COMISIA EUROPEANĂ: Solicită României şi Sloveniei să respecte normele privind datele din sectorul public

F.D.
Internaţional / 19 mai 2022

Solicită României şi Sloveniei să respecte normele privind datele din sectorul public

Comisia Europeană a trimis astăzi avize motivate României şi Sloveniei, solicitându-le să comunice informaţii cu privire la modul în care normele UE privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public sunt transpuse în dreptul intern, potrivit unui comunicat de presă.

Deşi termenul de transpunere a expirat la 17 iulie 2021, statele membre enumerate mai sus nu şi-au comunicat încă toate măsurile naţionale, în pofida scrisorilor de punere în întârziere trimise la 30 septembrie 2021.

Directiva privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, urmăreşte să deblocheze beneficiile datelor şi contribuie la punerea la dispoziţie a unui volum mai mare şi valoros de resurse de date produse de sectorul public în vederea reutilizării. Acest lucru va reduce barierele la intrarea pe piaţă pentru IMM-uri prin reducerea costurilor de reutilizare a datelor, va pune la dispoziţie mai multe date şi va spori oportunităţile de afaceri prin partajarea de date prin intermediul interfeţelor de programare a aplicaţiilor (API).

Directiva stimulează dezvoltarea de soluţii inovatoare, cum ar fi aplicaţiile de mobilitate, sporeşte transparenţa prin deschiderea accesului la datele provenite din cercetare care beneficiază de finanţare publică şi sprijină noile tehnologii, inclusiv inteligenţa artificială. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea acestor state membre în termen de două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană ("Comisia") urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai... pana si Administrația Națională de Meteorologie incearca sa vanda datele!

    Statul vede "date deschise" doar in sens invers: de la om spre ei. (Vezi cum ANAF se uita cine cumpara cash chestii prin curieri). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb