Comisia Europeană reafirmă parteneriatul cu Ucraina privind materiile prime critice

A.B.
Internaţional / 25 februarie

Comisia Europeană reafirmă parteneriatul cu Ucraina privind materiile prime critice

Comisia Europeană a declarat marţi că asocierea pe care Uniunea Europeană şi Ucraina o au pentru cooperarea în domeniul materiilor prime critice datează din 2021 şi nu urmăreşte să concureze cu Statele Unite, a căror administraţie doreşte să negocieze cu Kievul un acord care să îi dea acces la resursele sale minerale în schimbul ajutorului militar oferit, informează EFE.

Vicepreşedintele pentru industrie al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, s-a întâlnit luni cu omologii săi ucraineni în timpul vizitei colegiului comisarilor la Kiev, ocazie cu care a reafirmat angajamentul UE de a pune în aplicare memorandumul de înţelegere pe care îl are cu Ucraina în acest domeniu şi de a "accelera lucrările pentru consolidarea parteneriatului lor reciproc avantajos", a explicat un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Totuşi, a precizat el, "nu este vorba de o nouă propunere de acord ca urmare a situaţiei recente, ci mai degrabă o cooperare ce datează din 2021, când UE şi Ucraina au semnat o asociere de cooperare în privinţa materiilor prime critice care a fost oficializată printr-un memorandum de înţelegere".

"Parteneriatul pe care îl avem cu Ucraina datează din 2021, aceste discuţii nu apar acum în perspectiva unor eventuale evenimente", a insistat purtătorul de cuvânt.

Astfel de acorduri, pe care UE le-a încheiat şi cu alte ţări, "nu urmăresc doar să asigure lanţurile de aprovizionare pentru UE, ci şi să sporească valoarea locală prin construirea de capacităţi şi asigurarea de beneficii reciproce", precum şi "crearea de sinergii" între cele două părţi, a explicat Stephane Sejourne.

Dezbaterea privind accesul la materiile prime ucrainene a apărut după ce administraţia americană a anunţat intenţia de a semna un acord cu Ucraina prin care Kievul să renunţe la o parte din resursele sale naturale în schimbul asistenţei militare din partea Washingtonului, în cadrul negocierilor prin care preşedintele Trump vrea să pună capăt războiului început de Rusia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Auzi ce mai afla omu', hai ca i tare, UE are deja "parteneriat de metale rare" cu ucraina.

    Asa intelegi (partial) cum i a pacalit si prostit comediantul ratat si pe europeni, le a dat pe la nas cu asta ha ha ha 

    Parca jumatate din aceste elemente sunt sub ocupatia ruseasca iar cealalta jumatate este solicitata de Putin prin tratatul de pace.

    Parteneriarul ar trebui negociat cu Putin. Aici are dreptate 1000% Tramp. El spune ca Ucraina a atacat Rusia. Ucraina trebuie sa despagubesca prin urmare Rusia prin aceste resurse. Fiind cucerite cu ajutorul SUA, Putin poate realiza parteneriat Cu Tramp pentru exploatarea lor. 

    1. "Putin a început acest război. Putin a comis crime de război. Putin este dictatorul care şi-a asasinat opozanţii", a scris pe X congressmanul Don Bacon, din Nebraska.

    Artem Dmytruk, parlamentar Verhovna Rada, a declarat ca

    Volodimir Zelenszkij a furat mai mult decat toti presedintii  

    Ucrainei la un loc. Ucraina corupta, este condus de oligarhi  

    corupti si lipseste total democratia din tara - a declarat  

    fostul ministru de finante a Germaniei intr-un interviu

    dat la Frankfurter Allgemeine Zeitung 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb