Comisia Europeană consideră "legitimă" utilizarea în propriile anchete a informaţiilor dezvăluite cu ocazia scandalului "LuxLeaks" privind sistemul de evaziune fiscală ce incriminează Luxemburgul, a anunţat joi comisarul însărcinat cu concurenţa, Margrethe Vestager, citată de France Presse.
Potrivit Agerpres, o anchetă jurnalistică publicată recent de media internaţionale a dezvăluit că peste 300 de multinaţionale, printre care Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon sau AIG, au încheiat acorduri cu Luxemburgul, în cadrul practicii "tax ruling", pentru a-şi minimiza impozitele.
Aşa-numitul "tax ruling" permite unei companii să solicite în avans informaţii asupra modului în care situaţia sa fiscală va fi tratată într-o ţară şi este utilizat de multinaţionale pentru a realiza optimizarea fiscală, repartizând într-un mod avantajos costurile şi profiturile între diferite ţări.
Aceste dezvăluiri sunt considerate de Comisia Europeană drept "informaţii de piaţă, ceea ce înseamnă că le putem folosi şi apreciem că este legitim să facem acest lucru", a explicat Margrethe Vestager într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Comisia Europeană, în calitate de gardian al practicilor concurenţiale în Europa, a lansat începând din iunie patru anchete asupra unor acorduri similare, pentru a stabili dacă acestea pot fi considerate ajutoare de stat ilegale sub forma unor subvenţii disimulate. Două dintre acestea vizează Luxemburgul, pentru acorduri de "tax ruling" cu gigantul american al comerţului online Amazon şi cu grupul italian Fiat. Celelalte două vizează Irlanda cu Apple şi Olanda cu Starbucks.