Comisia Europeană va propune reguli care să permită unele centrale pe gaze naturale şi nucleare să fie etichetate drept investiţii verzi

S.B.
Miscellanea / 2 februarie 2022

Comisia Europeană va propune reguli care să permită unele centrale pe gaze naturale şi nucleare să fie etichetate drept investiţii verzi

Comisia Europeană urmează să propună miercuri reguli care să permită ca unele centrale pe gaze naturale şi centrale nucleare să fie etichetate drept investiţii verzi, cu modificări minore la un proiect anterior de propunere, informează news.ro.

Bruxelles-ul încearcă de mai bine de un an să stabilească dacă gazele naturale şi energia nucleară ar trebui să fie etichetate drept verzi în taxonomia UE, un regulament care defineşte ce investiţii pot fi comercializate ca ecologice.

În regulile finale care urmează să fie publicate miercuri, Comisia va confirma planurile de a eticheta atât centralele pe gaze, cât şi centralele nucleare drept investiţii durabile, cu condiţia să îndeplinească anumite criterii, a declarat o sursă a Comisiei, sub rezerva anonimatului.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze.

Este aşteptat ca criteriile să includă modificări minore care ar putea face mai uşor pentru unele centrale pe gaze să obţină o etichetă de investiţii ecologice în comparaţie cu proiectul precedent.

Proiectul ar fi acordat centralelor pe gaze o etichetă verde până în 2030 dacă îndeplinesc anumite criterii, inclusiv limite de emisii şi o cerinţă de a arde progresiv mai multe gaze cu emisii scăzute de carbon, începând din 2026, şi trecând în cele din urmă la folosirea în proporţie de 100% a gazelor cu emisii scăzute de carbon în 2035.

Regulile finale vor include cerinţa de gaze cu emisii scăzute de carbon din 2035, dar nu şi regula din 2026, a spus sursa.

Un proiect de normă conform căruia noile centrale pe gaze înlocuiesc o instalaţie mai poluantă şi au ca rezultat o reducere de 55% a emisiilor per kWh de energie de ieşire va aplica în schimb reducerea cu 55% pe durata de viaţă totală a centralei, au spus aceştia.

Regulile nu au fost încă adoptate de Comisie şi s-ar putea modifica înainte ca acestea să fie publicate miercuri.

Planul a fost criticat de militanţii ecologişti şi de unele guverne, ţările UE fiind împărţite dacă carburanţii de acest tip ar trebui să fie consideraţi verzi.

Patru ţări au scris luni Comisiei, cerându-i să excludă gazele naturale, invocând "lipsa de dovezi ştiinţifice" pentru etichetarea combustibilului drept verde.

Austria şi Luxemburg au ameninţat cu acţiuni în justiţie dacă UE marchează energia nucleară ca fiind sustenabilă.

Ţări între care Franţa, care obţine aproximativ 70% din energie din sursă nucleară, spun că sursa de energie fără CO2 are un rol major de jucat în abordarea schimbărilor climatice, în timp ce unele ţări din Europa Centrală şi de Est consideră că gazele sunt necesare pentru a renunţa la poluarea mai mare produsă de cărbune.

O super-majoritate din 20 de ţări UE - din totalul de 27 - sau majoritatea celor 700 de parlamentari ai Parlamentului European ar putea respinge prin veto regulile finale, în timpul unei perioade de control de patru luni, odată ce acestea sunt publicate.

Consilierii experţi ai Comisiei au declarat săptămâna trecută că proiectul de norme privind gazele şi energia nucleară nu se aliniază cu obiectivele UE privind schimbările climatice, inclusiv cu obiectivul său de a avea emisii nete zero până în 2050.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb