Compania Lego vrea să salveze lumea prin reciclare, dar nu o lasă fizica

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 septembrie 2023

Compania Lego vrea să salveze lumea prin reciclare, dar nu o lasă fizica
Călin Rechea

Pentru cele mai mare producător de jucării din lume, compania Lego, era inevitabilă angajarea în cursa pentru salvarea lumii prin reciclare.

Din păcate, cele mai bune intenţii nu valorează nimic atunci când legile fizicii, în acest caz legile termodinamicii, ridică un zid în faţa lor. Zidul se ridică, de obicei, tocmai atunci când impulsul generat de entuziasm este cel mai mare.

Pentru "cunoscători", legile fizicii reprezintă o submulţime a mulţimii mult mai largi a legilor naturale. Acestea reprezintă principii fundamentale ale ştiinţei, în care trebuie să credem fără crâcnire, că de aia este ştiinţă, deoarece necredincioşilor le este rezervat un loc în al al nouălea Cerc al Iadului.

Wall Street Journal a scris recent că "cel mai recent efort al Lego de a evita plasticul pe bază de petrol se loveşte de un zid de cărămidă".

Compania încearcă de mulţi ani să găsească alternative pentru plasticul din care sunt fabricate renumitele sale componente sub formă de "cărămizi", pe care "a încercat să le înlocuiască cu materiale mai sustenabile", după cum scrie WSJ.

Printre materiile prime încercate a fost porumbul, dar componentele rezultate erau prea moi. Apoi s-a trecut la grâu, însă "cărămizile nu arătau bine". Componentele fabricate din alte materiale îşi pierdeau aderenţa rapid, iar construcţiile nu mai putea fi dezasamblate.

În ultimii doi ani, compania şi-a concentrat atenţia asupra fabricării componentelor Lego din plasticul rezultat în urma reciclării recipientelor PET.

Conform datelor preluate de WSJ, materialul reciclat dintr-un recipient PET de un litru este suficient pentru producerea unei componente clasice, respectiv "cărămida" de format 2x4.

Succes? Nici pe departe. Compania a anunţat abandonarea eforturilor în acest sens, în condiţiile în care "mărirea producţiei nu ar reduce emisiile de carbon ale companiei", deoarece "etapele suplimentare implicate în producţie ar consuma mai multă energie, iar instalaţiile de producţie ar necesita retehnologizare".

Concluzia articolului din WSJ este că "Lego renunţă la planurile de a fabrica cărămizile sale de jucărie din plastic reciclat, după ce a stabilit că trecerea la acest material ar duce la creşterea emisiilor de carbon".

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că "rămânem pe deplin hotărâţi să fabricăm cărămizi Lego din materiale sustenabile până în 2032".

Eforturile companiei Lego se încadrează în noua "modă" promovată de autorităţi, aceea a "economiei circulare", care face promisiuni incompatibile, cel puţin din punct de vedere al menţinerii standardului de viaţă actual, cu legile ştiinţifice cunoscute în prezent.

Orice proces de reciclare presupune, însă, consum de energie, care nu poate fi reciclat.

"Dacă se descoperă că teoria dumneavoastră este contrară celei de-a doua legi a termodinamicii, nu vă pot da nicio speranţă; nu există nimic altceva de făcut decât să vă prăbuşiţi în cea mai profundă umilinţă", declarat fizicianul Arthur Eddington în prima parte a secolului trecut.

Soluţia nu poate fi decât una: liderii globali trebuie să se întrunească la sediul ONU în New York şi să anunţe lumii întregi că Legea a doua a termodinamicii se suspendă pe termen nedefinit.

Astfel se va deschide calea şi pentru producţia sustenabilă a jucăriilor Lego.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o salveaza oligocorporatiile demente care o conduc...facindu ne sclavi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb