Comisia Europeană doreşte să negocieze cu Moscova în legătură cu proiectul Nord Stream 2

Nataşa Cojocaru
Internaţional / 10 iunie 2017

Comisia Europeană doreşte să negocieze cu Moscova în legătură cu proiectul Nord Stream 2

Comisia Europeană a anunţat vineri că doreşte să negocieze cu Moscova pentru a garanta că proiectul energetic controversat Nord Stream 2 între Rusia şi Germania 'va fi exploatat într-o manieră transparentă şi nediscriminatorie', relatează AFP, citat de Agerpres.

Executivul comunitar, care se declară favorabil acestui proiect, i-a solicitat oficial Consiliului Uniunii Europene - ce reprezintă statele membre ale UE - să îi acorde un mandat de negociere cu Rusia, conform sursei.

''Gazoductul Nord Stream 2 nu contribuie la realizarea obiectivelor unei uniuni a energiei. Dacă acest gazoduct este totuşi construit, trebuie cel puţin să veghem ca el să fie exploatat într-o manieră transparentă şi cu respectarea reglementărilor Uniunii Europene'', a declarat vicepreşedintele pentru uniunea energiei al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, se mai arată în sursă.

Acest proiect, care divizează europenii, are ca obiectiv dublarea până la finalul lui 2019 a capacităţilor gazoductului Nord Stream 1 şi furnizarea unei cantităţi sporite de gaz rusesc direct în Germania, via Marea Baltică, ocolind aşadar Ucraina.

Apărat de guvernul de la Berlin, Nord Stream 2 este criticat dur de mai multe ţări din estul Europei, în frunte cu Polonia, care susţin că prin acest proiect se va spori dependenţa energetică a Uniunii Europene faţă de Rusia, într-un context de tensiuni geopolitice între UE şi Moscova după începerea conflictului din estul Ucrainei, în 2014, potrivit sursei citate.

Finanţarea Nord Stream 2, evaluată la 9,5 miliarde euro, a fost încheiată la finalul lunii aprilie. Gazprom va fi unicul acţionar, în timp ce partenerii săi - concernurile germane Uniper (fostul EON) şi Wintershall, austriac OMV, francez Engie şi britanico-olandez Shell - vor asigura finanţarea a jumătate din proiect, în părţi egale. Astfel, fiecare dintre cele cinci grupuri industriale va contribui cu 950 de milioane de euro.

În sursă se mai precizează că proiectul Nord Stream 2 a fost denunţat joi şi de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

''Ştiţi că opinia mea despre acest proiect este negativă. Proiectul nu va servi interesele supreme europene'', a menţionat Tusk, fost prim-ministru al Poloniei, într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb