Astăzi, Comisia Europeană a adoptat o decizie referitoare la Ungaria, în cadrul regimului general al condiţionalităţii bugetului UE, potrivit unui comunicat al executivului comunitar. Comisia a invocat o lege ungară notificată pe 2 decembrie 2024, despre care a spus că nu abordează suficient riscurile de conflicte de interese în consiliile "fundaţiilor de interes public". În urma încălcării principiilor statului de drept în domenii precum achiziţiile publice şi corupţia, Consiliul UE a adoptat, în decembrie 2022, măsuri care includ suspendarea a 55% din angajamentele bugetare pentru anumite programe de coeziune şi interdicţia de a încheia noi angajamente legale pentru finanţare UE. Comisia a concluzionat că măsurile trebuie menţinute şi a subliniat necesitatea unor adaptări pentru remedierea situaţiei.
"Amendamentele legislative nu abordează în mod adecvat preocupările privind conflictele de interese în consiliile de administraţie ale companiilor de interes public", transmite Comisia Europeană.
Premierul ungar Viktor Orban este în conflict permanent cu Comisia Europeană, care îl acuză de încălcarea statului de drept prin măsuri precum limitarea drepturilor LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice, precum şi contestarea suprematiei deciziilor Curţii de Justiţie a UE faţă de legislaţia naţională. De asemenea, relaţiile strânse ale lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin au atras critici. Ca urmare, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al Ungariei, care include granturi de 5,8 miliarde de euro din fondurile europene de redresare post-pandemie.
În decembrie 2022, Comisia Europeană a activat împotriva Ungariei noul mecanism de condiţionalitate, care permite suspendarea fondurilor europene pentru ţările membre care încalcă statul de drept. Astfel, au fost suspendaţi 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei, invocând încălcări în domenii precum achiziţiile publice, soluţionarea litigiilor juridice, conflictele de interese, combaterea corupţiei şi numirile în posturile de conducere ale companiilor de interes public. La sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a deblocat doar aproximativ o treime din aceste fonduri, în timp ce Ungaria ameninţa că va bloca ajutorul UE pentru Ucraina.
Executivul comunitar a confirmat astăzi menţinerea suspendării tuturor fondurilor alocate Ungariei prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR). Decizia a fost motivată prin nerealizarea jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, care corespund măsurilor cerute de Comisia Europeană prin mecanismul de condiţionalitate, în baza căruia i-au fost deja suspendate o mare parte din fondurile de coeziune.