Parlamentarii din coaliţia PSD- ALDE-Pro România, cărora li se adaugă şi o parte dintre aleşii UDMR par decişi să tragă la răspundere guvernul Orban pentru modul în care au organizat în perioada stării de urgenţă deplasare muncitorilor români la munci sezoniere în Germania.
Abia înfiinţată prin decizia de miercuri a plenului Parlamentului, Comisia de anchetă "Operaţiunea Sparanghelul" şi-a trasat deja temele de discuţie cu reprezentanţii Cabinetului Orban.
Conform deputatului social-democrat Radu Oprea, obiectivele acestei noi comisii speciale de anchetă sunt:
- verificarea legalităţii deplasării celor 2000 de cetăţeni români, din localităţile de origine la Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj-Napoca;
- identificarea persoanelor care au dat ordine dispozitivelor de control ale MAI şi MApN ca aceste transporturi să nu fie oprite în trafic;
- verificarea informaţiei din spaţiul public conform căreia persoanele care au plecat la muncă sezonieră nu au fost testate în prealabil de infectarea cu Covid 19;
- analiza conlucrării dintre diferite societăţi comerciale de recrutare a forţei de muncă şi autorităţile române care a făcut posibilă exceptarea zborurilor charter cu muncitori sezonieri;
- verificarea implicării în această operaţiune de incălcare a stării de urgenţă şi a ordonanţelor militarea a Preşedintelui României, prim-ministrului, ministrului afacerilor interne, ministrului apărării naţionale, ministrului afacerilor externe, ministrului muncii şi protecţiei sociale.
Amintim că aspectele privind deplasarea muncitorilor sezonieri din ţara noastră în Germania, la cules de sparanghel, în timpul stării de urgenţă au mai fost dezbătute şi în 11 mai cu prilejul audierii în Parlament, în comisiile reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă ale Senatului, a lui Bogdan Aurescu - ministrul Afacerilor Externe şi a Violetei Alexandru - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.
Cu acel prilej, Bogdan Aurescu a afirmat că "nu a existat niciun fel de acord încheiat între România şi Germania pentru a permite sezonierilor români să plece în Germania la muncă". El a explicat că nu este nevoie de un asemenea acord, această posibilitate decurgând din legislaţia europeană care prevede libertatea de circulaţie a forţei de muncă".
Ministrul de Externe a precizat că "este foarte important ca în prealabil clauzele contractuale să fie redactate şi încheiate cu respectarea intereselor şi drepturilor lucrătorilor români". El a prezentat un contract de acest gen încheiat de un lucrător sezonier român în Germania, contract consultat de un reprezentant al MAE.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus în cadrul aceleeaşi audieri că decizia luată de a lăsa sezonierii să plece a fost luată în baza Cartei Europene a Drepturilor Omului, libera cirulaţie a lucrătorilor, pe teritoriul Uniunii Europene.
"Dacă un singur om întâmpină probleme, trebuie să luăm măsuri.
Marea majoritate a acestor persoane nu a plecat prin oficiile de plasare de muncă, ci prin familie, este dreptul dânşilor. Guvernul a decis să se ocupe şi de cei care au plecat pe cont propriu. Fiecare are decizia, la el, dacă doreşte să plece să muncească în străinătate", a spus Violeta Alexandru.
Ulterior acestei audieri, ministrul Muncii s-a deplasat în Germania, unde, în urma discuţiilor purtate cu oficialii din ţara respectivă a determinat schimbarea legislaţiei cu privire la protecţia drepturilor muncitorilor sezonieri.