COMISIA PENTRU INDUSTRII ŞI SERVICII Vânzarea participaţiilor statului, avizată favorabil

George Marinescu
Piaţa de Capital / 28 iunie 2021

Vânzarea participaţiilor statului, avizată favorabil

Cu 12 voturi pentru, 9 impotrivă şi nicio abţinere, Comisia pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil pentru adoptarea PLx 139/2021, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Este vorba despre proiectul de lege care înlătură interdicţia stabilită de fosta majoritate parlamentară din jurul PSD prin legea 173/2020 care stipula că timp de doi ani activele şi participaţiile statului la companiile publice nu pot fi înstrăinate.

Raportul comun al Comisiei pentru Industrii şi Servicii şi Comisiei pentru Politică Economică şi Privatizare va fi înaintat plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Iniţiativa legislativă a trecut de votul Senatului, în 22 martie cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă şi zero abţineri.

În expunerea de motive a iniţiativei legislative, Guvernul estimează că realizarea transferului de acţiuni de la societăţile cu capital de stat va avea consecinţe benefice asupra redresării activităţii în economie prin implementarea unor măsuri care să conducă la eficientizarea activităţii acestora sub aspectul utilizării resurselor şi evitarea de blocaje financiare în economie.

Dezbaterile din cadrul Comisiei pentru Industrii şi Servicii au fost un prilej pentru reprezentanţii PSD să îi acuze pe membrii coaliţiei de guvernare de faptul că doresc să vândă Hidroelectrica, Portul Constanţa şi CEC Bank.

"Ţintele sunt clare: Hidroelectrica, Portul Constanţa şi CEC, care sunt trei perle de importanţă strategică, care fac cu ochiul multora de afară ce vor să le cumpere în această perioadă de criză, în care nu există o creştere a bursei", a afirmat deputatul social-democrat Bogdan Trif, fost ministru al Turismului.

"Este o perioadă de criză, neagră. Nu facem rost de bani doar din disperarea de a vinde pe bursă tot ce vor alţii. Nu scrie în lege că vor fi vândute doar pachete minoritare de acţiuni. Sunt companii unde statul are între 60% şi 80%. Cât vindem? Doar pentru că este criză? S-au luat împrumuturi de 40 miliarde euro şi nu se vede nimic. Vânzarea pe bursă a unor pachete care sunt majoritare - că nu scrie în proiectul de lege cât vindem - s-ar putea să ne ducă să nu mai avem port. Ştiu, ar fi o victorie politică să avem Schengen, dar nu e o victorie dacă nu vom mai avea Portul Constanţa. Apoi Hidroelectrica e o chestiune strategică pentru România. Moare lumea dacă mai aşteaptă guvernul mai puţin de un an ca să vândă?", a spus Ioan Mang (PSD), vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

Reprezentanţii PSD au mai susţinut că argumentele economice ale Guvernului nu stau în picioare, atât timp cât nu avem o analiză a companiilor de stat aflate în dificultate, analiză pe care a solicitat-o premierul Florin Cîţu încă de la începutul anului 2021, dar pe care nimeni nu a văzut-o până acum. Mai mult, social-democraţii susţin că în actualul proiect de lege nu scrie că respectivele companii vor fi listate la bursă şi de aceea este posibil să asistăm şi la efectuarea unor tranzacţii directe, netransparente.

"E cea mai mare greşeală posibilă, în situaţie de criză, să vinzi la preţuri de nimic acţiunile pe care le ai la companiile de stat. (...) Vindem companii din energie şi vom ajunge să cumpărăm energie din import la preţ dublu. De ce doriţi să fim slugile altora? Noi suntem împotriva vânzării acţiunilor în criză economică şi pandemică, adică într-o perioadă în care nu se fac mişcări bruşte. De ce să le vindem când preţurile nu reprezintă nimic?", a spus Ilie Toma (PSD), vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii.

Guvernările PSD au blocat listarea companiilor de stat pe bursă probabil dintr-o neînţelegere a ceea ce înseamnă acest proces şi nu dintr-o rea voinţă, pentru că ultima ar însemna opacizarea acestor companii de stat care cele mai multe arată ca nişte găuri negre sau sunt nişte sinecuri pentru oamenii numiţi politic, a afirmat, în schimb, Cristina Prună (USRPLUS), vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

"Listarea la bursă înseamnă creşterea capacităţii acestor companii de a face investiţii, înseamnă o transparentizare a acestor companii. Suntem într-o economie de piaţă, aceste companii trebuie să se dezvolte, să atragă capital, să facă investiţii, iar listarea la bursă tocmai asta face. Listarea pe bursă înseamnă că inclusiv românii pot să cumpere acţiuni şi pot susţine investiţiile în aceste companii de stat. Tocmai pentru că se vor face investiţii, companiile au şanse să îşi extindă activitatea, iar statul va putea încasa dividende pe care să le investească în alte domenii ale economiei naţionale. În acest moment, companiile de stat sunt subfinanţate şi prin legea 173/2020 li s-a luat şansa la dezvoltare", a precizat Cristina Prună.

Colegul său de partid, deputatul Viorel Băltăreţu, a menţionat că în acest moment pe piaţa de capital se înregistrează maxime istorice privind preţul acţiunilor şi că trebuie să înceteze politica ţinerii companiilor publice drept prizoniere la stat cu un management defectuos.

"O listare la bursă a companiilor româneşti, evident a unor pachete minoritare ca să nu piardă statul controlul, ar aduce un management mai bun şi o transparentizare a activităţii. În momentul de faţă avem o fereastră de oportunitate. Am avut o întâlnire cu toţi actorii din piaţa de capital care au spus că această fereastră de oportunitate se va încheia în anul 2022, maxim 2023. Este un moment favorabil să listăm aceste companii la bursă. Hidrolelectrica e aşteptată să fie listată, iar noi tot blocăm acest lucru. PSD a blocat listarea şi pierdem nişte oportunităţi. Apoi nu trebuie să uităm că marii investitori la BVB sunt fondurile de pensii - pilonul II şi pilonul III - care sunt de fapt banii românilor. Românii vor deveni proprietari ai acestor companii de stat listate la bursă prin banii pe care îi au acumulaţi la pensie. Dacă acele companii vor deveni profitabile, vor avea de câştigat românii, prin creşterea randamentului fondurilor de pensii", a spus Viorel Băltăreţu.

Valentina Saygo, secretar de stat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a susţinut că acest act normativ nu are legătură doar cu privatizarea, doar cu listarea la bursă, ci fiecare companie de stat va fi analizată separat cu privire la respectivele aspecte. Domnia sa a precizat că doar o parte din companiile de stat vor fi listate, în timp ce restul vor fi rentabilizate, decizia în acest sens urmând a fi luată în cadrul Guvernului.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Baieti, pregatiti-va banutii, scoateti tot de la saltea, goliti pusculita copilului si imprumutati-va de oriunde apucati, ca sa dati iama in actiunile companiilor de Stat: garantat iesiti in paguba.

    Spor(t) la treaba! 

    Psd mananca din gura ca de obicei, de 32 de ani.

    Niste scatofagi. 

    1. Tot ce a zis psd sa adeverit ,doar pupatorii de cururi mai cred in hotii de la pnl usr

      Deci cum facem ? Nu era bine cu PSD ciuma roșie , vin rușii peste noi etc... las ca e bine ca au venit descreierații ăștia sa salveze România , o vând bucata cu bucata ... pai cum facem ? Când va spunea Vadim acum 20 de ani îl luați ca este nebun, acum ca toate astea se întâmpla ce mai ziceti ? Înghițim in sec și lăsam capul plecat sa ne o tragă băieții buni ! Susțin Johanis ... vânzătorul de copii și ciorditor de case !

      fiv-ar HOTII din pesede de ras si de batjocura ,pesedistii ordinari,cand PONTA lista in 2013 SNG si a strans 390 mil euro de pe bursa,apoi in vara lui 2014 a listat ELECTRICA de unde a strans 430 mil euro,a fost bine? DA,pt ca nu le-au luat strainii,ele valoreaza mai multi bani cu procente mai putine,gargara pesedista spera sa pacaleasca lumea,listarile la BVB sunt Benefice pt toti

      Vai ce curge lapte și miere din Sng și El după listare , companiile sunt căpușate și mai rău (binenteles de tot felul de grupuri de interese )cuvântul modernizare și tot ce deriva de aici ... zero , prețurile sunt cum sunt și da ....trofeul FP pt ce a fost creat și unde S a ajuns !???pe mâna ăstora care vor lichideze și sa plece așa cum au făcut cu autostrada ( și cu banii luați și fără autostrada )și atunci despre ce vorbim ...forța vânzătorul de copii și ciorditorul de case ...am uitat din meditații 6 case , o fi bine ???

      transmiti altora exact definitia ta ca om si bun alegator

    Dar de ce vindem participatiile? Nu le putem da degeaba? Sau sa platim noi pe cineva sa le ia?

    Se va termina era companiilor umflate in jaful secolului

    Guvernanții trebuie sa își plătească susținătorii, din afara. Se vor face evaluări de către firme cu experiența, vor rezulta valori convenabile pentru cumpărători. Pentru noi va avea un singur efect, vom trai mai scump.

    Nu va mai agitati atat!

    Istoric, real, nu se vinde nimic pe axa timpului, cand vorbim de STAT. 

    Statul are o forma atat de complexa si inteligenta (nu e meritul lui ci a relatiilor de cauza - efect ce propaga exact rezultatul real dorit; forma de fond poate sa difere) in a muta ISTORIC DETINERILE de etc forme Active!!! 

    Nu este prima data cand se repeta aceasta forma! 

    Avem istoric ca intensitate cand STATUL preia efectiv detinerile de etc Active dezvoltate in trecut de mediul privat!!! 

    Da! 

    Ani 1918-1949 mediul privat in parteneriat cu etc forme de guvernare dezvolta industii (si cu cotizatiile investitorilor de atunci); Statul intra si pune Monopol pe ele prin 1952-1957... duce mai departe dezvoltarea activelor si in momente in care spiritul antreprenorial (capitalism pur care se formase iar prin 1910-1947) murea iar ca pondere domina mentalitatea de socialist (social; ajutorare; protectie; - ce avea cat se poate de bine o explicatie de cauza efect la haosul de atunci si distrugerile militare de atunci; o depresie severa de toata frumusetiea ce a adus la putere oamenii cu alte idealuri; ca idealuri bune sau rele doar istoria are sa judece asta; ps nu istoria asta recenta post decembrista!). 

    Statul estefortat sa faca exituri la ACTIVE!!!! 

    Comportamentul Statului nu mai este de foarte multi ani in Profit - Crestere ci se bazeaza exclusiv pe puterea de indatorare natie, ca apoi sa beneficieze de yieldurile datorate de cetateni in sistem financiar ce fac cale intoarsa tot in gov. 

    Nu se mai poate asa!!! 

    Randamentele reale (negative) a statului dau socuri deflationiste severe atunci cand piata reala (libera) da semne de revenire economica (crestere). 

    Dar tot statul are si meritul de a da socuri pozitive atunci cand anticipeaza deflatie severa in piata reala (piata libera nu financiara). 

    Statul are obligatia sociala de a lasa alt val de generatie sa isi consume ciclul ideologic economic pe orice forma noua adoptata / imbratisata pe trendul restectiv. 

    Daca piata vrea capitalism pai capitalism sa fir! 

    Atentie capitalismul este foarte dur cu oamenii slabi si umili la capitolul finante! 

    Capitalismul creste o natie dar tot cu dezechilibre aferente! 

    Comunismul muta averea ca pondere celor de la putere. 

    Capitalismul muta averea celor ce inoveaza, dar si puterea beneficiaza ciclic de sifonari de bani. 

    In ambele economii omul de rand nu are sansa reala daca nu pune mana pe finantele vietii. 

    semnat comenturi “cretine”  

    de asta nu trece motiune si nu cade guvernul , intai sa faca scrum ce mai este si apoi dupa dezastru , sa vina altii , spre bucuria fraierilor ca s-a facut dreptate .

    1. OAMENI BUNI , DACA E INTR-ADEVAR ADEVARAT , CEEA CE SUSTIN COMUNISTII , CA NU SCRIE NICAIERI CE PROCENTE DIN NUMARUL DE ACTIUNI ALE COMPANIILOR DE STAT , AR TREBUI VANDUTE PE BURSA , PENTRU TRANSPARENTA SI VIZIBILITATE , ATUNCI N-AU DECAT SA SE INTELEAGA IMPREUNA CU LIBERALII , SI SA HOTARASCA CEVA MIC , DE EXEMPLU 10 - 15 % DIN TOTALUL LOR , PRIN VANZARE PUBLICA , NIMIC IN PLUS !!! RESTUL POATE RAMANE IN CONTINUARE LA STAT , CE MARE SCOFALA ??? DAR , PARCA TOT E MAI BINE SA TE CERTI , SA TIPI , SI SA FACI SCANDAL MEREU SI MEREU , PE TEMA ASTA !!! SANT MAI RAI CA FEMEILE !!! SIGUR , LA GURA SI LA PALAVRE , SANT CEI MAI TARI DIN EUROPA !!! DACA ROMANIA AR PUTEA SA SE DEZVOLTE NUMAI PE VORBE , AJUNGEAM PANA ACUM DE 100 DE ORI MAI PUTERNICI FINANCIAR CA ELVETIA , SA ZICEM !!!

    Este ciudat ca pe un site economic in care sunt prezenti si investitori la bursa sa vad atat de multe pareri contra unui proces care va genera cu precadere beneficii. Enunt mai jos o parte din ele:

    - emitenti noi pe bursa vor creste capitalizarea totala, atractivitatea si expunerea pe BVB a mai multor investitori romani (care in momentul de fata isi tin banii pe alte piete de capital) dar si a investitorilor externi. Datorita lichiditatii crescute antreprenorii romani vor putea sa isi finanteze companiile in dezvoltare iar investitorii care reusesc sa identifice oportunitati vor reusi sa profite mai de pe urma efortului lor. 

    - intrarea unor investitori institutionali si retail in actionariat vor creste cerintele pentru transparenta si management performant al acelor companii (care se vor traduce in mai multi bani la buget) 

    - vanzarea unor participatii minoritare vor genera imediat bani necesari pentru dezvoltare (pentru proiecte de infrastructura) 

    Sa ne amintim de PETROM care dintr-o companie neprofitabila si cu datorii la stat a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, are cele ma imari investitii in sectorul energetic, adica 4,5 miliarde de euro, cu beneficii importante pentru cei peste 500 de furnizori ai companiei si pentru clienti.  

    Singurul minus ar fi pentru cei obisnuiti sa suga de la aceste companii. Acest supt se face fie prin plasarea de angajati neperformanti pe pozitii platite bine fie prin capusare prin contracte care pagubesc acele companii. Sa ne amintim de Hidroelectrica care inainte de restructurare era pe piedere si dupa restructurare si curatarea parazitilor a trecut pe profit de peste 40% care intra la buget!!! 

    Asadar cei care se impotrivesc acestor privatizari fie sunt idioti, fie sunt corupti.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb