Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva României pentru problemele ecologice

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iulie 2009

Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva României pentru problemele ecologice

România a depăşit, ieri, termenul impus de către Uniunea Europeană cu privire la ecologizarea gropilor de gunoi şi, ca atare, va intra în prima etapă a procedurii infringement la acest capitol.

De altfel, la finele lunii mai, Silvian Ionescu, Comisarul Şef al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) îşi exprima pesimismul cu privire la respectarea termenului de 15 iulie 2009 pentru standardizarea la cote europene a depozitelor de deşeuri şi declara: "Din punctul meu de vedere, este imposibil ca toate cele peste 7.000 de gropi de gunoi şi alte peste 130 de depozite pentru deşeuri neconforme să fie închise".

Potrivit Agerpres, Ionescu a adăugat că data-limită nu poate fi renegociată cu Comisia Europeană (CE), întrucât acest lucru ar însemna "o încălcare flagrantă a Tratatului de aderare".

Domnia sa a explicat: "Este imposibil de renegociat termenul-limită cu Comisia Europeană. Tratatul de aderare are putere de lege în toată Europa. Oricine cere clemenţă ar primi un răspuns deloc confortabil".

Ionescu a mai spus că "anularea unui termen ar însemna renegocierea tratatului, cu alte cuvinte ieşirea României din decorul UE".

Se închid depozitele neconforme

Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, la ora actuală, în România, sunt în operare 165 de depozite municipale neconforme şi doar 26 conforme, în zona urbană.

Totodată, din totalul depozitelor neconforme, mai puţin de jumătate (64) vor fi închise până joi, 16 iulie, în timp ce restul de 101 îşi vor sista activitatea etapizat, până în 16 iulie 2017.

La începutul anului 2009, GNM a inventariat, în zona rurală, 5.764 de spaţii de depozitare şi numai o mică parte vor fi reabilitate prin închidere sau prin salubrizarea zonei.

GNM a anunţat că, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deşeuri şi că după data-limită va inventaria depozitele neconforme, autorităţile locale care nu s-au aliniat cerinţelor UE urmând a fi sancţionate cu amenzi ce pot ajunge până la 100.000 de lei.

Penalizări de 200.000 de euro pe zi?

În privinţa penalizărilor pe care România le-ar putea primi din partea CE, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, sumă care, potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

Sancţiunile europene se decid în urma unui proces în care statul român şi CE se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea UE.

Puţine spaţii de depozitare reabilitate

În prezent, există 7.068 de spaţii de depozitare rurale, dintre care au fost reabilitate sau închise 1.304.

De asemenea, 1.393 de comune şi-au organizat un sistem de ridicare a deşeurilor de la populaţie, iar 896 de comune au constituit asociaţii pentru a accesa fonduri europene necesare reabilitării ori închiderii gropilor de gunoi rurale, construirii de staţii de transfer al deşeurilor sau alte investiţii de gestiune a deşeurilor.

De asemenea, există 139 de depozite mici de deşeuri neconforme în zona urbană, care nu au perioadă de tranziţie, astfel că la 16 iulie 2009 trebuie să îşi sisteze activitatea. Dintre acestea, doar 74 au fost închise.

Surse de finanţare există

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sus­ţinea, în timpul derulării "Săptămânii Mediului Tău", că numai 70-80% din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi închise până la data-limită, ceea ce va atrage cu siguranţă declanşarea procedurii de infringement.

România poate să acceseze, în perioada 2007-2013, potrivit Programului Operaţional Sectorial de Mediu, fonduri europene în valoa­re de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice.

Până în prezent, CE a aprobat României un singur proiect privind managementul deşeurilor pentru Bistriţa-Năsăud, în valoare de 36 milioane euro, fără TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb