfel cum este definită în tratate (articolul 20 din TFUE).

Deşi Cipru şi Malta continuă să fie responsabile pentru decizia de acordare a cetăţeniei cipriote şi, respectiv, a cetăţeniei malteze, Curtea de Justiţie a UE a precizat în repetate rânduri că normele privind dobândirea cetăţeniei unui stat membru trebuie să asigure că "este luat în considerare în mod corespunzător dreptul UE".

Comisia a iniţiat împotriva Ciprului şi Maltei procedurile de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unor scrisori de avertizare în octombrie 2020. Deşi şi-a desfiinţat sistemul şi a încetat să accepte noi cereri de acordare de "paşapoarte de aur" de la 1 noiembrie 2020, Cipru continuă să proceseze cererile înregistrate, dar nesoluţionate. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să facă următorul pas în procedura de infringement împotriva Ciprului, trimiţând un aviz motivat. Comisia consideră că preocupările exprimate în scrisoarea de avertizare nu au primit răspuns din partea Ciprului.

Şi pentru Malta, Comisia a decis să ia măsuri suplimentare. Chiar dacă sistemul anterior de acordare a cetăţeniei pentru investitori nu mai este în vigoare, Malta a introdus un nou sistem la sfârşitul anului 2020.

Comisia a decis astăzi să trimită o scrisoare suplimentară de avertizare, în care formulează îngrijorări suplimentare - pe lângă cele prevăzute în scrisoarea de avertisment iniţială - cu privire la noul regim pus în aplicare de Malta.

Cipru şi Malta au acum la dispoziţie două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

În cazul Ciprului, dacă răspunsul este nesatisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea Europeană.

În cazul Maltei, dacă răspunsul este nesatisfăcător, Comisia poate trece la următorul pas al procedurii şi poate transmite un aviz motivat pe acest subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb