Commonwealth Bank of Australia, acuzată de încălcare severă a normelor de prevenire a spălării banilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2017

Commonwealth Bank of Australia, acuzată de încălcare severă a normelor de prevenire a spălării banilor

Guvernul australian a iniţiat un proces împotriva celui mai mare creditor ipotecar din ţară, pretinzând că acesta nu a raportat tranzacţii suspecte ce depăşesc 60 de milioane de dolari SUA

Guvernul australian a acuzat, săptămâna trecută, cel mai mare creditor ipotecar din ţară, Commonwealth Bank of Australia, că a încălcat la scară largă normele privind lupta împotriva spălării banilor şi de combatere a terorismului.

Agenţia australiană guvernamentală de informaţii financiare (AUSTRAC) a anunţat că a iniţiat un proces la Curtea Federală, împotrivia băncii, pentru "nerespectarea gravă şi sistemică a legii". Cazul este primul împotriva unei bănci majore din Australia, respectiv cel mai mare din ţară în privinţa obiectului său, conform presei străine.

"Efectul comportamentului Commonwealth Bank of Australia a expus comunitatea australiană la infracţiuni financiare grave şi continue", a menţionat AUSTRAC într-un document depus în instanţă.

Potrivit AUSTRAC, cel mai mare creditor ipotecar din Australia nu a raportat - la timp sau deloc - tranzacţii suspecte în valoare de peste 77 de milioane de dolari australieni (61 de milioane de dolari SUA).

Agenţia pretinde că instituţia bancară nu a raportat 53.700 de contravenţii la normele referitoare la combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului. Conform AUSTRAC, multe dintre tranzacţii au fost efectuate prin intermediul aşa-numitelor "maşini inteligente de depozitare" (IDM) - bancomate care acceptă depozite atât în numerar, cât şi în cecuri, facilitând depunerile anonime.

Conform presei internaţionale, se presupune că maşinile au fost folosite pentru plasarea anonimă de fonduri în conturile care au legături cu organisme infracţionale.

AUSTRAC adaugă că depozitele în numerar constituite la IDM-urile Commonwealth Bank of Australia au fost, în primele şase luni din 2016, de 5,8 miliarde de dolari australieni, faţă de 89 de milioane în primele şase luni după ce banca a introdus aceste maşini (în 2012).

AUSTRAC susţine în documentele din instanţă: "Chiar şi după ce a fost adusă la cunoştinţa băncii suspiciunea de spălare de bani, aceasta nu şi-a monitorizat clienţii".

Banca australiană a informat, într-un comunicat, că analizează acuzaţiile şi va răspunde "în timp util".

Un purtător de cuvânt al AUSTRAC a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la eventualele sancţiuni care pot fi aplicate băncii în cauză. Sancţiunea maximă pentru încălcarea normelor privind lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului este de 18 milioane de dolari australieni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb