Comisia Europeană nu a ţinut cont de scrisoarea consumatorilor români, privind darea în plată

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 mai 2016

Comisia Europeană nu a ţinut cont de scrisoarea consumatorilor români, privind darea în plată

CE: "Legea dării în plată poate avea un impact semnificativ negativ asupra creditării"

Băncile au ridicat avansurile pentru creditele ipotecare

Legea dării în plată poate avea un impact semnificativ negativ asupra creditării din ţara noastră, arată Comisia Europeană, în previziunile economice de primăvară publicate, ieri, semn că instituţia nu a ţinut cont de scrisoarea transmisă de reprezentanţii utilizatorilor de servicii financiare din România, către comisarii europeni Jonathan Hill şi Pierre Moscovici.

CE avertizează că această lege ar putea avea un impact negativ asupra încrederii investitorilor, precum şi asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit şi îmbracă România în incertitudine.

Comisarii europeni Jonathan Hill (stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital) şi Pierre Moscovici (afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă) au transmis, recent, o scrisoare ministrului român al Finanţelor Publice, Anca Dragu, prin care îşi exprimau îngrijorarea cu privire la efectele pe care Legea dării în plată le va avea asupra stabilităţii sistemului financiar din România, dar şi a economiei în ansamblul ei.

Ulterior, mai multe asociaţii de consumatori le-au răspuns: "Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea cu privire la scrisoarea pe care aţi trimis-o ministrului român al Finanţelor Publice, Anca Dragu. Comentariile dumneavoastră nu au ţinut cont de amendamentele care au fost aduse Legii, la cererea preşedintelui României, a Băncii Naţionale a României şi a Guvernului, cele mai importante fiind plafonul de 250.000 de euro sau echivalent, excluderea programului «Prima Casă» de sub incidenţa legii şi menţiunea clară că legea se va aplica doar consumatorilor şi ipotecilor pe imobile cu destinaţie de locuinţă".

Reprezentanţii consumatorilor au mai spus că cei doi comisari europeni s-au bazat doar pe informaţiile primite de la bănci, de la BNR sau de la Banca Centrală Europeană, nu şi pe cele furnizate de asociaţiile de consumatori: "Este regretabil că serviciile Comisiei Europene nu au căutat şi opiniile consumatorilor şi utilizatorilor de servicii financiare pe această temă, mai ales că BEUC a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui României, în decembrie 2015, iar AURSF, membră a Better Finance, a fost foarte implicată în toate dezbaterile pe marginea acestei legi. Din păcate, scrisoarea dumneavoastră nu menţionează şi efectele pozitive pe care darea în plată le-ar putea avea asupra consumatorilor români aflaţi în dificultate financiară, însă se concentrează exclusiv pe interesele şi stabilitatea instituţiilor financiare".

BRD păstrează avansul redus pentru creditele care nu se încadrează la darea în plată

Tot mai multe bănci anunţă majorarea avansului pentru creditele ipotecare, ca urmare a publicării Legii privind darea în plată, iar una dintre ele, respectiv BRD Groupe Societe Generale introduce oferta diferenţiată, cu avans mai mic pentru credite de peste 250.000 de euro, plafonul peste care nu se aplică darea în plată, potrivit Agerpres.

Astfel, banca a publicat pe pagina proprie de internet cele două variante de împrumut, una cu avans de 35% pentru creditele în valoare de până la 250.000 de euro, şi alta cu avans de 15% pentru împrumuturi peste acest plafon. "Valoarea maximă finanţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)", menţionează banca.

În acelaşi timp, din oferta băncii a dispărut varianta de împrumut în euro pentru cumpărarea de locuinţe.

La rândul său, Alpha Bank a publicat noile condiţii pentru împrumuturile pentru locuinţe, cu avans de 30% pentru creditele în lei şi de 40% pentru cele în euro, indiferent de suma împrumutată.

Tonul majorării avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, încă din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile condiţii de creditare ipotecară, din care reiese creşterea avansurilor pentru aceste împrumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele în lei şi 43% pentru cele în valută, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a menţinut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare în lei de la 15% la 25%.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 28 aprilie, şi urmează să intre în vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai.

Comisia Europeană menţine estimarea de creştere economică

Comisia Europeană estimează că economia românească va înregistra o creştere de 4,2% în 2016, susţinută de o cerere internă robustă, urmând ca în 2017 ritmul de creştere să încetinească la 3,7%, se arată în previziunile economice de primăvară publicate, marţi, de Comisia Europeană, cifrele fiind identice cu cele incluse în previziunile economice de iarnă publicate de executivul comunitar la începutul lunii februarie.

Şi de data aceasta, Comisia Europeană a atras atenţia că riscurile la adresa prognozei macroeconomice au crescut datorită incertitudinii generată de adoptarea legii dării în plată.

"Această lege ar putea avea un impact negativ substanţial asupra încrederii investitorilor şi evoluţiei creditului", se arată în raportul CE.

În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că aceasta va rămâne negativă până la mijlocul acestui an, urmând să revină în teritoriul pozitiv în a doua jumătate a anului, când se va risipi efectul de bază al reducerii TVA la alimente. Creşterea cererii interne combinată cu accelerarea majorărilor salariale şi creşterea salariului minim începând din luna mai ar putea stimula presiunile pentru creşterea preţurilor, însă impactul reducerii TVA ar urma să limiteze inflaţia medie anuală la minus 0,6%. În schimb, în 2017, inflaţia medie anuală ar urma să crească până la 2,5%, în pofida unei reduceri suplimentare a TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, Comisia Europeană avertizează că deficitul de bază ar urma să crească semnificativ în perioada prognozată, ca urmare a reducerii taxelor şi creşterii cheltuielilor. Dacă în 2015 deficitul guvernamental a scăzut la 0,7% din PIB, de la 0,9% din PIB în 2014, executivul comunitar estimează că în 2016 acesta ar urma să crească până la 2,8% din PIB, urmând să se deterioreze şi mai mult în 2017, până la 3,4% din PIB.

"O reducere suplimentară a TVA cu un punct procentual, eliminarea accizei suplimentare pentru combustibili şi a taxei pe construcţii speciale ar urma să aibă un impact negativ asupra veniturilor", se arată în raportul CE, citat de Agerpres.

La nivelul UE, previziunile de primăvară ale Comisiei au fost revizuite uşor în scădere, executivul comunitar mizând pe o creştere a PIB-ului de 1,8% în 2016 şi 1,9% în 2017, faţă de 1,9% şi 2,0% în previziunile din iarnă. Se estimează că, în perioada prognozată, creşterea economică se va intensifica sau va rămâne, în mare, stabilă în majoritatea statelor membre.

Pentru anul viitor, se preconizează o expansiune a economiilor tuturor statelor membre, însă este de aşteptat ca această creştere să rămână inegală la nivelul întregii UE.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Erste amenda 18 mil euro

    Raiffaisen 3 mil euro 

    Banc Austria 24 mil Euro 

    Volksbank 3 mil euro. 

    Intre timp Volksbank a trecut in lumea  

    celor drepti. 

    Conditiile de le Brd mi se par corecte.

    Turcaleti de la Garanti le da peste nasuc bancilor care au pierdut procesul cu CE, ii felicit. 

    13 mai .... cu noroc sa fie >>>

    Tot timpul am crezut ca bancile le reprezinta avocati din Viena , scoliti, expeti sub nici o forma nu am crezut ca ne vand "frati" de-ai nostri.

    Credit Europe Bank reprezentata de Turca Zbarcea si asociati a pierdut acel proces. 

    Sunt curios cat are avandul aceasta banca. 

    "Profesionisti" nu au avocati buni! Tot aceasta firma de avocatura a reprezentat Bnr. 

    Ce se intampla cand Turca Zbarcea si asociati isi iau mana de pe banci ? 

    Ce se intampla iarna daca lasi la vale un bulgare din varful dealului ? O avalansa cand se porneste ce se intampla? 

    Turca Zbarcea si asoc cred ca sunt " profesionisti", cam ce sanse avea un om pana nu demult cand deschidea un proces cu banca cand recomanda CE asta si Fmi ca trebuie sa stea "clauzele abuzive"in contracte. Atunci aceasta casa de avocatura e buna sau a avut "pile" ?

    1. Da, iar vasnicul aparator al romanilor napastuiti, Gigi Piperea, ii reprezinta pe fratii Micula impotriva statului roman. Ipocrizie.

    Azi 60'

    Cristi C. Cat are vacanta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb