"Compa" Sibiu a eşalonat plata dividendelor restante începînd cu luna septembrie a acestui an, pînă în iulie anul viitor. Acţionarii "Compa" nu şi-au primit dividendele încă din anul 2000 şi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nici anul trecut şi nici anul acesta societatea nu le-a plătit în termenul de şase luni, aşa cum prevede legea valorilor mobiliare. Directorul general al companiei, Ioan Deac, ne-a declarat că neachitarea dividendelor stabilite în fiecare an a fost cauzată de faptul că societatea are în derulare ample programe de restructurare, de dotare cu noi utilaje şi de modernizare a celor existente ca să poată face faţă cerinţelor impuse de realizarea contractelor cu partenerii străini. "În ultimii ani, a fost declanşat un amplu program de investiţii, finanţat din surse proprii şi credite bancare, acesta fiind singurul motiv care ne-a pus în situaţia înregistrării unor rămîneri în urmă la plata dividendelor pentru acţionari", a precizat domnul Deac.
Ca să evite în viitor astfel de situaţii, conducerea societăţii a propus adunării generale a acţionarilor din acest an să reinvestească profitul ce va fi obţinut în acest an şi să nu mai acorde dividende.
"Compa" şi-a deschis în ultimii doi ani, importante oportunităţi de afaceri ce vor conduce la creşterea volumului cifrei de afaceri şi a exportului. În acest context, au fost iniţiate acţiuni de colaborare pe termen lung cu firme de prestigiu din domeniul auto pe plan internaţional şi care asigură o garanţie a colaborării pe termen mediu şi lung: "Koyo Steering Europe" - în domeniul fabricaţiei de pinioane pentru casete de direcţie; "Honeywell Garrett" - în domeniul fabricaţiei de cartere şi flanşe pentru turbosuflante; "Bosch" Belgia - pentru fabricaţia de stergătoare de parbriz; "Fuji Kiko" - pentru fabricaţia de compnente de coloana de direcţie; "TyssenKrupp Bilstein Compa" - pentru fabricaţia de ansamblu tub rezervor sudat.
Aceste proiecte asigura o creştere a volumului cifrei de afaceri şi implicit a fluxurilor financiare necesare pentru rambursarea datoriilor. Însă, soluţia care asigura reducerea deficitului de surse în activitatea de investiţii o reprezinta, în opinia conducerii, creşterea capitalurilor proprii ale firmei. Ca urmare a creşterii expunerii faţă de instituţiile finanţatoare (bănci de investiţii), acestea au impus firmei "Compa" unele condiţii pentru acordarea creditelor de investiţii, printre care şi condiţia privind plata dividendelor pe perioada creditului. În acest context, unica posibilitate de soluţionare a deficitului de surse în activitatea de investiţii, de asigurare a unui echilibru între sursele proprii şi cele atrase în viitoarele cheltuieli de investiţii ce se impun este de creştere a capitalului propriu prin prelevarea în exclusivitate a profitului net - pentru asigurarea surselor de dezvoltare a firmei.